Sony Xperia J – další model do počtu recenze

Sony Xperia J – další model do počtu [recenze]
2013-02-13T10:48:43+02:00
• 13. 2. 2013
1

Sony se snaží za každou cenu zaplavit trh svými smartphony od nejnižších low-endů až po nejlepší špičku. Práci nám neusnadňuje ani svým zmateným značením, využívající písmena z abecedy. Těžko se hledá rozumná logika. Tenhle případ platí přesně pro letošní model Xperia J, který můžeme cenově zařadit do nižší třídy. Na první pohled vypadá jako drahý kousek, pojďme pravdu odhalit v dnešní recenzi.

Začneme od balení, kde kromě telefonu najdeme datový kabel a nabíječku. Samozřejmostí jsou sluchátka a jako bonus dostanete dobře padnoucí kožené pouzdro. To je ze začátku těsné, ale časem se vychodí. Jak je zvykem tohoto výrobce, poskytuje ochrannou folii na displej, který je jinak chráněn Gorilla Glass. Jelikož je uživatelská paměť malá, přivítal bych microSD kartu o minimální kapacitě 4 GB, což je spolu s vnitřní pamětí dvojnásobná velikost.

DSC_0360

Telefon je stylový a hodně prvků si bere od svého vyššího modelu Xperia T, který jsme recenzovali nedávno. Za povšimnutí stojí zkosení hran, které je obdobné jako u Bondova telefonu. Rozměrově 124.3 x 61.2 x 9.2 mm je menší a hmotnost 124 g není hodně, ale v rukou jsem měl opačný pocit. Výrazně se však odlišuje stříbrným rámečkem po obvodu těla, který odděluji vrchní a spodní část. Právě spodní kryt je z jiného materiálu, než  je vrchní část. Matná úprava zamezuje otiskům a jemné pogumování zvyšuje stabilitu na stole nebo dlani.

DSC_0340DSC_0347

Záda jsou motivována starším modelem Xperia Arc, který byl znám svým prohnutím. A není to jediná věc, která Xperii J spojuje se starší generací, ale o tom se řekneme něco více později. Celoplastová konstrukce je pevná a na vrzání jsem nenarazil, tady Sony předvádí své kvality. V redakci máme telefon v černém provedení, ale kdo chce být výstřední, může volit z dalších tří pestrých variant – bílá, růžová a zlatá. Přední strana je vždy černá a barevně odlišná jsou pouhá záda.

DSC_0364DSC_0368

Na přední straně je mírně zapuštěn 4″ displej, který svým rozlišením 854×480 nevybočuje z řady. Podání barev je na vysoké úrovni a na displej je radost pohledět. V nastavení jsem marně hledal položku Bravia engine, nicméně to není zásadní problém. Na slunci je displej čitelný a pozorovací úhly jsou dobré, ale displej rapidně žloutne. Nastavení jasu je na vás, kvůli absenci senzoru. Vedle předního reproduktoru je malá 0,3 MPx kamerka. Pod displejem je trojice podsvícených dotykových tlačítek v uspořádání, jaké je u Sony zvykem. Na pravé straně jsou tlačítka pro regulaci hlasitosti a zámek telefonu. Měl jsem ten problém, že jsou malá a hlavně blízko sebe, takže trefit se na to správné místo chce cvik a samotný stisk je nejistý. Na horní straně je pouze Audio Jack. Na levé straně se nachází osamělý microUSB konektor a na druhém konci malá zdířka pro uchycení mobilního telefonu na poutko.

DSC_0507

Záda jsou odnímatelná a jsou na nich otvory pro zadní reproduktor a 5 MPx fotoaparát s LED diodou. Po jeho sundání jsem byl překvapen velikostí baterie o celkem průměrné kapacitě 1750 mAh. Výdrž je dobrá, ovšem četnější zapínání bude vyžadovat každodenní nabíjení. Nechybí ani šuplík pro klasickou SIM kartu a microSD kartu, prostě stará škola. Většinou každá Xperie skrývá designový prvek. Vzpomeňte na průhledný proužek nebo podsvícení loga u Xperie Sola. V podobném duchu je zajímavý i dnes recenzovaný telefon, který má na dolní straně částečně průhledný stříbrný rámeček a svítí při odemknutí nebo hovoru. Jeho barva se odvíjí podle zvoleného schématu. Škoda, že nenahrazuje notifikační diodu, kterou telefon má vedle přední kamery, ale ta září malinko a jednoduše ji přehlédnete.

podsviceni

Hardwarová výbava rozhodně nikoho neokouzlí a je to také jedna ze slabin. Zásluhy na tom má starý jednojádrový procesor Qualcomm S1 MSM7227A, který běží na frekvenci 1 GHz a ani 512 MB operační paměti výkonu neprospívá, protože po spuštění systému zbyde kolem 120 MB místa. Korunku tomu nasazuje grafický čip Adreno 200, který na dnešní 3D hry nestačí. Pokud vám hra nespadne, tak věřte, že do hratelnosti má daleko. Však podívejme, jaké výsledky nám přinesly provedené benchmarky. Začneme rovnou grafickým testem Epic Citadel, kde se na vysoké detaily pohybovala snímková frekvence na průměru 17fps.

Screenshot_2013-02-01-17-35-36

Nedostatečný výkon byl znát ve hrách, jako jsou Dead Trigger, Beach Buggy, Trial Extreme 3 a jim podobné. To značně zužuje okruh her, které je možné bez problému hrát. Stejně tak dopadly ostatní testy. Quadrant telefon potrápil a vyždímal maximální hodnotu 1863 a Antutu 4188. Výsledky odpovídají vnitřnostem smartphonu. V praktickém používání je telefon plynulý. Spouštění aplikací a pohyb v systému je s ohledem na použité komponenty rychlé, ale s multicore se nedá srovnávat.

Screenshot_2013-02-01-17-21-49Screenshot_2013-02-01-17-19-02Screenshot_2013-02-01-17-14-53

Android ve verzi Ice Cream Sandwich je pro tento přístroj po aktualizaci odladěn. Potěšující zprávou je plánovaná aktualizace na Jelly Bean, a to již za měsíc. Podle prvních ohlasů na nový systém se mají majitelé na co těšit. Uživatelské prostředí Sony UI zahrnuje sladěné widgety a několik schémat. Z aplikací je zajímavá Úspora energie, která kupodivu na jiných Xperiích chybí a umožňuje nastavení událostí při určitém stavu baterie. Smart Connect spolupracuje s příslušenstvím. Kupříkladu při připojení sluchátek se automaticky spustí přehrávač Walkman. Nechybí ani kancelářský balík Office Suite 6. Připojená zařízení obsluhují mediální obsah přes technologii DLNA. Někoho potěší položka v nastavení, která počítá zprávy sms a v žádné jiné Xperii ji nenaleznete. Pro vaše data je nadělen prostor o velikosti 4 GB, což není moc, ale po rozšíření o microSD kartu se dá s prostorem dobře nakládat. Zvuk ze zadního reproduktoru je hlasitý a výstup je slušný. Pro kvalitnější poslech je lepší použít sluchátka.

Screenshot_2013-02-12-10-04-07Screenshot_2013-02-12-13-23-45Screenshot_2013-02-12-13-25-12

Achillovou patou celého telefonu je fotoaparát. Vůbec nejde o nadsázku. Jeho rozlišení 5 MPx není tím hlavním omezením, však Xperia Mini pořizovala HD video a průměrné fotografie. To není případ tohoto telefonu, který vás rychle vrátí do doby několik let nazpět, kdy vládlo VGA rozlišení. Snímky jsou neostré a převládá šum. Autofocus funguje, jak se mu zachce. Jestli se vám povede jeden snímek z padesáti, můžu vám pogratulovat. Spoušť v tomto případě je k ničemu, takže lze chápat krok výrobce k jejímu vynechání. Nahrávání videa stojí za starou bačkoru. Kombinace rozlišení 480p a nefungujícího ostření natočí akorát velkou katastrofu. Nechápu, kde Sony tento zastaralý fotografický čip nalezlo, škoda slov.

DSC_0001DSC_0002

DSC_0039DSC_0022

Co říci závěrem? Myslím, že všechno hlavní již bylo řečeno. Xperia J maskuje elegantní vzhled, ale to nejdůležitější pod kapotou je směs zastaralých technologií. Za cenovku kolem 5 000 Kč má konkurenci ve vlastních řadách. Taková Xperia U je úplně jinde, nebo dokonce starší zmiňované modely Xperia Mini, Xperia Ray a další nabízejí větší komfort. Stejně jako na začátku přemýšlím, co chtělo Sony s Xperia J dokázat. Potřebuje se zbavit starých součástek, nebo nutně potřebuje zaplnit trh? Stojím si za svým a tento telefon považuji za zbytečný.

xj

 

Graf ceny produktu Sony Xperia J poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Nesouhlasím s autorem článku  o zbytečnosti  tohoto modelu. Je to otázka priority co očekáváte od tohoto telefonu. Já jsem si Xperii J pořídil ihned při uvedení na trh a jsem moc spokojen. Telefon má výbornou výdrž baterie, krásný 4“ displej, krásný design, skvělou ergonomii držení, android 4.0 má a 4.1 v dohledu, je rychlý a stabilní a telefon vypadá stále jako nový, přestože nepoužívám fólií ani žádná pouzdra.Nehrají žádné náročné hry a používám jej převážně na telefonování, SMS, internet, e-mail, hudební přehrávač a pár aplikací, které mi běží na pozadí.Foťák se dá přežít, viděl jsem podstatně horší a za dobrého světla jsou i celkem dobré fotky, je to pořád telefon.Podle použitého hardware je jasné, že to není superrychlík, ale pokud nevyžadujeme hraní náročných her, tak budete určitě spokojeni. Vše ostatní běží svižně a stabilně

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat