Samsung nechce Tizenem nahradit Android

Samsung nechce Tizenem nahradit Android
2013-01-05T12:45:27+02:00
• 5. 1. 2013

O systému Tizen se ví již od roku 2011, kdy se o něm poprvé zmínil sám Eldar Murtazin ve spojení s „koncem“ existence systému MeeGo. Od té doby se hodně změnilo a v roce 2012 se rozeběhl celý cyklus zásadních změn v existenci Tizenu. Mnozí si stále spojují tuto novinku výhradně se Samsungem, což je do určité míry i pravdivé, ale není to přesné.

Samsung vedle mobilů s Windows Phone a Androidem produkoval mobily s Badou, což je proprietární systém korejského výrobce. Mohli jste jej vidět jen na zařízeních od Samsungu, což mělo určité výhody ve smyslu vlastní tvorby bez nutnosti se na někoho spoléhat. Dnes již víme, že to nebyla nejlepší cesta a vývoj systému pokulhával spolu s aktualizacemi. Badě se také mnohdy vyčítala podobnost s Androidem. Na druhou stranu se v určitých zemích stal oblíbenějším než Windows Phone.

Problémy kolem Bady existovaly a Samsung si uvědomil, že jediná cesta k populárnímu systému je přes spojení s jinými výrobci a dodavateli. V tomto ohledu se dá Tizen brát jako jasná volba, jelikož za samotným projektem stojí velké subjekty. Jako hlavního partnera mohu zmínit Linux Foundation, bez něhož by možná tato novinka ani nevznikla. Pokud se poohlédnu po dalších, tak zde najdeme zapojené firmy jako Intel, HTC, Panasonic, ASUS, Acer, Huawei a další. Již z tohoto pohledu je jasné, že se nejedná jen o systém z Koreje. S tímto portfóliem a podporou má napůl vyhráno. Nově se do projektu údajně zapojují i operátoři, o čemž jsem vás informoval.

V tomto bodě mohu jasně konstatovat, že Bada je a bude jednou provždy nahrazena Tizenem. Nesmím zapomenout ani na to, že se jedná o open source projekt, takže kdokoliv jej může vzít a přetvořit k obrazu svému. Takže i operátoři si mohou bez problémů udělat své úpravy, ale ve výsledku se systém nemusí objevit jen ve smartphonech. V tuto chvíli je jasné, že Samsung jako první uvede několik mobilů s Tizenem, což víme na základě rozhovoru poskytnutého Bloombergu:

“We plan to release new, competitive Tizen devices within this year and will keep expanding the lineup depending on market conditions,”

Můžeme se tedy těšit na několik modelů. Mnohé redakce za tím vidí automaticky pokus o nezávislost na systému Android od Googlu. Může se to tak zdát, ale pro Samsung by to byla největší rána, kterou by nemusel ustát. Pokud se podíváme na jeho portfólio mobilů, tak smartphony jsou zlatý důl, a to hlavně ty se systémem Android. Takže už jen z logického pohledu mi nepřipadá, že by se chtěl nějak zbavit googlího systému.

Je pravda, že Samsung je proslavený nadstavbou TouchWiz, která vždy přetvoří čistou podobu systému. Mnohdy je to jediný způsob, jak se ještě více odlišit od konkurence a přidat nějakou hodnotu navíc. Tizen mu to dovolí ve vyšší míře, ale také to není stěžejní důvod. Takže proč se Samsung rozhodl vstoupit do riskantního projektu s novým systémem?

Podíval jsem se na celou problematiku z jiného úhlu. Systém Android zůstane nesporně v nabídce korejského výrobce, ale poslední novinky ukazují něco jiného. V roce 2010 uvedl mobily Focus a I8700 Omnia 7. V následném roce představil Omnia W I8350, Focus Flash I677 a Focus S I937. Takže tu máme již 5 modelů, ale samozřejmě je mi známo, že se jedná i o varianty pro mobilní operátory. V roce 2012 uvedl 2 modely s Windows Phone 7.5 (Focus 2 I667 a Omnia M S7530) a pouze jeden mobil s Windows Phone 8 (Ativ S). Možná je to jen má představa, ale jakoby zcela nevěřil mobilním oknům. Na druhou stranu je zde oznámeno několik modelů s novým Tizenem.

Rozhodl se tak Samsung investovat finance do rozvoje systému, který má poměrně širokou podporu u výrobců a organizací? Osobně říkám že ano a Android není ohrožen. Rozhodně se nezbaví systému od Googlu, protože samotné oznámení několika modelů s jiným systémem není jen tak a nemusí to stačit na úspěch. Budování celého ekosystému kolem novinky může zabrat i dva roky a v nejbližší době se tedy ničeho bát nemusíme. Samsung je zatím jedinou společností, která si může jen tak provést pokus s něčím novým. Finanční situaci nemusí natolik řešit jako konkurence a jedná se o takový malý experiment ve vlastním vývoji.

Bohužel Tizen není jediným nováčkem na trhu. Máme tu například Firefox OS, který zažije svou premiéru v Jižní Americe, kde získal podporu operátorů. Na druhé straně světa máme systém Jolla Sailfish OS, který si odbyl svou premiéru a má mít také podporu operátorů. Nejnovějším počinem je samozřejmě Ubuntu OS, ale jeho cesta teprve začne, jelikož se očekávají první mobily až v roce 2014. Konkurenci tu tedy máme, ale dejme si všechny systémy vedle sebe.

Z mého pohledu jasně vítězí Tizen, jakožto systém s největší šancí na úspěch. Možná se nám tu rodí konkurent pro Windows Phone, ale to je tak asi vše. V roce 2013 se rozhodne, jestli Samsung udělal dobře, nebo se jednalo jen o pokus. Pokud zákazníci přijmou zmiňované novinky, tak se možná dočkáme Tizen smartphonů i od jiných výrobců.

Zdroje: gsmarena.com, technobuffalo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat