Kaspersky: Trojnásobná hrozba malwaru u Androidu

Kaspersky: Trojnásobná hrozba malwaru u Androidu
2012-08-18T15:59:54+02:00
• 18. 8. 2012
4

Operační systém Android je více, či méně známý pro svou citlivost na malware. Nová studie od společnosti Kaspersky dokazuje, že se tento problém neustále zhoršuje a za období od 1. do 2. pololetí roku 2012 dosáhla trojnásobku původní hodnoty, což v číslech znamená posun z 5 441 na 14 923 za pouhé 3 měsíce.

Výsledky studie nejsou příliš uspokojivé, jelikož téměř polovina (49 %) malware hrozeb je zaměřena na platformu Android a jde o multifunkční trojany, které kradou citlivé údaje přímo ze smartphonu. Mezi tyto údaje například patří kontakty a informace s nimi spojené, čehož nejčastěji využívají SMS trojany pro zasílaní premium sms zpráv, a to všechno bezvědomí majitele.

Dalších 18 % patří virům, jejichž hlavní schopností je získat plnou kontrolu nad napadnutým zařízením. Nakonec je cílem většiny těchto typů malwaru proniknout do vašich osobních informací, které vedou k získání patřičných údajů a následnému vykradení vašeho účtu.

„V blízké budoucnosti očekáváme nejen více malwaru, ale účinnější a nebezpečnější malware zaměřený na Android. Soudě podle současných trendů bychom měli očekávat, že se zločinci budou brzy přesouvat na osobní útoky. Jedná se především o lov důvěrných údajů, s nimiž ukradnou peníze z kreditních karet uživatelů,“ řekl Senior Analyst Malware Kaspersky Lab, Yuri Namestnikov.

Na závěr Kaspersky radí, aby si majitelé zařízení s operačním systémem Android vybrali jednu ze dvou cest při vyhýbání se škodlivého malwaru. Stahujte zdarma nebo placené antivirové softwary v Google Play, nebo sázejte na vlastní úsudek, ale vzhledem k tomu, že malware hrozby neustále v číslech rostou, tak bude postupem času mnohem těžší se jim branit.

Zdroj: Intomobile.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

To ze sa v tychto druhoch clankov ani len nespomenie akym sposobom si tie cisla vycucali z prstu som si uz zvykol.
Na to ze v grafoch zasadne nie su uvedene jednotky som si tiez zvykol.
Ale ked ani v clanku nie je spomenene co za cisla to su tak to je uz moc…

jj, nejde o žádné viry, prostě když si někdo nainstaluje program jehož jedinným hlavním úkolem je škodit (i když se navenek lživě vydává za užitečný soft) tak mu nepomůže ani svěcená voda.

viry se množí a šíří sami, to je doména OS Windows,
Mallware se sám nešíří, uživatel si ho musí nainstalovat (u androidu je navíc předem upozorněn na jeho aktivity vůči systému)

proč už dávno nemá android možnost blokovat určité požadavky aplikací, stejně jako cyaogenmod..nelíbí se Vám že např. slovník požaduje Vaše kontatky? prásk, prostě zakážu…nicméně když už je uživatel taková „trubka“ a nainstaluje bezmyšlenkovitě kdejakou kravinu, co požaduje vše od přístupu ke kontaktům po sledování polohy, asi nepomůže vůbec nic..

to už tady dlouho nebylo

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat