Ubuntu OS – pomozte s vývojem 12 hlavních aplikací

Ubuntu OS – pomozte s vývojem 12 hlavních aplikací
2013-01-25T15:00:11+02:00
• 25. 1. 2013
1

Každý nový operační systém je v dnešním mobilním světě vítán, jelikož může přinést trochu zdravé konkurence mezi stávající giganty, kterými jsou iOS, Android a tak trochu i Windows Phone. Bohužel úspěch každého OS se skrývá v ekosystému a hlavně v nabídce aplikací. Například společnost RIM pořádá speciální akce pro portování aplikací kvůli nadcházejícímu představení systému BB10. Hlavním cílem je nabídka dostatečného obsahu pro nové a stávající zákazníky. Samozřejmě se také v marketingu lépe vyjímá vyšší číslo.

Ubuntu OS pro smartphony je nejmladším přírůstkem ve světě mobilů, ale hned na začátku své existence se bude trápit jedním nemilým faktem. První mobilní telefon s tímto systémem bude uveden až v roce 2014, ale ještě tento rok si budete moci na některých modelech Ubuntu OS nainstalovat. Pokud byste počítali s tím, že se Canonical bude snažit o co nejvyšší počet aplikací, aby bylo z čeho vybírat, tak se možná pozastavíte nad zvolenou strategií.

Na Wiki stránkách se nyní objevila výzva pro komunitu, kde se přímo uvádí, že se kdokoliv může podílet se svými nápady na vytvoření dvanácti stěžejních aplikacích. Nehledejte v tom žádné záludnosti. Ve skutečnosti chtějí dát příležitost komunitě, aby pomohla s vytvářením aplikací, které budou nativně obsaženy v systému, což znamená, že budou v každé instalaci. Jedná se o tyto typy:

  1. souborový manažer
  2. kalendář
  3. hodiny/alarm
  4. počasí
  5. terminál
  6. kalkulačka
  7. emailový klient
  8. prohlížeč dokumentů
  9. YouTube
  10. Twitter
  11. Facebook
  12. RSS čtečka

Samozřejmě se nejedná o celý výčet položek, které budou v systému. Můžeme počítat s galerií, přehrávačem hudby  a podobnými aplikacemi. Pouze v těchto 12 případech je možnost zapojení dalších vývojářů, kteří chtějí pomoci a přinést vlastní nápady. Pokud vás tato příležitost nějakým způsobem nadchla, tak se můžete zapojit skrze zmiňované Wiki stránky.

Nyní se ale musím zeptat, kdy hodlá Canonical vytvořit kampaň na vytváření specifických aplikací pro samotný systém? Samozřejmě jsou zde nějaké možnosti, ale prozatím se mi zdá, že Ubuntu OS bude tak trochu systémem pro znalé, což by nemuselo vést k úspěchu. Musím připomenout, že silným konkurentem je Firefox OS, který již vydal první vývojářské mobily a nejen to.

Zdroj: omgubuntu.co.uk

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Terminál … třikrát hurá pro Ubuntu a čtyřikrát pro linux :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat