Když Android, tak jen v jeho čisté podobě komentář

Když Android, tak jen v jeho čisté podobě [komentář]
2013-10-04T13:00:05+02:00
• 4. 10. 2013
6

Kolem smartphonů se pohybuji již nějaký ten pátek. Rukama mi prošlo už hodně zařízení, přičemž jsem snad viděl všechny možné úpravy systému přímo od výrobce. Nějakou dobu jsem měl jen top modely od Samsungu, ale také jsem se nevyhnul testování iOS nebo Windows Phone zařízení.

V podstatě jsem už dávno pochopil, jak někteří lidi touží po systémech iOS a Windows Phone. Nyní nebudu brát v úvahu tržní podíl, funkcionalitu nebo počet aplikací. Zásadní výhodou u nich je čistá podoba, kterou nikdo jen tak nemůže upravit či pozměnit. U Apple je to nemyslitelné, jelikož si vyrábí i hardware, takže má nad vším kontrolu.

Microsoft nabízí systém jiným výrobcům, ale silně si diktuje podmínky. Ve výsledku je na každém zařízení stejný systém, který se odlišuje maximálně v předinstalovaných aplikacích. Myslím si, že je to hlavní benefit obou platforem.

nexus-4-vs-galaxy-s4-8

Pokud se ale podívám na Android od některých výrobců, tak se mi v některých případech doslova hnusí a nemohu vlastně ani mluvit o Androidu. Všechny změny, které dělají výrobci, vytváří vlastně nový operační systém. Každý se nějak liší – najdeme u nich přepracované nabídky a nastavení, pozměněné funkce, změny v designu a v některých případech se zasahuje i do API, což způsobuje největší problémy u vývojářů.

Samozřejmě nemohu o těchto úpravách mluvit jen v negativním světle. Některé mají své opodstatnění a jiné přinášejí potřebnou funkcionalitu, která chybí v čistém Androidu. Vše je předinstalováno, systém je upraven do podoby, kterou si přeje výrobce. V podstatě uživatel dostane vše na zlatém podnose.

Ovšem pravá výhoda v čistém systému Android od Googlu je v tom, že dostávám se zařízením čisté plátno, které si mohu zmalovat, jak budu chtít. Aplikací je v Obchodě Play hodně, takže si mohu vše přizpůsobit tak, jak chci. Pokud mi chybí nějaká funkce, tak si ji mohu doinstalovat.

Z toho plyne, že nepotřebuji mít milión rozšíření přímo v zařízení. Stejně bych využil jen nepatrnou část z nich. Pro mě je lepší, když si něco potřebného nainstaluji tehdy, jakmile to potřebuji. Proč to mít neustále po ruce?

Samozřejmě nemohu opomenout i další výhody čistého Androidu. Jestliže si koupíte Nexus nebo Google Edition zařízení přímo od Googlu, máte aspoň na nějakou dobu zajištěné aktualizace, které dorazí vždy včas. Nemusíte čekat na výrobce, až se rozhodne, že nová verze nebude vydána kvůli „náročnosti“ na hardware. Je nutné ale podotknout, že i Nexusy mají svou životnost, ale i po ní získáte podporu ze strany komunity.

Screenshot_350

Poslední pověstnou kapkou bylo nedávné zjištění, že téměř všichni výrobci zařízení s Androidem podvádí v testech výkonnosti. U Nexusů ale můžeme vidět, že není důvod nějak klamat zákazníka nebo navyšovat výsledky. Systém jako takový je dostatečně dobrý a Google nepotřebuje nikomu nic dokazovat.

Upravený systém najdeme takřka u každého výrobce. Najdou se uživatelé, kterým tyto modifikace vyhovují a přímo je vyžadují. Příkladem může být série Note od Samsungu, kde jsou implementovány funkce a aplikace na podporu stylusu. S čistým systémem by toto zařízení ztrácelo smysl.

Přes všechny klady a zápory čistého Androidu musím konstatovat, že již nechci na svém zařízení jakoukoliv úpravu od výrobce. Co chci, to si doplním sám. Zřejmě ještě dlouhou dobu budu závislý na Nexusech, jelikož výrobci stále nepochopili, že právo volby chci mít i u systému.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ondřej Figura

6. 10. 2013, 23:36

Z tohoto duvodu jsou vyborne na androidu custom romky. Pri instalaci si vyberete co tam chcete a co ne. Diky tomu spousta app nebezi v pameti na pozadi a nezerou baterku. Touchwiz jsem okamzite vyhodil pak dalsi veci od samsugu azbytek balastu zakazal v titaniu backup.

V zásadě souhlasím s článkem. Android mobilů jsem měl taky poměrně dost. Chápu, že každý výrobce má svůj „branding“, kterým se odlišuje od konkurence. Taky chápu, že některé „vychytávky“ jsou přínosem (video přehrávač s podporou formátů a titulků u TouchWiz) a taky chápu, že u některých zařízení je nadstavba nutná (NOTE, Tablet), a taky chápu, že někteří uživatelé tu či onu nadstavbu prostě chtějí… Ale já zůstanu věrný PURE Android. A to kvůli funkčnosti a podpoře OS. Nemám zapotřebí cpát do Samsungu jejich ROM kde prostředí není plynulé, některé aplikace padají a je přeplácané balastem, který někdy funguje a někdy ne. O přínosu některých aplikací taky silně uvažuji. K čemu je navyšování RAM a nebo výkonnější CPU, když se menu stejně trhá. To, že ROM od Samsungu má víc jak 1,5GB (přitom ROM s čistým Android má do 500MB), mluví za vše…
Navíc si myslím, že volba, mít/nemít nadstavbu, by měla být na uživateli. Ta volba tu bohužel není a to je podle mně ta největší chyba. V tom je prostě iOS a i WP dál.

Zdravím. Osobně mám na čistý android vesměs podobný názor… Tedy chvíli jsme o měl, dokud jsem nezkusil Cyanogenmod – tady je o tom můj článek s názorem : http://nexus5.cz/novinky/vyplati-se-custom-rom-pro-telefony-nexus

PS : čistý Android ANO do té doby, než člověk nepřičichne k Cyanogenmodu… :)

Ondřej Gardavský

4. 10. 2013, 15:08

Tak například MIUI je v tomhle světlá výjimka – drtivá většina přidaných funkcí/aplikací má své opodstatnění (mnoho z nich je navíc v MIUI odpradávna a čistý Android se je v pozdějších verzích také „naučil“) a komu se nelíbí vzhled systému (či iPhone-like styl výchozícho launcheru), může si to (a mnohé další) jednoduše změnit. A jisté funkce jsou možná pro někoho zbytečné, ale kdo je nechce používat, ten nemusí a není jimi nijak rušen. Takhle má imho vypadat povedená nadstavba… a ne mi tam cpát nějaký Sense s přednastaveným panelem Akcie (např.), který mě vůbec nezajímá a kterého se nemůžu pořádně zbavit, což byl případ jedné ze starších verzí Sense (instalace jiného launcheru to samozřejmě řešila, ale on byl ten výchozí jinak docela pěkný… HTC každopádně sleduji jen okrajově, třeba je to už dnes jinak). TouchWiz to samé v bledě modrém…

A co budete dělat, až Vám přestane vyhovovat kalkulačka, dialer, e-mailový klient a nevím co ještě v čistém Androidu? Vznikne komentář na téma „již nechci ve svém zařízení jakoukoliv aplikaci od výrobce operačního systému, co chci to, si doplním sám“? ;-)

Stejně jako v linuxových distribucích si kde kdo myslí, že to umí líp a tak to zbastlí po svém, tak i výrobci mobilů. Třeba TouchWiz mi nepřijde vyloženě špatný – myšlenka dobrá, provedení pokulhává – např. po x letech dialer samsungu stále neumí korektně hledat v kontakty v dialeru. A teď mi ukažte na českém webu jedinou recenzi, kde by tohle redaktoři po letech ignorace dali Samsungu třeba při opěvování S4 sežrat :) Podle mě si za nekvalitní nadstavby můžou lidi sami – netlačí na výrobce aby dodali to, co lidi obvykle za své peníze očekávají – funkční výrobek bez vad.

Mám galaxy note 2 s Cyanogen a vůbec mi nechybí jejich přihlouplá nádstavba. Bezdotykové ovládání S penem funguje bez problémů

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat