Solární „obřík“ na cesty Recenze

Solární „obřík“ na cesty [Recenze]
2012-08-18T12:33:31+02:00
• 18. 8. 2012
3

Každý někdy vyráží na cestu, nebo do přírody, kde nebude mít možnost připojit svůj telefon k síti a nabít ho. V tu chvíli přichází na řadu otázka. Jak to vyřešit? Dnes jsou již na trhu dostupné externí baterky, díky kterým si člověk může nabít svůj telefon v podstatě kdekoliv. Potom se člověk začne porozhlížet. Na výběr má buď externí nabíječku, kterou si doma nabije, a pak k ní jen připojí telefon, nebo solární, která se hodí na vícedenní cesty, jelikož se dá dobít. Dnes se na jednu takovou solární nabíječku zaměříme.


Firma Powertraveller je britská společnost, která se specializuje na přenosná nabíjecí zařízení. Jejich produkty se dříve vyskytovaly u více než 60 aerolinek po celém světě. Pokud se budete koukat po externí nebo solární nabíječce, většinou narazíte právě na nějakou od této firmy. K nám do redakce se nyní dostala k vyzkoušení solární nabíječka Solarmonkey.

Hned po rozbalení nás trochu překvapila její velikost. Nejedná se zrovna o to nejkompaktnější zařízení. Její velikost je 170×96×22,75 mm a váží 265 gramů, což je na tyto rozměry pěkné. Dva solární panely jsou skryty ve véčekovém rozevíracím těle, které je navíc pogumované, takže se nemusíte bát o jeho poškrábání. Navíc v balení najdete i modré outdoorové pouzdro na zip, které vaši solární nabíječku ochrání ještě více. Jelikož se solární nabíječka nedá úplně zaklapnout, pouzdro zabrání tomu, aby se mezi panely něco dostalo (například v batohu) a poškodilo je. Pouzdro je navíc opatřeno očky, díky kterým ho můžete uchytit například k batohu a nabíjet tak za chůze.

V balení dále najdete sadu konektorů, které slouží k nabíjení. Jedná se o usb kabel, na který následně připojíte jeden z pěti nástavců. Najdete zde koncovky pro BlackBerry, HTC, Nokia, Sony Ericsson, Samsung, LG a Motorola (zahrnuje Mini & Micro USB) a pro Apple je zde připraven speciální, bílý ohebný nabíjecí kabel. V balení je samozřejmostí také nějaký ten návod a karabina na zavěšení pouzdra.

Každý z panelů obsahuje 20 menších článků, které navíc obsahují speciální funkci, která aktivuje MPPT (maximum power point tracker). Tato funkce zajistí to, že se nabíječka dokáže nabít i za horších světelných podmínek, například pokud není jasná obloha nebo např. ve stanu. Obsažena je i interní baterie s kapacitou 2500 mAh, tudíž se hodí spíše pro uživatele telefonů s menší baterkou. Podle výrobce na jedno nabití solární nabíječky nabijete klasický telefon 2krát až 3krát, smartphone však 1krát až 2krát. Pokud chcete, můžete si nabít Solarmonkey i přes USB a mít ji pak jako externí baterii. Pro plné nabití musí  být solární nabíječka na plném slunci 12 hodin, což v našich podmínkách těžko zvládnete. Na USB nám vyšlo nabíjení na zhruba 5 hodin. Pod panely se nachází LED dioda, která indikuje nabíjení. Při nabíjení svítí červeně, při plném nabití pak zeleně. Výstup je tvořen USB s 5V napětím (tedy výkon 3W), což je jako klasická nabíječka na telefon. Vedle USB výstupu se pak nachází AC konektor, který slouží jako vstup pro nabíjení interní baterie přes USB. Výstupy jsou chráněny gumovou krytkou, která zajišťuje odolnost vůči okolním podmínkám a vlhkosti.

Jelikož kapacita interní baterie není zrovna největší, dá se Solarmonkey koupit v kombinaci s externí baterií o větší kapacitě nebo Solarmonkey s kapacitou 9000 mAh, jejíž cena je ale samozřejmě vyšší. Aby se ušetřil čas při nabíjení, dokáže Solarmonkey nabíjet mobil během toho, co se sama nabíjí. Takže pokud se vydáte na výšlap do hor a nabíječku si přichytíte k batohu, stačí rovnou napojit přes USB mobil a on se bude nabíjet.

Sami jsme vyzkoušeli, že při použití se smartphonem Solarmonkey vydrží na 1 a půl nabití. Nám vydržel na nabití SE W995 a LG OO. Po tom, co jsme spotřebovali energii jak v nabíječce, tak v mobilu, položili jsme nabíječku na sluníčko a telefon připojili k ní. Tehdy přišel menší šok. Místo aby se nám telefon aspoň trochu nabil, začal se vybíjet ještě rychleji, a to i přes to, že na obrazovce svítila nabíjecí ikona. Tudíž je lepší nechat Solarmonkey aspoň trochu nabít, a pak až připojovat telefon.

Solarmonkey Adventurer se tedy hodí spíše pro ty, kteří ještě nemají smartphone, nebo vyráží jen na kratší výlety a chtějí mít neustále jistotu, že budou mít telefon nabitý. Jediné, co asi této solární nabíječce chybí, je aspoň nějaký jednoduchý indikátor, díky kterému byste věděli, kolik vám ještě zůstává šťávy na nabíjení.

Za zápůjčku děkujeme společnosti Sunnysoft.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Michal Císařovský

Student ČZU v Praze, který se zajímá o vše kolem Androidu, především o aplikace. Rád zkouší nové komunitní ROM a především se neustále zabývá grafickými úpravami svého telefonu. Jeho nejoblíbenější modelovou řadou jsou Xperie. Mezi jeho další záliby patří fotografování, hudba a divadlo.

Komentáře

tohle je naprosto k nicemu, tezky, nevykonny, s tim nic nedobijete… na poradny fungovani je potreba solardni nabijecka s aspon 10W vykonu. koupil jsem na doporuceni kamarada tuhle a jsem s ni maximalne spokojenej:

https://www.alfapower.cz/solarni-nabijecky/anker-powerport-solar-lite-solarni-nabijecka/

Solár je k ničemu. V ideálních podmínkách se za celý den telefon nenabije. Stejně nakonec člověku nezbyde nic jiného, než nabít ze zásuvky.

Doporučuji Cooler Master Choiix Power Fort 6600mAh značková záležitost za takřka poloviční cenu a kompaktní rozměry.

Zdravím,vlastníte-li Nokia 6310i, nepotřebujete žádný takovýhle „novinky“ na batoh :-) Miloš

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat