HTC 8S: Král střední třídy pod taktovkou Microsoftu recenze

HTC 8S: Král střední třídy pod taktovkou Microsoftu [recenze]
2013-03-22T10:04:44+02:00
• 22. 3. 2013
2

Společnost HTC přišla s koncem roku 2012 na trh s dvěma Windows Phone modely. Jeden z nich – HTC 8S – jsem měl možnost si otestovat a zde vám přináším recenzi.

HTC 8S

Specifikace

  • Rozměry a váha: 120.5 x 63 x 10.3 mm, 113g
  • Displej: 4″ SLCD displej s rozlišením 800×480 (223 PPI)
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon S4, dual-core @ 1 GHz
  • Grafický čip: Adreno 305
  • Interní úložiště: 4 GB (dostupných zhruba 600 MB)
  • RAM: 512MB
  • Konektivita: GSM (GPRS,EDGE), UMTS (HSDPA, HSUPA), Wi-Fi (b/g/n), Bluetooth 3.1, GPS (GLONASS, A-GPS)
  • Fotoaparát: pouze zadní 5 Mpix, video max 1280x720px
  • Baterie: 1700 mAh, nevyjímatelná

Balení a jeho obsah

Balení vskutku potěší nejednoho ekologa. Podle všeho je totiž krabička, ve které je přístroj umístěn, vyrobena z recyklovatelných materiálů. V jejím vnitřku nenajdete nic neobvyklého – telefon, microUSB<->USB kabel, sluchátka (pecky, hrají vcelku dobře), nabíječku (230V) a několik příruček v různých jazycích.

Zpracování

Tělo telefonu je vytvořeno z jednoho kusu, a tak je těžké jej nějakým způsobem rozšroubovat. Jediné, co lze z celé konstrukce odejmout, je spodní kryt. Pokud to učiníte, zařízení se automaticky vypne a můžete vložit/vyměnit/vyjmout microSD kartu nebo microSIM kartu. Baterie je nevyjímatelná, což může být nepříjemné hlavně při cestách na delší vzdálenosti, kdy nemáte k dispozici příjem energie.

P1040006 P1040008

Pokud se zajímáte o polohu tlačítek, jako u všech aktuálních zařízení od HTC najdete power tlačítko v pravém horním rohu zařízení, hned vedle něj je 3,5mm jack. Na pravé straně taktéž již tradičně tlačítka na ovládání hlasitosti a příjemným překvapením pro mne bylo také tlačítko spouště fotoaparátu, které jsem během našich dvou týdnů ocenil hned několikrát. Ve spodní části je ještě microUSB výstup, který podporuje MHL, a to znamená, že si můžete přenést obraz pomocí USB<->HDMI redukce přímo do své televize.

P1040011 P1040015

Zadní část zařízení, tedy alespoň ta šedá (viz obrázek), je pogumovaná, a tak telefon v ruce neklouže, ani když se vám zapotí ruce. Pokud jste někdy měli v ruce HTC Desire, tak pogumování je přibližně stejné hustoty. Zároveň zde najdeme fotoaparát, který nijak nevystupuje ze zad. Vedle něj je led dioda, již můžete využít jako svítilnu. Samozřejmě její primární využití je funkce osvětlovací při snímání fotografií.

buttonyPokud vám jako pozornému čtenáři oznámím, že na přední straně zařízení je displej a senzorová tlačítka, asi nebudete udiveni. Na stejné straně se také nachází senzor, který nastavuje jas displeje. Zde jsem narazil na menší problém, který je kombinací horšího zpracování a možná i softwaru. Jas displeje je totiž neskutečně nízký a vyčištění skla pomohlo jen na chvíli. Obdobně se dá hovořit i o senzorových tlačítkách, která jsou podsvícena velmi jemně a někdy to může působit problémy. Pro srovnání se podívejte na fotografii u tohoto odstavce nebo níže, kde porovnávám displeje.

Systém

Hned po spuštění vám naběhne operační systém Windows Phone v nejnovější verzi 8. V této recenzi ho nechci nijak porovnávat s konkurencí, a proto nečekejte srovnávání s Androidem nebo iOS. Celkově se dá říci, že systém běží plynule. Za celou dobu užívání jsem narazil jen na jedno zamrznutí. Rychlost je doopravdy úžasná a s nadsázkou můžu říci, že jediné, co mobil zpomaluje, jsou animace. Zároveň mě pobavila jedna chybová hláška, která mi vyskočila, když jsem se díval na video na YouTube. Telefon úspěšné přehrával a po dvou minutách vyskočilo upozornění: „Tento formát videa není podporován.“ Vskutku kuriózní.

wp_ss_20130316_0001wp_ss_20130312_0003

V základu můžete používat dvě barevná schémata – bílé a černé, která potom definují celou podobu systému. Dále si volíte sekundární barvu, jež je přinejmenším stejně důležitá, jako ta primární. Přenastavení barev je jednoduché a doslova si můžete dle nálady vybrat svou kombinaci. Já během recenze používal výhradně bílou a limetkovou.

wp_ss_20130321_0002 wp_ss_20130321_0001 wp_ss_20130319_0001

Od spuštění je v zařízení taktéž pár doplňkových aplikací od společnosti HTC. Jmenovitě jde o aplikaci HTC, která se alespoň částečně pokouší nahradit Sense známé z Androidu. K dispozici zde máte počasí, akcie a jakousi formu zpravodajství. Mezi další rozšíření patří jednoduché mrvítko na fotografie, program, který vám nastaví připojení k mobilní síti, a ulitka, jež dokáže uvolnit nějaké místo v zařízení. Z WP Storu si pak můžete ještě stáhnout aplikace Světlo a Převodník. Krutou pravdou je ovšem to, že pokud porovnám snahu o vylepšení/zhoršení (zvolte si jedno ze svou slov, dle vlastního názoru) softwaru od HTC na Androidu a Windows Phone, už na první pohled jde vidět, že u WP se HTC trošku ulívalo.

Displej

HTC použilo Super LCD displej o velikosti 4 palce. V porovnání s SLCD2 jsou barvy o něco více vypálenější a dá se říct, že i (pro mě překvapivěji) ostřejší. Když budu porovnávat se displejem s technologií SAMOLED, tak HTC 8S podává lépe bílou, hůře černou a barvy jsou o něco přirozenější. Na fotografiích níže jsem porovnal 8S s modelem One X (SLCD2). Při focení nebyl rozdíl moc viditelný a při přímém pohledu byly barvy takřka stejné.

BARVY-1BARVY-2BARVY-3

Konektivita

S připojením k mobilní síti nebudete mít v Evropě, ani Severní Americe problém, telefon totiž podporuje GSM (850/900/1800/1900) a UMTS (900/2100). Nechybí samozřejmě Wi-Fi, která je vcelku stabilní a dosah je srovnatelný s dnešními notebooky a smartphony. Je ovšem pravdou, že indikátor signálu v liště někdy lže. Většinou se mi stávalo, že telefon hlásil plný signál i tam, kde byl minimální a pak se znenadání odpojil. Mezi další podporované funkce patří Bluetooth a GPS (zahrnující GLONASS a A-GPS). NFC zde nenajdete.

BeatsAudio

Od roku 2011 nalezneme v nejnovějších modelech od HTC i funkci zvanou BeatsAudio. Jejím hlavním úkolem je vylepšovat zvukový výstup zařízení bez nutnosti stahovat data. Vše je věc softwaru a každý model (nezávisle na platformě) přetvoří zvuk trošku jinak. Je to dáno postupným vývojem, a pokud byste si porovnali zvuk po úpravě v HTC Sensationu a HTC One,  rozdíl bude znatelný.

Každopádně mne trošku mrzí skutečnost, že takto funkce je dostupná pouze v nativních aplikacích, respektive pokud si stáhnete jiný hudební přehrávač, tak prostě BeatsAudio nefunguje. To, jestli se vám vylepšení bude líbit, je hodně záležitost vašeho názoru. Hodně také záleží na typu sluchátek. Zpravidla se dá říci, že pokud máte špunty nebo uzavřená,  pocítíte vylepšení basové linky a také vokálů. U pecek je výsledek horší než standardní výstup a vše  splývá.

Fotoaparát

Krasavec sídlí na zádech přístroje a dokáže pořizovat 5megapixelové fotografie ve formátu 4.3, respektive 4megapixelové ve formátu 16:9. Umí také natáčet video, maximálně v HD rozlišení (1280×720). S výslednou kvalitou jsem vcelku spokojen s ohledem na cenovou třídu. Při dostatečném světle je bílá barva na fotografiích přirozená. Největším problémem  je ovšem šero nebo jakákoliv scéna, kde není moc světlo. Fotografie pak obsahují šum a jsou naoranžovělé. Noční fotografie nejsou extrémně žluté, jako v případě jiných modelů od výrobce. Možná je to samotným systémem, možná ne.

WP_20130312_001 WP_20130316_001 WP_20130316_002 WP_20130316_004 WP_20130316_005 WP_20130316_007

Menší srovnání s Lumií 820

Vždy, když si čtu recenzi na nějaký přístroj, zajímá mě, jak si vede v porovnání s konkurencí. Bohužel nikdy jsem se nedočkal žádného srovnání, a proto jsem se rozhodl, že v této recenzi 8S porovnám s Lumií 820. Je pravdou, že Lumia je zhruba o 3 000 Kč dražší a stojí okolo 10 000 Kč, ovšem myslím, že může nastat situace, kdy se právě vy můžete rozhodovat, jestli zainvestovat více, nebo méně.

LUMIA820HTC 8S

Lumia 820 podává díky SAMOLED displeji věrněji černou a červenou a modrou, 8S zase umí zase lépe bílou a žlutou. Konkurenční model má také dle mého názoru mnohem lepší fotoaparát a nabízí více funkcí. Výdrž se moc neliší a rychlost je prakticky stejná. Celkově se dá říci, že pokud hodně nefotíte, vystačíte s HTC 8S.

barvy-bilabarvy-cerna

Parádní výdržwp_ss_20130320_0001

Ještě před tím, než jsem telefon vůbec obdržel, tak mě zajímala výdrž. Byla to věc, kterou jsem chtěl nejvíce otestovat. Pokud se telefonu nedotknete celých 24 hodin, vezme si průměrně okolo 3-5%. Při normálním používání mi vydržel 2 dny, což mne příjemně překvapilo. Při nižší zátěži a minimálním využití dat jsem se potom dostal na 3 a půl dne.

Chce to větší komunitu

HTC 8S je bezesporu dobrý telefon s odladěným systémem. Ve své cenové kategorii nemá moc konkurentů a nejvíce se mu podobá konkurenční Lumia 820, která je ovšem o 3 000 Kč dražší. Nic není dokonalé, a proto se sem tam zasekne a vy ho budete muset zrestartovat. Největším problémem je počet aplikací ve Windows Phone Storu, který zatím není nijak vysoký a mnoho uživatelů Androidu se bude muset vzdát služeb Googlu. Na druhou stranu se je Microsoft snaží nahradit svými, a pokud máte Windows 8, pro Metro je naprosto parádní aplikace na přenos dat z telefonu do počítače.

Sám si jako zarytý androidista dokáži přestavit, že bych jej používal delší dobu. Windows Phone mne nezklamal a myslím si, že s ohledem na cenu se jedná o jeden z telefonů s nejlepším poměrem cena/výkon. HTC se doopravdy vytáhlo.

Graf ceny produktu HTC Windows Phone 8S poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Michal by jej určitě porovnal rád a dokonce snad i radši s Lumii 620, tu ovšem neměl v daný moment k dispozici :)

David Byrtus

22. 3. 2013, 10:45

Spíš bych jej porovnával s Lumií 620, která má s HTC stejný procesor, paměť RAM i grafický akcelerátor. Přičemž 620 má 8GB paměť, bonusové aplikace od Nokie je o něco menší (na úkor trochu menšího displeje a menší kapacity baterie), ale i tak je 620 přibližně o 600Kč levnější.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat