Android One – první smartphone představen

Android One – první smartphone představen
2014-09-15T10:45:27+02:00
• 15. 9. 2014
1

Na vývojářské konferenci Google IO byl představen projekt Android One. V podstatě se má jednat o kategorii smartphonů s čistým operačním systémem bez jakýchkoliv nadstaveb. Vyznačovat se mají nízkými pořizovacími náklady. Po několika měsících jsme se konečně dočkali představení prvního modelu, který byl uveden pro indický trh.

androidonehanset

O první model se postarala společnost Karbonn. Jmenuje se Sparkle V Red a obsahuje čistý Android 4.4 KitKat. Cena se zastavila v přepočtu na 105 dolarech. Tomu také odpovídají specifikace. Displej má úhlopříčku 4,5 palce a nabízí rozlišení 480 x 854 pixelů. Výkon je zajišťován procesorem od Mediateku, který má k dispozici 1GB operační paměť.  Interní úložiště je o velikosti 4 GB, přičemž nechybí slot na microSD kartu. Dokonce je obsažena podpora dvou SIM karet. Na zadní straně se nachází 5MPx foťák a na přední najdeme kamerku pro videohovory.

BxjUIrJCAAAkP_G

Google sdělil, že se jedná o první model z mnoha. Co se týče aktualizací, má je řídit přímo Google, tudíž nebude potřeba čekat na rozhodnutí výrobce. Další smartphony budou uvedeny v dohledné době a jejich cena bude taktéž na nízké úrovni. Zatím se nedá předpokládat, že by se program Android One rozšířil po celém světě. Je určen specificky pro rozvíjející se trhy.

V první vlně najdeme modely od společností Micromax a Spice, ale v programu jsou i jiné firmy – Acer, Alcatel Onetouch, ASUS, HTC, Intex, Lava, Lenovo, Panasonic a Xolo. Zapojit by se měl i Qualcomm, který bude dodávat levnější procesory, jako je třeba Snapdragon 210.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Igor Ďurček

15. 9. 2014, 14:14

No dufam ze to pride aj k nam…uplne by mi to stacilo…. :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat