iOS zařízení jsou napadnutelná přes speciální nabíječku

iOS zařízení jsou napadnutelná přes speciální nabíječku
2013-06-04T08:56:40+02:00
• 4. 6. 2013

Čím dál více se řeší zabezpečení smartphonů. I ty nejbezpečnější mobilní operační systémy mají své chyby, ale většinou se vyžaduje nějaká interakce s daným zařízením od uživatele. V podstatě se dá říci, že pokud si hlídáte mobil, není možné do něj proniknout. Bohužel se zřejmě objevila celkem závažná chyba u všech zařízení se systémem iOS. Zatím se nemusíte znepokojovat, jelikož informace pocházejí od výzkumného institutu, takže je vše zatím pod kontrolou.

smartphone-mobile-security

Bezpečnostní výzkumníci z Georgia Institute of Technology objevili způsob, jak dostat do zařízení se systémem iOS jakoukoliv aplikaci skrze „nabíječku“. Jedná se vlastně o malý počítač se systémem Linux – BeagleBone. Ten je zatím poměrně větší než samotná nabíječka pro iOS zařízení, ale celé řešení se dá zmenšit i do kompaktnějších rozměrů a zamaskovat jako nabíječku. Výzkumníkům se podařilo propašovat do iOS zařízení aplikaci, přičemž nepotřebovali jakoukoliv interakci s daným zařízením, a to ani od uživatele/majitele.

window-309

Navíc se jim podařilo škodlivou aplikaci ukrýt v seznamu všech ostatních, takže majitel smartphonu si ani nemusí být vědom, že mu jedna přibyla. Samozřejmě je tu jedno ale. Systém iOS spouští jen řádně podepsané aplikace,  ale i tak se jedná o bezpečnostní riziko. Výsledky výzkumu ukazují, že jsou napadnutelná všechna zařízení na trhu. Možná bude dobré si dávat pozor, jestli své zařízení připojujete na bezpečnou nabíječku. Prozatím se čeká na červencovou konferenci Black Hat, kde bude prezentováno celé řešení.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat