620 tisíc infikovaných Androidů v Číně skrze známé aplikace

620 tisíc infikovaných Androidů v Číně skrze známé aplikace
2013-02-01T07:42:26+02:00
• 1. 2. 2013
3

Nikdy nejste v bezpečí a vždy je nutné si dávat pozor na to, co si do mobilu instalujete. Samozřejmě nejvíc záleží na tom, z jakého zdroje pochází daná aplikace. Společnost NQ Mobile objevila malware Bill Shocker, který infikoval 620 000 Androidů v Číně. Nejde o to, že by někdo stahoval neznámou aplikaci, která by napadla smartphone. Jde o důmyslnější systém šíření, který je založen na tom, že aplikace nepochází z oficiálního Play Storu.

Daný malware je šířen po repositářích neoficiálních obchodů, díky čemuž se dostal do populárních aplikací, jako jsou Tencent QQ Messenger a Sohu News. Jakmile si nějakou z nich uživatel nainstaloval, tak následně infikovaná aplikace si dodatečně stáhla malware Bill Shocker.  Společnost NQ Mobile uvádí, že umožňuje rozesílání SMS zpráv, ale také zpřístupňuje osobní informace útočníkům, nebo jim dokonce dává možnost ovládnout zařízení.

Během krátké chvíle se Bill Shocker sice dostal na 620 000 smartphonů, ale když se podíváme na celý trh v Číně, tak se jedná jen o 0.25 % ze všech mobilů v této zemi. V tuto chvíli se do problém zapojují tamější operátoři, kteří šíří anti-malware, ale jasně z toho vyplývá ponaučení, že nikdy neinstalujte aplikace z neznámých zdrojů. Ani neinstalujte neověřené aplikace z nějakého fóra, kde se běžně vyskytuje warez. Vždy zkontrolujte reference a hodnocení, ale nezapomeňte se podívat na oprávnění, která jsou vyžadována aplikací.

Zdroj: thenextweb.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

a kto mi zaruci ze „oprava“ od operatora nebude robit horsie veci ako to co uz v telefone mam

Přemysl Vaculík

VIP 1. 2. 2013, 16:40

Nikdo, ale asi to bude lepsi, nez mit v mobilu malware

tvorca malware sa bude snazit aby si o malware vedel co najmenej a pravdepodobne si ho ani nevsimnes … pritom ma znacne obmedzene schopnosti … narozdiel od toho operator s aplikaciou ktora odstrani malware moze spravit to iste co dany malware a bude mat aj moznost spravit ovela viac a vzhladom na to ze ho vytvaral operator moze aj tento pouzit svoje prostriedky … pravdepodobne budu aj „zly“ ludia ktory malware zneuziju aby mi spravili zle ale vzhladom na prava operatora sa takyto skor najdu u operatora … ak uz odstranit malware tak vlastnou sofistikovanou cestou …
ako ked sa nedavno objavila diera v samsungu 

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat