Špinavá hra výrobců smartphonů – podvádějí v testech výkonnosti

Špinavá hra výrobců smartphonů – podvádějí v testech výkonnosti
2013-10-03T09:00:20+02:00
• 3. 10. 2013
2

Nedávno vyšlo na světlo světa, že Samsung podvádí u svých zařízení v případě testů výkonnosti. V podstatě jde o detekování benchmarku, přičemž se následně upraví chování systému a hlavně hardwaru. Výsledkem je lepší ohodnocení v benchmarku, což napomáhá ve srovnávání s ostatními výrobci.

U Samsungu Galaxy S4 dříve zjistili, že u modelu s Exynos 5410 dochází ke změně teplotních limitů u grafiky, aby bylo možné dosáhnout na lepší výsledek v testech. U obou verzí tohoto modelu Samsung zajistil, aby při detekci benchmarku došlo k navýšení frekvence a napětí u CPU na nejvyšší hodnotu.

Mohli jsme si myslet, že se jedná jen o praktiky korejského výrobce, ale jakmile byl tento podvod objeven,  začalo se pátrat hlouběji. Redaktoři webu Anandtech se rozhodli prozkoumat celou problematiku u všech výrobců a začali již v červenci testovat nejrůznější smartphony, které se řadí mezi top modely.

Výsledek je poměrně alarmující. Samsung není jediný výrobce, který upravuje výkon smartphonu nebo tabletu pro potřeby otestování. Než abychom vyjmenovávali ty špatné hráče, je jednodušší zmínit ty, kteří se k podvodu neuchylují. Jedná se o společnosti Apple, Motorola a Nvidia.

V následující tabulce z webu AnandTech můžete vidět zařízení, u kterých byla indikovaná změna výkonnosti kvůli benchmarku.

  • Y (Yes) – zaznamenaná úprava
  • N (No) – bez úpravy

Screenshot_345

Můžeme zde vidět, že některá zařízení nevykazují absolutně žádnou úpravu. Největší zajímavostí mohou být Nexusy a Nvidia Shield. Právě u nich najdeme čistou podobu systému Android, takže je jasné, že se Google a ani Nvidia nepodílí na tomto podvodu. Samozřejmě nemůžeme zapomenout na Motorolu, ale ta je vlastněna Googlem.

Největším hříšníkem v tomto testu je Samsung Galaxy Note 3 a Note 10.1 2014 Edition. Zde probíhají úpravy snad u všech aplikací pro testování výkonu. Z tabulky si jde všimnout, že nezáleží na tom, jaký SoC je obsažen. Z toho můžeme vyvodit, že samotní výrobci procesorů se nepodílí na těchto úpravách.

Znamená to snad, že nemůžeme věřit současným benchmarkům? Ačkoliv se jedná o nejpohodlnější porovnání výkonnosti jednotlivých zařízení, jedno číslo nemůže nikdy vyjádřit celkové chování systému a zařízení samotného. Vždy je nutné smartphone nebo tablet otestovat přímo v ostrém nasazení.

Zdroj: anandtech.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Peťa Shvecik

3. 10. 2013, 23:58

Proc tam pisete, ze nepodvadi apple kdyz v tabulce vubec neni a pritom treba nexus nefixloval ani jeden tak neni to jen chyba? jinak nvidia uz asi ztoho vyrostla co to na ni prasklo, ale zasla jeste dal, a u crysis menila efekty, ze treba vybuchy nebyly tak intenzivni a to pridavlo fps. Takze nic noveho na svete :-) no a je sice nehezke taktovat zarizeni pri benchmarku, na druhou stranu ten vykon tam je, a kdyz udelate root a prehrajete kernel na ten, ktery podporuje taktovani, muzete ten vykon ziskat normalne

Matouš Sloboda

3. 10. 2013, 13:32

Teď by to chtělo nějaký šikovný program pro emulaci benchmarků a o výkon je postaráno :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat