Bit9: Přes 100 000 podezřelých aplikací v Google Play

Bit9: Přes 100 000 podezřelých aplikací v Google Play
2012-11-05T12:30:29+02:00
• 5. 11. 2012

Android nadšenci se rádi chlubí úžasnou otevřeností svého ekosystému. Jenže s rostoucím počet aplikací v Google Play, jímž Google snižuje náskok App Storu od Applu, opět vzrůstá výskyt nebezpečných aplikací.

Chytrá zařízení s operačním systémem Android se bohužel  v souboji s malwarem a viry zdají stále slabší. Google reaguje u nejnovějšího Androidu ve verzi 4.2 na bezpečnostní zranitelnost pokročilou anti-malware ochranou, což by mělo již snížit toto riziko. V tomto ohledu by možná jednoduše stačilo zakázat ostatní obchody s aplikacemi.

Minulý týden jsme měli možnost slyšet, že nelze plně důvěřovat ani aplikacím, které jsou mezi 500 nejlepšími. Nyní přichází nová smutná zpráva s dalšími znepokojujícími čísly, a to od společnosti Bit9. Podle bezpečnostního poskytovatele existuje v Google Play více než 100 000 aplikací, jejichž chování lze definovat jako podezřelé nebo pochybné a navíc 72 % z tohoto počtu hlásí alespoň jedno vysoce rizikové oprávnění.

Jde o znepokojující číslo, jenže společnost Bit9 prostudovala pouze 400 000 aplikací v Google Play z celkového počtu 700 000. Proslýchá se také, že jejich studie byla provedena subjektivně na základě špatné pověsti a mířila do přímo určených kategorií. Bit9 označuje za vysoce rizikové poskytnutí osobních informací, emailů nebo kontaktů, což je sice určité riziko, ale ne všichni vývojáři chtějí tyto informace zneužívat.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat