Evropská unie investuje do grafenu – materiálu budoucnosti

Evropská unie investuje do grafenu – materiálu budoucnosti
2013-01-29T13:30:45+02:00
• 29. 1. 2013
4

Grafen je poměrně novým materiálem, od kterého si mnozí slibují doslova nemožné. Prvně byl objeven teprve v roce 2004 a od té doby se pracuje na jeho výrobě a využití. Tento materiál je tvořen vrstvou z atomů uhlíku, jehož uspořádání připomíná včelí plástve. Je o to zajímavější, jelikož se u něj pozorovaly vlastnosti, které by neměl ani mít. Již v minulosti jsme vám přinesli několik možných aplikací ve světě elektroniky.

Prozatím se hledá efektivní využití a rozhodně nejsme příliš blízko k tomu, aby se grafen objevil jen tak v nové elektronice. Dokonce by mohl být použit na displejích, jelikož propouští světlo, přičemž po úpravě dokáže generovat elektrickou energii. Mohl by se také objevit díky svým vlastnostem u baterií, kde by zvýšil kapacitu až 10x při zachování velikosti současných typů. Evropská unie se rozhodla, že investuje rovnou 1 miliardu Eur do dvou projektů, které se snaží využít právě tohoto materiálu v praxi.

První z nich je poněkud pro nás méně zajímavý, jelikož se jedná o projekt „Human Brain Project“. Ten by se měl zabývat zmapováním lidského mozku. Druhý projekt by se nás již měl týkat více. Jedná se o investici do využití grafenu v elektronických součástkách, kde by se využíval společně s technologií založenou na křemíku nebo ji kompletně nahradil. Výsledkem by měly být levnější polovodičové součástky, které by vykazovaly menší spotřebu energie. Dokonce by šlo docílit ohebnosti takových polovodičových součástek. Díky tomu by mohly vznikat i ohebné mobily, kde by se uplatnily flexibilní displeje. Samozřejmě je to hudba budoucnosti a zatím se můžeme jen těšit. Rozhodně bychom raději uvítali, kdyby EU zvolila investici spíše do baterií využívajících grafen.

Zdroje: theverge.com, cs.wikipedia.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jakub Skořepa

29. 1. 2013, 18:34

silikon? wtf snad křemík :)

Jiří Procházka

29. 1. 2013, 17:56

 Jedná se o investici do využití grafenu v elektronických součástkách, kde by se využíval společně s technologií založenou na silikonu nebo ji kompletně nahradil. 

Opravdu tam má být silikonu? Není to spíš křemík (Si – Silicon)? 

Přemysl Vaculík

VIP 29. 1. 2013, 17:58

Dík, stane se. Opraveno

Igor Ďurček

30. 1. 2013, 0:27

Tebe sa to stava v poslednej dome nejako casto…. :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat