Vydělal 500 000 Euro díky malwaru

Vydělal 500 000 Euro díky malwaru
2012-10-22T09:29:16+02:00
• 22. 10. 2012

Bezpečnost na Androidu je poměrně obsáhlé téma. Mnohé společnosti vytvářejí antiviry, které mají zabránit malwaru (škodlivé aplikace), aby vás poškozoval nebo vám kradl peníze. Bohužel to nestačí a objevují se stále novější způsoby, jak vás obrat. Nyní je zde příběh o jednom francouzovi, který dokázal díky malwaru vydělat 500 000 Eur.

Tuto částku získal za dva roky od 17 000 poškozených lidí. BBC uvádí, že se nejednalo o hackera, ale pouze o nadaného a inteligentního člověka. Ten dokázal vytvořit falešné aplikace, které odesílaly SMS na placená čísla. Šel až tak daleko, že mnohdy nešlo rozeznat aplikace od originálních, a jeho systém šíření byl velmi jednoduchý. Nabízel je zdarma, byť originální byly placené.

Nešlo pouze o SMS, ale podařilo se mu také dostat k účtům lidí, kteří se přihlašovali například skrze mobil do bankovnictví, herním účtům nebo sázkovým aplikacím. Je poměrně zvláštní, že toto nedělal jen pro peníze. Jeho hlavní motivací bylo, aby se z něj stal dobrý vývojář mobilních aplikací. Tyto krádeže se týkaly hlavně systému Android, ale nebylo řečeno, že jenom tohoto systému.  To aspoň uvádí BBC.

Zde máte další důkaz toho, že musíte uvažovat nad oprávněními, která jsou vyžadována aplikací. Také si musíte uvědomit, že byste si neměli stahovat a instalovat aplikace z neznámých zdrojů. Naštěstí by tomuto systému krádeží mohla zabránit údajná aktualizace Androidu 4.2, která by měla mít vyšší zabezpečení.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat