Blokáda Windows Phone pokračuje: Google Maps už nespustíte

Blokáda Windows Phone pokračuje: Google Maps už nespustíte
2013-01-06T12:25:17+02:00
• 5. 1. 2013

Mezi Googlem a Microsoftem pokračuje rozepře. Google totiž začíná pro Windows Phone blokovat jednu svou služby za druhou a posledním přírůstkem jsou Google Maps. Pokud jste byli na svém WP telefonu zvyklí spouštět mapové podklady Googlu skrze internetový prohlížeč, tak nyní už se nedostanete dál než na domovskou stránku http://google.com/. Proč Google služby blokuje a existuje způsob jak to obejít?

msgog

Už před časem jsme vás informovali, že si Microsoft stěžuje na odmítavý přístup při vývoji své aplikace Youtube pro Windows Phone. Problémy se třeba nevyhnuly ani známé aplikaci MetroTube. Kromě toho se uživatelům Windows Phone telefonů dotklo i zrušení podpory ActiveSync ze strany Googlu, což má vliv na funkčnost Gmailu a dalších navázaných služeb.

Po tom všem tedy přichází na řadu Google Maps. Google již dříve prohlásil, že vlastní stejnojmennou aplikaci pro Windows Phone neplánuje a uživatelé tak tuto absenci řešili používáním webové verze skrze prohlížeč. Pokud však do prohlížeče nyní zadáte adresu http://maps.google.com/ , tak se dostanete pouze na zmíněnou domovskou stránku Googlu.

Slovní přestřelka

Vzhledem k tomu, že se samozřejmě této situaci věnují velká zahraniční média, obě společnosti (Google i Microsoft) se skrze ně začali navzájem osočovat.

K situaci se pro server Gizmodo vyjádřil Google. Přišel s odůvodněním, že jejich mapy jsou optimalizovány pro internetové prohlížeče s jádrem WebKit, jako je Chrome nebo Safari (potažmo tedy systémy Android a iOS). Vzhledem k tomu, že Windows Phone používá Internet Explorer, který na WebKitu postaven není, Google Maps ho nepodporují.

Na to však záhy reagoval mluvčí Microsoftu. Ten stručně poznamenal, že Internet Explorer na systému Windows Phone je postaven na stejném vykreslovacím jádře, kterým disponuje i IE na Windows 8 a tam samozřejmě Google Maps fungují.

google-maps-icon

Proč začal Google blokovat svoje služby?

To je otázka, na kterou v současné době skoro nikdo nezná odpověď. Již v našem předešlém článku jsme spekulovali o tom, že by se mohlo jednat o odvetu za stížnost Microsoftu na Google u evropské komise. Ani jedna společnost se ale k pravým důvodům zatím nevyjádřila.

Řešení existuje, ale není ideální

Pokud i přes to všechno chcete Google Maps ve svém Windows Phone telefonu skrze prohlížeč využívat, existuje řešení. Na WP Store totiž najdete aplikace, které jsou schopny změnit User Agenta vašeho telefonu a ten se tak bude navenek tvářit  jako telefon s Androidem, iOS nebo další zařízení včetně simulace Chrome nebo IE ze stolního počítače. S touto “maskou” už se ke Google Maps dostanete, ale jejich využití je omezené. Není totiž možné posouvat s mapou (tahem prstu posouváte s celou stránkou) a jde jí tak pouze přibližovat nebo oddalovat. Funguje však vyhledávání míst nebo plánování trasy z bodu A do bodu B.

[winphone]user-agent-switcher/65783cf3-4a4f-4a89-a315-7998fe1ced6e[/winphone]

 

AKTUALIZACE: Google změnil názor a na Windows Phone se Google Maps vrátí. Více se dozvíte v našem dalším článku:

Google otočil: Mapy na Windows Phone vrátíme

Zdroje: gizmodo.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat