Změny v DPH využijí operátoři ke zdražení

Změny v DPH využijí operátoři ke zdražení
2012-12-13T21:00:01+02:00
• 12. 12. 2012
1

Vodafone nedávno zveřejnil ceníky na rok 2013. Konkrétně se jedná o dva PDF soubory, přičemž v každém najdeme odlišné ceny. Tento zmatek je způsoben nejasným DPH pro příští rok, a proto mohou u některých služeb ceny klesnout, nebo mohou podražit.

Ovšem může nastat i situace, že daná služba podraží nezávisle na DPH. Jedním z mnoha příkladů, jak si nenápadně zvýšit zisk a nezlevnit, je Divoká karta od Vodafonu. Při jejím startu stála minuta do cizích sítí 6,00 Kč bez DPH. Když se od roku 2010 měnila daň z přidané hodnoty z 19 na 20 %, tak logicky došlo ke zvýšení cen, a proto například tarif Nabito 119 stál 120 Kč místo původních 119 Kč.

Ale od nového roku se operátoři chystají nenápadně zdražit daň nedaň. V případě, že DPH bude 17,5 %, Vodafone zdraží volání o 13 haléřů, aby se výsledná cena neměnila. Sám operátor potom na webu uvádí: „U předplacených karet se konečná cena včetně DPH nemění, abychom i nadále zachovali snadno pamatovatelné ceny. Případné výjimky jsou součástí zveřejněných ceníků.“ A onou výjimkou je cena za volání do cizích sítí v případě DPH 21 %. Operátor si může účtovat o 20 haléřů více než teď a zákazník tak v konečném důsledku zaplatí o 30 haléřů více. Jinými slovy nám Vodafone říká, že pokud by se mělo zlevňovat, tak pro dobro zákazníka se ceny zachovají. Případnou výjimkou může být nenápadné zdražení.
Zajímavostí je také klesání terminačních poplatků. Při uvedení Divoké karty na trh byl terminační poplatek na hodnotě 2,99 Kč/min. Během několika let se snížil o více než 75 %, ovšem ceny zůstaly stejné. Čistě teoreticky, kdyby operátoři byli donuceni promítnout snižování poplatků do cen, tak momentálně by zákazníci Vodafonu mohli volat do cizích sítí s Divokou kartou za 3,60 Kč.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Byl jsem u nich a přešel jsem na Blesk. Volal jsem do Vodafonu, že přecházet nechci, jestli by mi zařídili lepší podmínky. Později mě volali a nenabídli mi nic, tak jsem prostě přešel. Je to jednoduchý, skoro to člověk ani nepostřehne a najednou volám o 4,-kč levnějc. Blesk je sice taky trochu podfuk, ale mě jako koncovýho zákazníka to vlastně nezajímá.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat