Patenty tvoří 30 % ceny u nového zařízení

Patenty tvoří 30 % ceny u nového zařízení
2014-06-03T09:00:45+02:00
• 3. 6. 2014

Nekonečné soudní tahanice o patenty mezi Applem a společností Samsung u soudů po celém světě přináší na veřejnost celkem zajímavou informaci týkající se licenčních poplatků, které musí platit každý výrobce za průměrně vybavené zařízení. Zveřejněný dokument mají na svědomí advokáti Joe Mueller a Tim Syrett spolu s viceprezidentem společnosti Intel, Ann Armstrongem. Ti při jeho tvorbě vycházeli ze všech volně dostupných zdrojů, aby běžným uživatelům poskytli jasnější představu o tom, co všechno s sebou nese výroba chytrých telefonů.

Smartphone

Největším překvapením je, že rozdíl mezi vynaloženými náklady na komponenty a patenty není takřka žádný, jelikož 30 % z průměrné ceny 400 dolarů (tj. v přepočtu 8 063 Kč) chytrého telefonu jde jenom na licenční poplatky. Každopádně uvedená cena se vztahuje ke konci loňského roku. Podle aktuálních čísel ceny chytrých telefonů pomalu klesají, čímž zákonitě klesla i průměrná cena na 375 dolarů (tj. cca 7 559 Kč).

Pokud půjdeme ještě blíže ke kořenům, jen za využití LTE technologie musí výrobce zaplatit až 60 dolarů (tj. cca 1210 Kč) za jeden vyrobený model. Přitom pouhý procesor jakožto základní prvek, bez kterého by se LTE neobešlo, stojí v rozmezí 10 – 13 dolarů (tj. cca 202 – 262 Kč). Nakonec výrobci na snížení těchto částek mají určité strategie, jako je uzavření dohody cross-licensing, kde každá strana vymezí práva k vlastněným patentům.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat