RIM – když peníze tečou ze společnosti

RIM – když peníze tečou ze společnosti
2012-12-29T10:25:39+02:00
• 29. 12. 2012

Kanadský výrobce se chystá na zásadní událost, která rozhodne o budoucnosti této společnosti. Ovšem nedávné obchody a spory nepomáhají finančnímu zdraví celé firmy. Celkem zásadní spor probíhal s Nokii, která žalovala RIM za porušení Wi-Fi patentů. Již dříve existovala dohoda mezi oběma společnostmi, ale nyní se musela uzavřít nová.

RIM bude muset na začátku roku vyplatit finskému výrobci mobilů částku 65 miliónů dolarů. Jak jsme již zvyklí, tak i zde bude docházet k platbě za každý prodaný mobil. Pokud se bude zařízením BlackBerry dařit, tak se Nokia může těšit na 2 až 5 dolarů z každého prodaného kusu. Nejedná se o zcela oficiální informace, ale možná se bude jednat o významný finanční tok do Finska. Ovšem na druhou stranu to sníží zisky RIMu.

Bohužel to není vše. Před nějakým časem RIM odkoupil cloudovou společnost NewBay za 100 miliónů dolarů. Nyní se jí musí zbavit a soustředit se na hlavní byznys, který se týká nového systému BlackBerry 10. NewBay byl nakonec prodán společnosti Synchronoss za pouhých 55 miliónů dolarů. Jednoduchou matematikou je jasné, že RIM opět přišel o peníze.

Nyní můžeme jen doufat, že tyto neúspěchy výrazně nepoškodí kanadského výrobce. Jednalo by se o velkou škodu, jelikož mobilní trh potřebuje silné konkurenty, kteří umí nabídnout něco jiného. Bohužel se může také stát to, že se nakonec budeme muset rozloučit.

Zdroje: forbes.com, technobuffalo.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat