Na jaké novinky v oblasti smartphonů se můžeme těšit v roce 2013?

Na jaké novinky v oblasti smartphonů se můžeme těšit v roce 2013?
2012-11-29T07:48:24+02:00
• 29. 11. 2012
1

Výrobci smartphonů se překotně předhánějí v tom, kdo přinese na trh lepší telefon a rok 2012 byl opravdu hojný na špičkové modely. Současný vývoj jde nezadržitelně kupředu a rok 2013 nám opět nadělí celkem slušnou várku výkonných zařízení. Ve výčtu očekávaných telefonů nechybí prakticky žádná z renomovaných značek.  Pojďme si tedy představit ty nejzajímavější kousky.

Společnost Samsung představí na CES 2013 další model z řady Galaxy – Galaxy S 4. Tato řada smartphonů slaví veliké úspěchy a Samsung je prezentuje jako své vlajkové lodě, které pokaždé trhají rekordy v počtu prodaných kusů. Dle předběžných specifikací by tento model mohl mít čtyřjádrový procesor Cortex A15, FULL HD 4,99″ displej s rozlišením 1920 x 1080 pixelů s hustotou bodů 441 ppi. Šéf  Samsung Elektronic klade důraz na to, aby měl nový model FULL HD AMOLED displej a ne LCD, jak je tomu například u HTC Droid DNA, a chce tak tento smartphone odlišit od konkurence.  Dále by tento model mohl být vybaven 13Mpx fotoaparátem a vnitřní pamětí 32 nebo 64 GB.

Ani americký výrobce špičkových telefonů, společnost Apple, nechce zůstat pozadu a hodlá pro příští rok připravit opět nějakou novinku. Jen dva měsíce po zahájení prodeje iPhone 5 začaly kolovat zvěsti o jeho nástupci iPhone 5 S, který by měl v první řadě vylepšit a napravit to, co se u iPhone 5 nepovedlo. Mnoho příznivců této značky cítilo s vydáním modelu iPhone 5 do velké míry zklamání, protože si od novinky slibovali mnohem víc. To, zdali nový iPhone napraví svou mírně pošramocenou reputaci a překvapí, se uvidí. Tak či tak, Apple si dokázal získat obrovskou základnu zákazníků, kteří si svůj vysnění jablečný stroj pořídí, ať už něco nového nabídne, či nikoliv a jistý zisk tak má zaručen. Bližší technické specifikace jsou zatím tajeny, ale dá se očekávat, že změn a vylepšení se dočká fotoaparát a také dojde k dalšímu navýšení výkonu. Očekává se také to, že by Apple mohl přijít s nějakým překvapením.

Společnost Microsoft se v posledních dvou letech nachází v čase plném změn a rozhodnutí, která zásadním způsobem ovlivňují její další směr. Na začátku roku 2011 to bylo spojení s potápějící se Nokií, ze kterého vyšla řada kvalitních telefonů po hardwarové stránce, nicméně operační systém Windows Phone mnoho uživatelů odrazoval svým specifickým uživatelským rozhraním, které na mnohé působilo stroze a nepřehledně. První řadě Lumií se příliš nedařilo a dalo by se říct, že prodejní kampaň byla víc mediální masáží, která měla za úkol na sebe za každou cenu upozornit, než „wow“ efektem, který všichni očekávali. Nyní Microsoft vkládá naději do dalšího ze svých produktů – Microsoft Surface Phone. Jeho specifikace zatím nejsou známy, ale dá se předpokládat, že Microsoft nebude chtít zůstat pozadu za konkurencí a nabídne současný standard špičkových smartphonů, nebo možná i něco navíc.

Research In Motion, alias RIM,  je znám svými legendárními a tak trochu konzervativními telefony BlackBerry, které se vyznačují vynikající hardwarovou klávesnicí. RIM po sestupném trendu této značky hodlá své existenční problémy prolomit a na trh chce přijít s novým dotykovým model – špičkovým smartphonem Aristo. Právě dotykové displeje jsou to, co do jisté míry tyto telefony odstavilo na vedlejší kolej, a to se nyní mění.  Podle specifikací, které unikly a o kterých jsme tento týden psali článek, bude mít tento telefon hodně co nabídnout. Pohánět by jej mohl čtyřjádrový procesor s frekvencí 1,5 GHz doplněný o 2 GB RAM. O zobrazení se bude starat 4,65″ OLED displej. Telefon by měl mít nové uživatelské prostředí BlackBerry 10.

Hodně se mluví o tom, že příštím výrobcem řady Nexus by měla být právě společnost Sony. Současný model Nexus 4, který si vzala pod křídla společnost LG, provázejí rozporuplné pocity a nepomohla tomu ani situace kolem nevydařeného startu prodeje, kdy Google nebyl schopen pokrýt obrovský zájem o tento telefon. Další z Nexusů by mohl být právě telefon z rodiny Xperia. Dle spekulací by mohl mít nový operační systém Android 5.0 Key Lime Pie, 1,6GHz procesor a rozlišení displeje 1280 x 720 pixelů. Sony aktuálně nabízí velice slušné telefony. Její vlajková loď Xperie T je toho důkazem, a tak by nový Nexus mohl stát za to. Necháme se překvapit.

Čas od času jste mohli zaslechnout zvěsti o tom, že společnost Facebook plánuje ve spolupráci s HTC uvést telefon s kódovým označením HTC Opera UL. Po ne zrovna úspěšných pokusech se sociálně zaměřenými telefony HTC ChaCha a HTC Salsa je zde nový pokus o další, na sociální sítě zaměřený, telefon. Spekulace uvádějí, že by mohl být vybaven dvoujádrovým 1,4GHz procesorem, grafickým čipem Adreno 305 a HD displejem (720p). Telefon by mohl mít operační systém Android Jelly Bean.

 

Zdroj: thetechnoclub.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Nejvíce se asi těším na to co předvede RIM s BlackBerry OS 10, od Samsungu nic zázračného nečekám, prostě jen další hnusná a navíc ještě větší plastová plácačka s nedodělaným robotem, iPhone 5S bude další dobrý nástupce iPhone 5 a od Windows Phone ? Ten systém mě vůbec nezaujal, měli by přijít konečně s něčím „WOW“ jinak budou ty telefony mít pořád mizivé procento na trhu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat