3G v Česku: sliby vs. realita

3G v Česku: sliby vs. realita
2012-11-09T09:30:00+02:00
• 9. 11. 2012
2

Už je tomu 18 měsíců od pomyslného boomu, který odstartoval masivní (v porovnání s předchozími lety) výstavbu 3G sítí v České republice. Výsledek snahy operátorů máme všude okolo nás a taky na mapách pokrytí, které by nám měly pomoci při výběru našeho poskytovatele. Ovšem některým mapám se nedá vůbec věřit…

Nejdříve trošku té statistiky

Český telekomunikační úřad nedávno pustil do světa nejnovější čísla ohledně pokrytí území a obyvatelstva 3G sítěmi. Na první pohled se může zdát, že T-Mobile je míle před svými konkurenty, ovšem opak je pravdou. Pokrytí T-Mobile je skoro stejné jako u O2 a problém spočívá v tom, že ČTÚ nestanovil jednotnou metodiku pro určení údajů. Na základě tohoto problému potom může nastat rozpor ve statistice a O2 tak může de facto ztratit až 20 % pokrytí populace.
Tento nešvar považuji za chybu ze strany ČTÚ a určitě by bylo vhodné, kdyby úřad stanovil jednotnou metodiku, která by nám mohla ukázat, jak nás vlastně všichni tři (resp. dva) operátoři šidí.

OperátorPokrytí ČR signálemSíť GSM (v %)Síť UMTS (v %)
30. 6. 201231.12.201031.12.201130.6.2012
Telefónica O2pokrytí obyvatelstva99,643,058,975,3
pokrytí území98,15,011,128,5
T-Mobilepokrytí obyvatelstva97,037,082,084,5
pokrytí území99,85,744,047,9
Vodafonepokrytí obyvatelstva99,041,066,073,0
pokrytí území94,04,014,026,0

T-Mobile a Vodafone – až nadoraz

Prakticky identickou (až na mírné detaily) metodiku používají operátoři Vodafone a T-Mobile. Na jejich mapách pokrytí najdete hromadu malých fleků okolo pokrytých obcí. Nezkušený zákazník by si tak naivně mohl myslet, že tedy chyte 3G pod svým přístřeškem, ovšem opak je pravdou.

Samotný Vodafone udává, že na mapě pokrytí jsou zobrazena místa, na kterých se připojíte s 95% pravděpodobností. V překladu do běžné řeči to znamená, že na mapě uvidíte flek, ale připojíte se jen, pokud bude na onom místě patřičný tlak vzduchu, teplota, povětrnostní podmínky a samozřejmě budete držet mobil tak, aby měl ideální podmínky pro připojení. Vodafone jako jediný má na mapě pokrytí vyznačené i oblasti, kde se k 3G prostě nepřipojíte. Tuto změnu na mapě provedli přibližně před rokem, kdy se neoficiálně zastavila výstavba, ovšem marketingové oddělení muselo nějak dokázat, že na rozšiřování pokrytí do nových míst se stále pracuje.

T-Mobile potom tuto skutečnost definuje trošku jinak, ovšem výsledek je stejný. Podle operátora je pokrytí dostupné na 47,9 % území ČR, pokud ovšem odstraníme hraniční a přesahové oblasti, můžeme se dostat na hodnotu okolo 30 %, což není ani třetina území.

O2 – trošku té férovosti

Malou pochvalu si za svou mapu pokrytí, tedy její UMTS vrstvu, zaslouží O2. Na mapě nenajdete místa, na kterých je pokrytí dostupné pouze za ideálních, laboratorních podmínek. Většinou se na zakreslených místech připojíte, výjimkou potom mohou být oblasti větších měst, kde může být pokrytí slabé, ovšem všichni tři operátoři tuto oblast označí jako pokrytou, protože díry v pokrytí vizuálně ničí celkový dojem z jinak neděravé vrstvy.

Samotné O2 potom dodává, že na mapě jsou vyznačena místa, kde je dostupný signál o úrovní -89 dBm. V překladu to znamená, že pokud jste vlastníky Androidu, tak byste venku měli mít plný signál (4 dílky ze 4). Teorii a realitu potom můžete porovnat sami.

Reálné srovnání

Konec teorie. nyní se podíváme na klasický příklad map pokrytí. Pro ukázkový příklad jsem vybral město Polná na Vysočině. Důvodem výběru je to, že všichni tři operátoři pokrývají tuto obec z jednoho vysílače na blízkém kopci.  Mým zdrojem byla v tomto případě veřejně dostupná databáze na webu GSMweb.cz a podle fotografií daného vysílače lze také vidět, že nasměrování antén je skoro stejné, tedy pokrytí by mělo být identické až na minimální rozdíly. Zde jsou výsledky:
Začneme s mapou pokrytí od O2. V centru města můžete vidět pár děr, kde signál není kvalitní a v jejich okolí můžete mít problémy s připojením. Celkově pak pokrytí končí hned za městem a přesahy do okolí nejsou nijak tragické.

V případě T-mobile už v centru města nenajdeme žádné díry a pokrytí končí kousek za městem. Nahoře lze také pozorovat přesahy klasické právě pro mapy pokrytí T-Mobile a Vodafone.

Náš výzkum završuje výřez mapy pokrytí od Vodafonu. Ten vůbec nepřipouští, že by mohly být ve městě nějaké problémy s pokrytím. Naopak, vše se zdá být v pořádku a v okolí města by nikdo neměl mít se signálem taktéž problém. Pokryto na jedničku.

Důvěřuj, ale prověřuj

Mapy pokrytí nejsou důvěryhodným zdrojem informací, zvláště v případě 3G pokrytí vám každý poskytovatel sdělí jinou informaci a navzájem jsou tyto údaje neporovnatelné. Závěrem bych jen chtěl říci, že nejvíce důvěryhodnou mapu má O2. V případě T-Mobilu musíte mapě věřit s rezervou, ale pokud budete mít štěstí, tak se připojíte na všech vyznačených místech. Naopak v případě Vodafonu musíte počítat s tím, že pár set metru před uvedeným koncem pokrytí signál už ztratíte.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Michal Navratil

9. 11. 2012, 17:06

Ja bydlim v Polne u Jihlavy, mam vodafone, pokud reknete jak to mam zmerit, tak Vam s tim pomuzu…

Jiří Benelli

9. 11. 2012, 11:56

Já bych měl přání. Mohl by někdo z redakce vyrazit s obyčejným telefonem do Polné a nakreslit vlastní mapu od každého operátora s naměřenými výsledky? :) Stačí připojen nepřipojen :) I když mapy působí nedůvěryhodně tak se nabízí otázka, co když mají všichni pravdu? :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat