Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ – vylepšený nástupce loňského modelu recenze

Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ – vylepšený nástupce loňského modelu [recenze]
2014-09-07T13:30:56+02:00
• 7. 9. 2014
1

Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ je vylepšený loňský model, který se liší pouze displejem. Po otevření tmavé krabičky s logem firmy a fotografií zařízení uvidíte stříbrnočernou placku. Tablet s displejem o velikosti 10.1″ vám na první pohled přijde velice malý. Ovšem po prvním uchopení zjistíte, že vás oči klamou.

DSC_0093_

OBSAH BALENÍ

Krabice, ve které bylo vše uzavřeno, je černá, a jak už bývá zvykem, je polepena fotografiemi zařízení. Také jsou po bocích napsané texty, jako například název zařízení či jeho hlavní přednosti. Vevnitř nalezneme samotný Lenovo Yoga Tablet 10 HD+, microUSB kabel, koncovku nabíječky a různé papíry jako například manuál. Vše je nádherně poskládáno do oddělených prostor, a tak není v krabičce zbytečný nepořádek.

DSC_0199

KONSTRUKCE

Tablet je mnohem těžší, než se na první pohled zdá. Za hmotnost 610 gramů může hlavně kovová „noha“, kvůli které se stává tablet mnohem praktičtější. S pomocí této opěrky budete tablet moci položit do tří základních pozic.
PPP

V první zmíněné pozici, Hold Mode, se tablet za kovovou opěrku velice dobře drží. Druhou rukou zvládnete ovládání a při rozměrech 261 x 180 x 2,6 – 10,2 milimetrů, vám to problém jistě dělat nebude. V druhé ze tří pozic, Tilt Mode, se skvěle píše, když máte tablet položený na stole či jiné podložce. V posledním, Stand Mode, je tablet praktický při pozorování videí či poslechu hudby. Jelikož jde k tabletu dokoupit i bezdrátová klávesnice, můžete tuto pozici použít i pro využití tabletu jako monitoru.

DSC_0222

Kromě kovového rámu a nohy je zbytek těla plastový, což jde na tabletu velmi znát. Plast se oproti kovu tolik neleskne a bohužel v některých částech jde plast i prohnout a vznikají tak zvuky, které vaše uši slyšet nechtějí. Všemožné skřípání a vrzání bude při větším stisku na denním pořádku.

DSC_0205

Na přední straně tabletu najdeme 10.1″ IPS displej s rozlišením WUXGA (1920 x 1200), což značí poměr stran na 16:10. Pod displejem najdeme pouze stříbrné logo firmy a dva 1W stereo reproduktory, které jsou vylepšené pomocí Dolby softwaru. Na levé straně od displeje najdeme 1,6MPx kamerku pro videohovory.

DSC_0204

Na levém boku zařízení nalezneme velké podsvícené tlačítko pro zapnutí/vypnutí, které při nabíjení svítí a při notifikacích pomalu bliká. Nad ním najdeme konektor na microUSB, který podporuje OTG a také slouží pro připojení nabíječky či k počítači. Přesně na druhé straně zařízení je kolíbka hlasitosti. V místech pravého pantu najdeme jemně hlouběji daný 3,5mm jack pro sluchátka. Na zadní straně, krom kovové nohy, nalezneme pouze sloty na microSD kartu a microSIM kartu, pro 3G verze tabletu a zadní čočku fotoaparátu.

DSC_0203

HARDWARE

Celý tablet je poháněn čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon APQ8228, který je nataktovaný na 1,6 GHz. Grafický výkon dodává grafický čip Adreno 305. Tomu celému dopomáhá 2GB LPDDR2 operační paměť. Tablet se dá koupit ve čtyřech verzích. Existuje 16GB a 32GB verze s a nebo naopak bez 3G modulu. Celá uživatelská paměť jde ovšem rozšířit o microSD kartu, až o velikosti 64 GB. Samozřejmostí je to, že jsem zařízení prohnal testem Antutu X, ve kterém si zařízení vedlo dobře. Celkové skóre tabletu je 18 769 bodů, což ho řadí do lepší střední třídy.

antut

Lenovo má v těle ukryto i pár senzorů. Mluvíme například akcelerometru, gyroskopu, proximity senzoru, senzoru okolního světla a digitálním kompasu. Samozřejmostí je připojení k WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth ve verzi 4.0 a GPS. Pokud se budeme bavit i o 3G verzi tabletu, můžete počítat s připojením k  GSM/EDGE (900/1800/2100 MHz) a WCDMA (900/2100 MHz).

Stejně jako v loňské verzi najdeme v této tříčlánkovou baterii o velikosti 9000mAh. Lenovo zaručuje až 18 hodinovou práci na připojení na WiFi. Osobně jsem tablet měl s sebou na cestách a vždy mi vydržel více než 18 hodin. Sledoval jsem na něm filmy a seriály a tablet se držel i na 35 až 40 hodinách na jedno nabití. Doma při zapnuté WiFi a občasné práci jsem s tabletem mohl být až 3 dny bez nabíjení. To vše bylo ještě bez zapnutého Power saving módu, který vypne všechny aplikace v pozadí a sníží jas displeje na minimum. V tomto módu vydrží tablet neuvěřitelných 30 dní, což je doba, která se ukázala v aplikaci Power Manager. Proto označuji baterii za největší klad celého zařízení.

pm

SOFTWARE

Lenovo Yoga Tablet 10 FullHD pracuje na systému Android ve verzi 4.4.2 KitKat. Celý systém je upraven Lenovo nástavbou a působí na mě jako MiUI od firmy Xiaomi. Systém nemá menu, ale všechny ikony aplikací máte na plochách. Chvíli vám bude trvat, než si na tuto nástavbu zvyknete, ale po pár dnech se vám bude zdát rychlejší než ostatní nástavby systému Android.

android

V zařízení bylo nainstalováno pár aplikací, které pochází jak z dílen samotného Lenova, tak z dílen Google. O zajímavých aplikacích od samotného výrobce, můžu vyjmenovat například SHAREit, SYNCit, SECUREit a Power Manager. Tyto aplikace se starají přesně o to, co je v jejich názvu. V první zmíněné, SHAREit, můžete informace a data z tabletu sdílet mezi další zařízení. SYNCit je další cloudové úložiště a aplikace SECUREit dělá více věcí naráz. Umožňuje vypnout aplikace v pozadí či má v sobě samotný App Manager. V poslední zmíněné aplikaci můžete zapnout Power saving mód, o kterém jsem psal již výše.

app

Dále zde nalezneme i mapy Navigate 6, které nejsou tak dobré jako předem nainstalované Mapy od Google. Samotné Lenovo dalo do zařízení také svůj vlastní prohlížeč, emailový klient, galerii a video. Ovšem hudební přehrávač je zde od Google, a to Hudba Play. Aplikace Prohlížeč také není jediný prohlížeč, který je v tabletu předem nainstalován. Také zde najdeme Chrome od Google a UC Browser HD. Všechny tři prohlížeče byly rychlé a velice užitečné. U mě se ovšem stal znovu nejoblíbenější Chrome, který využívám i na jiných zařízeních a platformách.

dolby

Další užitečná aplikace je Dolby, ve které si můžete nastavovat zvukové profily. Najdete pět přednastavených profilů a dále si můžete další profily vytvořit sami. K vylepšení zvuku je i miniaplikace Sound & Visual. V té si nastavíte, v jaké poloze je váš tablet, a tím se změní nastavení reproduktorů taktéž.

mod

FOTOAPARÁT

Na zařízení nalezneme dva fotoaparáty. Přední určený pro videohovory má 1,6MPx senzor. Od přední čočky nemůžeme čekat zázraky, ale to stejné i na ostatních zařízení. U zadního 8MPx fotoaparátu přišlo menší zklamání. Bohužel vedle něj nenalezneme blesk. Čočka fotí fotografie v rozlišení 3200 x 2400 pixelů, ovšem u videa se budeme muset spokojit pouze s 720 p (1280 x 720 pixelů) kvalitou. I tak jsou fotografie velice barevné a skvěle zaostřené.

DSC_0211

Ve tmě bohužel nalezneme hodně šumu na fotografiích, ale i tak nejsou fotky nejhorší.K fotografování slouží výchozí aplikace Camera, která může být nahrazena spoustou dalších aplikací na Google Play. Ve výchozí aplikaci najdete plno základních možností a efektů. Nic výrazně jiného aplikace neumí a tak se stává pouze průměrnou aplikací.

UKÁZKOVÉ FOTOGRAFIE A VIDEO

   IMG_20140717_095151 IMG_20140722_185611 IMG_20140722_191054 IMG_20140726_082852 IMG_20140806_171614

ZÁVĚR

Lenovo se chce s tímto tabletem dostat velice daleko. Funkčnost tabletu je obrovská, ale i přes to má pár velice výrazných nedostatků. Pokud ovšem hledáte tablet na cesty či domů, měl by se tento tablet octnout mezi tablety, které vybíráte. Já jsem byl s tabletem velice spokojen, jelikož mi nabídl kvalitní displej, zvuk a k tomu všemu i obrovskou výdrž na jedno nabití.

alza Za zapůjčení tabletu Lenovo Yoga Tablet 10 FullHD za účelem této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zaměstnán v IT oboru v Praze. Zajímám se o svět moderní techniky. Vlastním a jako primární telefon používám Ulefone Power, ke kterému používám tablet Apple iPad Air 2. Dříve zastánce Androidu, nyní se chystám na přechod na systém iOS.

Komentáře

Robert Wojnar

13. 12. 2014, 20:25

No mám yogu 10 hd 3g tu minulou verzi ale cekově jsem z tabletu zklamán velmi špatně počeštěný tak asi z poloviny, velmi pomalý náběh systému má to néjaký power manager ale v angličtině abych tablet trochu zrychlil tak jsem musei rootnout a nainstalovat aspon Sedeer a CMleaner s baterry doctorem aby to šlo trochu lépe, výdrž vynikající stojanek i displey super chtěl jsem si koupit i telefon lenovo vibe z pro ale po zkušenostech z tabletem lenovo tak jsem se rozhodl pro sony.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat