Sony Xperia T: recenze telefonu Jamese Bonda

Sony Xperia T: recenze telefonu Jamese Bonda
2013-02-01T12:15:00+02:00
• 1. 2. 2013

Na recenzi vlajkové lodi společnosti Sony – Xperia T jsem se moc těšil. Každý si přeci chce vyzkoušet telefon, který používá samotný agent 007 James Bond ve svém posledním filmovém snímku Skyfall. Telefon jsem mohl testovat po dobu čtrnácti dnů a nyní se s vámi podělím o své zkušenosti a dojmy.

Telefon dorazil ve stylovém balení, na kterém se vyjímal agent 007 v celé své kráse. Už z toho mohl člověk tušit, že se nebude jednat o jen tak obyčejný kousek. V balení se nacházel samotný telefon, dále nabíječka, která je rozebíratelná, díky čemuž můžeme telefon nabíjet jak ze sítě, tak jen pomocí USB kabelu, který zapojíme do počítače či notebooku. V balení se bohužel nenacházela sluchátka, které jsou běžné přibalována, nicméně to není podstatné.

Design

Můj první dojem, když jsem vzal telefon do ruky, byl nezvyklý pocit díky prohnutým zádům telefonu a poněkud ostřejším hranám. Záda Xperie T jsou tvarovaná podobně, jako například u modelu Xperia Arc. Díky tomu se telefon drží příjemně v ruce, jelikož nemá tendenci vyklouznout. Tento pocit ještě umocňuje materiál soft-touch, kterým jsou záda opatřena. Velikost telefonu byla pro mou mužskou ruku optimální, ale pro ruku menších proporcí již nemusí vyhovovat.

Přeci jen úhlopříčka displeje činí 4,5 palce. Rozměry telefonu jsou 129,4 × 67,3 × 9,4 mm a hmotnost dosahuje 139 g. Tloušťka je v nejtenčím místě 9,4 mm a v nejsilnější části pak 12,5 mm. Telefon nepatří k nejtenčím, ale i přes tyto rozměry se v ruce drží dobře. Horší je pak ovládání, které je bohužel poněkud nešťastně řešené. Pokud bude telefon používat pravák, bude mít trochu problém s ovládáním tlačítek pro zapnutí a vypnutí a také s regulátorem hlasitosti. Ty jsou totiž umístěny ve spodní části pravé strany telefonu. Pokud budete volat a budete si chtít snížit či zvýšit hlasitost, váš palec se bude muset ohnout do krkolomné polohy. Stejně tak zapínání a vypínání vyžaduje ohebnost vašich prstů a praxi.

Určitě by bylo dobré posunout tlačítka výš, nebo je rozmístit tak, aby byla lépe dostupná. Na pravém boku telefonu dále nalezneme tlačítko fotoaparátu a otvírací dvířka pro micro SIM kartu a microSD kartu. Tato dvířka jsou poměrně neprakticky provedená. Při otevření mají tendenci se zavírat, takže je trochu problém se dostat k SIM kartě a SD kartě. V uzavřeném stavu pak úplně dobře nedoléhají a nelícují s tělem telefonu.

Na levé straně zařízení máme vstup pro microUSB kabel. V horní části nad displejem najdeme notifikační diodu, logo výrobce, různé senzory, dále pak sluchátko a přední kamerku. To je na přední straně vše. Nenacházejí se zde žádná tlačítka tak jako u jiných telefonů. Ovládání telefonu, resp. pohybu v systému je řešené stejně jako například u telefonů řady Nexus, tedy dotykovými ovládacími prvky, které jsou součástí displeje.

Na zadní straně nalezneme fotoaparát s přisvětlovací diodou a ve spodní části pak logo výrobce a pod ním reproduktor. V horní boční části se nachází vstup pro sluchátka  a ve spodní boční části, která je mírně skosená, se je umístěn mikrofon.

Výkon, displej, hardware a fotoaparát

Xperie T je vybavena dvoujádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon S4 taktovaným na frekvenci 1,5 GHz. Operační paměť má velikost 1 GB a grafický výkon zajišťuje čip Adreno 225. Po stránce výkonu se telefonu nedá mnoho vytknout. Nepatří sice mezi absolutní špičku, ale celý systém pracuje velice svižně, s rychlou odezvou, a to i přes velké množství spuštěných aplikací. Rovněž v náročných hrách, jakou je například Need For Speed Most Wanted, byla grafika plynulá a bez většího sekání. V testu Quadrant získala Xperie velice slušných 5 569 bodů, v AnTuTu 10 595 bodů a v benchmarku Linpack dosáhla při Multi-Thread testu velice dobrých 182,145 MFLOPS.

Hardwarová výbava patří u Xperie T k tomu nejlepšímu. Jak jsem již psal, systém bleskově reaguje, hry jsou plynulé a například natáčení videa ve FULL HD kvalitě funguje bez výraznějšího škubnutí. Uživatele tak ani nemusí mrzet to, že se na telefonu nachází „jen“ operační systém Android Ice Cream Sandwich, jelikož na tomto telefonu funguje opravdu rychle. Xperie disponuje vnitřním úložištěm pro data, které má kapacitu 16 GB a které lze rozšířit díky slotu pro microSD kartu o dalších 32 GB, což je nejvyšší kapacita, kterou telefon podporuje.

 

Fotoaparát u tohoto telefonu bohužel nepatří k tomu nejlepšímu a je poměrně velkým zklamáním. I přesto, že disponuje rozlišením 13 MPx, pořizuje spíše průměrně snímky, které při zvětšení a v režimu nejvyšší kvality trpí poměrně velikým šumem v tmavých pasážích. Dle informací měla vlastnosti vylepšit aktualizace firmwaru, nicméně ani ta fotoaparátu příliš nepomohla. Fotoaparát, tak jako všechny v této kategorii, rapidně ztrácí na kvalitě produkovaných snímků za šera či tmy.

Pokud tedy budete chtít fotit za zhoršených podmínek či za tmy, budete muset použít přisvětlovací diodu. Fotoaparát umí rovněž pracovat v režimu kamery a dokáže pořizovat videa v kvalitě 1080p. Kvalita videí je o poznání lepší než v případě fotografií. Fotoaparát disponuje různými efekty, jako jsou scénické režimy, detekce úsměvu a dokonce umí pořizovat panoramatické fotografie, jejichž kvalita zpracování mě příjemně překvapila.

Displej u Xperie T ve mě budil poněkud rozporuplné pocity. Jedná se o TFT LCD displej s úhlopříčkou 4,55 palců, HD rozlišením 1 280 x 720 bodů a hustotou 323 PPI. O lepší zobrazení fotografií a videí se stará Sony Bravia Engine. Pro mě, jakožto vlastníka telefonu s AMOLED panelem, byl displej mírným zklamáním. Je samozřejmě těžké tyto dva displeje porovnávat, nicméně porovnávání jsem se neubránil. Displej je obecně na vysoké úrovni. HD rozlišení působí, že je vše dobře čitelné a ostré. Bohužel však trpí malinko horšími pozorovacími úhly, hlavně při zobrazení bílé, kde dochází k mírnému žloutnutí. Rovněž i v některých hrách jsem pozoroval určité přepálení barev, což způsobovalo nepřirozené zkreslení. Naopak zobrazení černé je poměrně věrné. Co se úhlopříčky týče, je trochu zavádějící, jelikož má telefon ovládací tlačítka pro pohyb v systému umístěna přímo na displeji a z toho důvodu tak přicházíte o část plochy, kterou rovněž zabírá i horní stavová lišta.

Operační systém, aplikace, ovládání

V současné době Sony Xperia T běží pod operačním systémem Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Již brzy se majitelé dočkají aktualizace na Android 4.1 Jelly Bean, který byl výrobcem přislíben. Ice Cream Sandwich neboli ICS na tomto telefonu fungoval opravdu svižně a bez větších problémů. Telefon je dodáván s grafickou nadstavbou od výrobce.

Systém nabízí několik barevných schémat, kterým dominuje živé, měnící se pozadí, které vypadá opravdu dobře. K dispozici vám bude pět obrazovek, na které můžete umísťovat ikony a widgety. Mezi dostupnými widgety jsou například Facebook, GMail, oblíbené kontakty nebo různé widgety s hodinami či kalendář.

Dobře provedená je notifikační lišta v záhlaví displeje, která přehledně zobrazuje vše potřebné a rovněž obsahuje důležité přepínače, kterými můžete například aktivovat bezdrátové WiFi připojení, GPS, nebo datové spojení. V systému jsou také přítomny widgety s odkazy na aplikaci PlayStation. Pro náruživé hráče je toto jistě dobrou zprávou, jelikož Sony umožnila přístup k hrám určeným právě pro tuto platformu i uživatelům svých mobilních telefonů.

Pro psaní zpráv a emailů vám bude k dispozici poměrně dobře zpracovaná klávesnice, která mi vyhovovala a v podstatě jsem ani neměl potřebu ji nahrazovat jinou. Můžete ji přepnout do plnohodnotné QWERTY klávesnice s možností používat speciální znaky dlouhý tiskem kláves. Rovněž si můžete změnit vzhled pomocí několika skinů. Mezi aplikace, které jsou integrovány do systému přímo od výrobce, patří již zmiňovaný PlayStation, díky kterému máte přístup k EA Games hrám, dále se zde nachází povedený Walkman pro přehrávání multimédií, Timescape integrující sociální sítě, navigace Wisepilot for Xperia, kancelářský balík Office Suite, Movie Studio umožňující práci s videem nebo NeoReader, což je jednoduchá čtečka QR kódů.

Pro prohlížení internetu slouží integrovaný prohlížeč s podporou HTML 5, který umožňuje ukládání obsahu pro offline čtení. Prohlížeč jako takový nenabízí nic zvláštního a nejeden uživatel nejspíš sáhne například po Google Chrome, jenž poskytne podstatně lepší funkce. Xperie má k dispozici rovněž FM rádio, které aktivujete připojení sluchátek, jež zároveň slouží jako anténa. Co se multimédií resp. formátů týče, je zde zahrnuta podpora kodeků: MP3, AAC, WAW, OGG, FLAC, AVI, 3GP,WMV a MP4.

Baterie a výdrž

Telefon disponuje neodnímatelnou baterií s kapacitou 1 850 mAh. Bohužel na takto výkonný telefon to není příliš, a tak bude uživatel nucen často nabíjet. Frekvence nabíjení bude hodně záležet na způsobu používání, využívání 3G sítě apod. Po dobu testování jsem se telefon snažil využívat na maximum a v podstatě jsem byl nucen jej připojit do sítě každý den, aby mě následující den nepřekvapil náhlou smrtí. Byly však dny, kdy jsem jej nechal více odpočinout, a pak jeho výdrž vzrostla bez problému na dva dny a jistě by vydržel i déle.

Závěr

Co dodat závěrem? Xperia T je i přes drobné nedostatky kvalitním a velice dobře vybaveným  telefonem. K pomyslné dokonalosti mu ale přeci jen stojí v cestě pár drobností, mezi které patří  nešťastně umístěná tlačítka pro ovládání hlasitosti a vypnutí/zapnutí, dále fotoaparát, který i přes vysoké rozlišení fotí spíš průměrně. Co naopak chválím, je výkon a s tím související odezva systému, který působí přehledně a je dobře odladěný. Pokud se rozhodnete si Xperii T pořídit, tak rozhodně neprohloupíte. Aktuální prodejní cena se pohybuje v průměru kolem 12 tisíc korun, nicméně spodní hranice, za kterou si ji můžete pořídit, začíná na příjemných 9 300 korunách.

Specifikace

Graf ceny produktu Sony Xperia T poskytuje server Heureka.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat