Mozilla představila první telefony běžící pod Firefox OS

Mozilla představila první telefony běžící pod Firefox OS
2013-01-23T13:00:01+02:00
• 23. 1. 2013
1

Firefox OS je nový operační systém založený na otevřených webových standardech a veškeré aplikace pro tento software budou vyvíjeny v HTML5. Mozilla ve spolupráci s Geekphones a Telefonicou O2 vyvinula první dva telefony, které jsou prozatím určené jen pro vývojáře a slouží pro testovací účely. Pokud se na tyto telefony zaměříme pozorněji, nejspíš se neubráníme srovnání s iPhonem. Ano, ta podoba je tam poměrně hodně zřetelná. Vzhledem k pokročilému stavu, ve kterém se tento projekt nachází, je zcela možné, že bychom první vlaštovky mohli zahlédnout již na veletrhu MWC v Barceloně.

Firefox OS zatím běží na dvou testovacích telefonech. Tím prvním je model nižších technických parametrů, který nese označení Keon. Je vybaven procesorem s taktem 1 GHz, 3,5palcovým displejem, 512 MB RAM, 4GB vnitřní pamětí a 1580mAh baterií.

Druhým modelem, který se již řadí svými specifikacemi do vyšší třídy než Keon, je telefon s označením Peak. Je vybaven dvoujádrovým procesorem Snapdragon S4 s taktem 1.2 GHz, 4,3palcovým displejem, 512 MB RAM, 4GB vnitřní pamětí a baterií s kapacitou 1 800 mAh. Je dost pravděpodobné, že tyto telefony budou ponechány jen pro testovací účely a nebudou nakonec dostupné koncovým zákazníků. Pokud byste si chtěli Firefox OS vyzkoušet na svém telefonu s Androidem, tak máte možnost. Stačí si stáhnout balíček Firefox Aurora.

Mozilla rovněž nabízí další možnosti, jak si nejen vyzkoušet tento nový systém, ale i zapojit se do jeho vývoje. Pokud používáte webový prohlížeč Firefox, můžete si do něj stáhnout doplněk, který umí emulovat prostředí Firefox OS. Pakliže jste vývojář, který by se chtěl podílet na vývoji aplikací pro Firefox OS, můžete se podívat na developerské stránky Mozilly.

Zdroj: hacks.mozilla.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Mě se ten OS moc líbí

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat