iPhone 5S a 5C: Kolik stojí jejich výroba?

iPhone 5S a 5C: Kolik stojí jejich výroba?
2013-09-27T10:30:03+02:00
• 27. 9. 2013
4

S každým představením nové vlajkové lodě Applu, přesněji řečeno iPhonu, přicházejí brzy po jeho uvedení na mobilní trh první skutečná čísla, která musí kalifornský gigant vynaložit na výrobu jednoho zařízení. Studie zahraniční společnosti IHS tentokrát odhaluje výši potřebných výdajů na výrobu aktuálních novinek, iPhone 5S a 5C, u nichž se Applu skutečně opět podařilo snížit tato čísla.

Apple iPhone 5S

Podle IHS cena všech součástek do jednoho modelu iPhone 5S v 16GB verzi je 191 dolarů, přičemž s rostoucí pamětí vzroste konečná cena pouze o pár dolarů. Po přičtení 8 dolarů za montáž vychází konečná cena na 199 dolarů. Celkové výdaje se tedy můžou pohybovat v rozpětí od 199 dolarů až do 218 dolarů (tj. 3 802 Kč – 4 164 Kč). U druhé novinky stojí součástky na jeden kus 176 dolarů, montáž 7 dolarů a celkové výdaje se mohou vyšplhat na hodnotu 183 dolarů (tj. 3 496 Kč).

Ve srovnání s předchozím modelem, jehož výroba stála 205 dolarů (tj. 3 916 Kč), jsou výdaje opravdu o něco menší, i když rozdíl mezi nimi je pouze minimální. iPhone 5S nyní navíc nabízí čidlo otisku prstů, nový procesor A7 a paměťový čip. Závěrem je nutno dodat, že součástí cen nemusí být vynaložené finance za patenty, licence a další nezbytné nutné technologie. Nicméně studie tímto potvrdila předešlá slova generálního ředitele společnosti Apple, Tima Cooka, která předpokládala snížení nákladů.

„Naším hlavním cílem je prodávat moderní telefon a poskytovat vzrušující zážitek. Hledáme způsoby, jak snížit náklady tak nízko, jak je to možné.“

Zdroj: gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Náklady snížit, ceny zvýšit :D…Apple style

Milan Šiler

27. 9. 2013, 17:12

nejen Apple…

Taky pravda…

Jan Trejbal

30. 9. 2013, 13:08

Pokud je zákazník ochoten za výrobek zaplatit, proč ne :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat