HP prodává WebOS firmě LG

HP prodává WebOS firmě LG
2013-02-26T06:21:24+02:00
• 26. 2. 2013

Když se na trhu objevila zařízení se systémem WebOS, našli se nadšenci, kteří si slibovali konečně dobrá zařízení. Bohužel celý projekt skončil fiaskem a černý puntík získala společnost HP, která prakticky celý systém pohřbila. Samozřejmě se komunita nedala a pokračuje ve vývoji na Open WebOS. I tak stále zůstává původní systém v držení HP. Nyní se objevila zajímavá zpráva, že dochází k prodeji WebOS firmě LG, která má nejasné plány s jeho využitím.

HP-WebOS-Event-HP-webOSbackdrop-Logo1-e1361785691385

Bohužel neznáme celkovou částku z tohoto prodeje, ale ukazuje se, že dochází jen k částečnému odkupu korejskou společností. Konkrétně získává kompletní zdrojové kódy, dokumentaci, webové stránky a tým kolem systému. HP si ponechává divizi cloudových služeb, kde jsou zahrnuty následující služby – katalog aplikací, aktualizace systému a backend služby, které komunikují s WebOS.

Samozřejmě svou roli hrají i patenty, které jsou spojené s Palm WebOS. Ty zůstávají v držení společnosti HP a LG si je bude licencovat, aby vše bylo legální. Navíc se korejská společnost musela zavázat, že se bude podílet na vývoji open source systému, aby byl zachován samotný vývoj. Z těchto informací se dá usuzovat, že vlastně dochází k posílení a ke spolupráci dvou firem.

lg-webos-smart-tv_1356975386_540x540

Bohužel samotná budoucnost v rukách LG je značně nejasná. V krátkodobém pohledu se zde objevuje využití zejména v chytrých televizích, ale samotné vedení si ani nebylo zcela jisté, k čemu vlastně bude WebOS sloužit. V dlouhodobějším výhledu se objevují náznaky ukazující na smartphony, ale je jasné, že se tento rok nemusíme těšit na jakékoliv novinky. Ukazuje se, že se možná WebOS objeví v nabídce korejského výrobce po boku mobilů se systémem Android.

Možná z počátku tato informace potěšila nejednoho nadšence, ale jak se ukazuje, jedná se o celkem podivný obchod. Jedna společnost se částečně zbavuje systému, s kterým toho moc nedokázala, a druhá má nejasné plány s využitím. Bohužel se na trhu objevují nové mobilní operační systémy, které mají podporu mobilních operátorů. Snad WebOSu neujede definitivně vlak. Jedná se o schopný systém, který ještě nebyl zcela naplno využit.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat