Motorola zveřejnila detaily ohledně jejich procesoru X8

Motorola zveřejnila detaily ohledně jejich procesoru X8
2013-08-02T11:00:43+02:00
• 2. 8. 2013

Dnešní trh mobilních procesorů ovládají z větší části dva giganti – Qualcomm se svojí řadou Snapdragon a Samsung s Exynosem. Pak tu máme ještě Apple s jeho Áčkovou řadou procesorů jen pro jeho iOS zařízení. Motorola se rozhodla namísto toho, aby si zvolila jeden z existujících procesorů od právě zmiňovaných výrobců, vyvinout vlastní s označením X8. Ten již nalezneme v nové řadě Motorola DROID a dočkáme se ho i v Moto X. Pojďme se na něj podrobně podívat.

Motorola-X8-Mobile-Computing-System-640x404

Nový čip se jmenuje přesněji Motorola X8 a z názvu má být patrné, že se jedná o osmijádrový procesor. To však není úplně pravda a označení je zde spíše za účelem marketingu, aby se mohli chlubit osmi jádry. Motorola totiž sečetla jádra jak samotného procesoru (CPU), tak i grafického čipu (GPU) a DSP dohromady. Samotný CPU obsahuje dvě jádra, GPU pak čtyři a DSP dvě. O tom, co obstarává CPU a GPU, asi nemusí být řeč, ale co to je DSP? Jedná se Digitální signálový procesor, jenž je optimalizován pro algoritmy využívané k zpracování velkého množství dat „protékajících“ procesorem. V X8 konkrétně nalézáme dva – první obstarává rozpoznávání řeči s vestavěným potlačením šumu a druhý se stará o „contextual computing“ – zpracovává data ze senzorů, displeje a dotykové interakce. Když je telefon například v pohotovostním režimu, funguje jako primární úsporný procesor.

new-motorola-logo

Iqbal Arshad (Senior vicepresident of Motorola Engineering) popisuje čip X8 jako „seskupení“ procesorů, přičemž všechny pracují společně na jednotlivých aspektech celého systému. Cílem celého projektu bylo vytvořit úsporný a inteligentní procesor.

Samotná procesorová jádra nejsou zcela nová, jedná se totiž o známý Snapdragon S4 Pro. Zde nalézáme jeho 28nm dvoujádrovou variantu o frekvenci 1,7 GHz s grafickým čipem Adreno 320. Ačkoli se jedná o loňský model, Motorola nás ujišťuje, že procesor optimalizovali pro co největší výkon úpravou firmwaru. Konkrétně se chlubí optimalizací „Linux user space“ pro přesun na instrukce ARM, dále optimalizace cache a Dalvik „just-in-time“. Krom toho prý změnili i souborový systém.

motorola-x8-engadget

Jako největší výhodu tohoto řešení je zmiňovaná možnost vyměnit současný Snapdragon S4 Pro za novější Snapdragon anebo třeba i za CPU od úplně jiného výrobce. Arshad dál zmiňuje, že mají 80 let odborných znalostí a pokud by neměli dvě již zmiňovaná DSP, potřebovali by zařízení s těmito funkcemi společně s dalšími dvěma bateriemi. A není to prý jen o baterii. Motorola tvrdí, že čip X8 je schopen zvýšit výkon o 50 % oproti konkurenci s lepšími grafickými efekty a více snímky za sekundu.

Uvidíme, jak si povede Motorola X8 v grafických benchmarcích a jaká bude reálná výdrž baterie. Zatím to však vypadá velice nadějně a slibně.

Zdroj: phandroid.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat