Gorilla Glass vs. safír: měl by se Corning bát konkurence?

Gorilla Glass vs. safír: měl by se Corning bát konkurence?
2013-05-09T12:53:00+02:00
• 9. 5. 2013

U současných smartphonů vyšší kategorie se často zmiňuje kvalita ochranného skla. Asi vám nebude cizí pojem Gorilla Glass, což je označení skla, které chrání displej telefonu. Toto sklo vyvíjí společnost Corning a za dobu jejího působení jsme se mohli dočkat již třetí generace s označením Gorilla Glass 3. Společnost Corning se snaží neustále vylepšovat vlastnosti ochranného skla, především pak jeho odolnost proti poškrábání a celkovou pevnost a odolnost proti nárazům.

corning-gorilla-glass

Jako alternativa se na trhu objevilo ochranné sklo ze safíru, jehož tvůrci se snaží konkurovat právě sklu Gorilla Glass a rádi by jej sesadili z pomyslného trůnu. Safír se tak stává jistým ekvivalentem k současné špičce mezi ochrannými skly. Testy, které však prováděla přímo společnost Corning a které  prověřily jak poslední generaci Gorilla Glass 3, tak safírové sklo, zjistily, že safír sice je odolnější proti poškrábání, nicméně vykazuje menší odolnost proti poškození či prasknutí. Senior viceprezident společnosti  – Jeff Evens, sdělil, že při zátěžovém testu, který trvá zhruba 45 minut a který podrobuje sklo různým zkouškám, se sklo Gorilla Glass projevilo jako odolnější. Rovněž zjistili, že safírové sklo může být při prasknutí nebezpečné pro samotného uživatele.

Společnost Corning se snaží poukázat na to, že safír není ideálním materiálem pro budoucí displeje. Také sdělila, že nehodlá tento materiál používat namísto toho současného, který je osvědčený.  Pokud se chcete přesvědčit o kvalitách Gorilla Glass na vlastní oči, můžete to učinit u jednoho z videí pocházející z webu XDA Developers, kde jedna z tamních redaktorek podrobila „drop“ testům smartphone Samsung Galaxy Note, který právě sklem Gorilla Glass disponuje.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat