Microsoft představil Windows Phone 8

Microsoft představil Windows Phone 8
2012-06-20T18:28:11+02:00
• 20. 6. 2012
3

Microsoft dnes na konferenci Windows Phone Summit představil novou verzi mobilního operačního systému Windows Phone. Podpora SD karet, NFC, integrované Nokia mapy, sdílené jádro s Windows, různá rozlišení displeje a mnoho dalšího. Co od Microsoftu můžeme ještě očekávat?

wp-summit-0290

Windows Phone Summit

Akce, která dnes proběhla, byla ohlášena již dlouho dopředu. Vzhledem k načasování bylo prakticky jisté, že se Microsoft chystá představit novou verzi systému Windows Phone. Celá tisková konference začala chvíli po 6. hodině večerní našeho času. Slova se pro začátek ujal Terry Myerson, který potvrdil, že se dnes dočkáme nové verze systému, zopakoval, jak Windows Phone před více než rokem vstoupil na trh, a neopomněl ani jeho úspěchy v prodejnosti na americkém trhu.

wp-summit-0005_2wp-summit-0010_2wp-summit-0061_2 (1)

Novinky a Windows Phone 8

Nyní už ale k samotným novinkám, se kterými Microsoft přišel. Prvním tématem, kterým se přednášející zaobírali, je “sdílené jádro”. Tento výraz v sobě skrývá sdílení ovladačů, systémového jádra a dalších systémových částí mezi platformou Windows Phone a platformou Windows. To by ve výsledku mělo přinést zjednodušení práce vývojářům a snad i rychlejší navyšování počtu aplikací.

Windows Phone 8

To, co nás ale zajímá nejvíce, jsou novinky v samotném Windows Phone 8. První inovací je očekávaná podpora více jádrových zařízení s tím, že pro tento rok a nejbližší dobu by měli výrobci zaměřit svoji pozornost na dvoujádrové přístroje i přes to, že WP8 bude podporovat až 64 jádrové procesory, což je v tuto chvíli dost nepředstavitelné číslo.

Další novinkou je podpora více hodnot rozlišení displeje. Zatímco nyní jsme si mohli koupit smartphony s WP pouze s jedním rozlišením, nyní Microsoft přichází s celkem třemi podporovanými hodnotami rozlišení. Nechybí ani podpora pro 720p displej.

wp-summit-0123wp-summit-0123

Trochu překvapivou novinkou je podpora paměťových microSD karet. Do dneška WP telefony byly odkázány pouze na vnitřní paměť telefonu, což odrazovalo mnoho potenciálních zákazníků od koupě a raději sáhli po Androidu. Microsoft tak ustupuje a umožňuje výrobcům do telefonů s WP8 paměťové karty zabudovat. Kromě přenosu klasických souborů MS slibuje i přenos aplikací. Jak to bude přesně fungovat, zatím nevíme.

No a Microsoft nezapomněl ani na internetový prohlížeč Internet Explorer. Ve WP8 bude nabídnut ve verzi 10, která bude využívat stejné jádro jako desktopová verze. IE 10 je zatím dostupný pouze v rámci testovací verze Windows 8, kde se projevilo mnoho inovací především v podpoře HTML5 a oproti IE9 je mnohem srovnatelnější s konkurencí co do správnosti zobrazování webových stránek.

wp-summit-0132

Srovnání s konkurenčními prohlížeči ve SunSpider testu. Čím měně, tím lépe.

wp-summit-0139

Nokia Mapy integrovány do systému

Naopak toto jsme od Microsotu čekali. Nokia Maps se dočkaly integrace do systému a nahradí tak Bing Mapy. Tento očekávaný krok je dobrou zprávou i pro české uživatele, jelikož služby Bing jsou většinou zaměřeny pouze na americký trh a Nokia Mapy budou pro českého zákazníka určitě přívětivější. Kromě toho samozřejmě nebude chybět ani offline navigace, jak ji známe ze současných Nokia telefonů. Stejně jako to bylo u Bing map, i u Nokia map bude dostupné jejich využití i pro vývojáře dalších aplikací.

wp-summit-0198wp-summit-0207

Nová obrazovka Start – inovované Metro pro Windows Phone

Novinka, která je na první pohled nejviditelnější, je inovovaná nabídka Start. Windows Phone nyní umožní vytvoření ještě “menších Live Tiles”, které mají rozměry 1/4 čtvercové dlaždice. Na obrazovku se nám toho tak vejde více. Kromě nově příchozích malých dlaždic se trochu změní i práce s Live Tiles. Bude například možné dlaždici zmenšit nebo zvětšit stejně, jako je tomu u Windows 8.

wp-summit-0264 wp-summit-0269

wp-summit-0290wp-summit-0320

wp-summit-0333

NFC: Peněženka, komunikace s počítači/tablety a další aplikace

Jak jsme již naznačili, Microsoft do Windows Phone přidává podporu NFC. Prezentoval prakticky všechny  funkce, které podpora NFC přinese. Čtení NFC štítků, sdílení kontaktů, synchronizace her mezi dvěma zařízeními a následná komunikace pomocí Peer-to-Peer wifi či komunikace s Windows 8 zařízeními. To mimochodem znamená, že Microsoft počítá s plnou podporou NFC v tabletech a zřejmě i počítačích.

Na řadu přichází bezkontaktní platby. Nový Hub Wallet bude integrovat platební či kreditní karty, účet PayPal a další. Wallet bude také spolupracovat s aplikacemi třetích stran. Platba může být potvrzena například vygenerováním QR kódu. Samozřejmostí je podpora PIN kódu pro potvrzení platby skrze Wallet.

S funkcemi Wallet souvisí i další novinka ve Windows Phone 8, a tou jsou platby v rámci aplikací. Ověřování a platba bude probíhat právě skrze Wallet Hub.

wp-summit-0437wp-summit-0463

wp-summit-0482wp-summit-0492

VoIP aplikace: Integrováno do systému

Mimo to, že Microsoft potvrdil integraci služby Skype do systému, představil i možnost integrovat jakoukoli další VoIP služby. V důsledku to znamená, že hovory z těchto služeb se budou chovat jako klasické hovory a bude je tak možné provozovat na pozadí a podobně. Důležité je zmínit, že tento přístup do systému bude zpřístupněn vývojářům, a ti tak budou moci tuto možnost využít u jakékoliv nové aplikace. Funkčnost je samozřejmě zaručena vstupní kontrolou Microsoftu, kterou musí projít každá aplikace před svou publikací.

wp-summit-0690

Multitasking: Lokalizace poběží i na pozadí, nejen pod uzamčenou obrazovkou

Pokud chtěla aplikace využívat aktuální informace o poloze telefonu, musela běžet na popředí systému, maximálně pod uzamčenou obrazovkou. Nová verze systému přináší podporu pro běh takových aplikací i na pozadí, což je samozřejmě velice důležité pro navigace a další software.

wp-summit-0693

Speech Platform: Siri od Microsotu pro všechny aplikace

Microsoft pracuje na vlastní Siri. I tak by se dala shrnout tato novinka. Speech vychází ze současného rozpoznávání řeči, které již Microsoft nějakou dobu nabízí. Nyní se tato služba více přiblíží právě zmiňované Siri, kterou známe z iOS. Uživatel tak se svým telefonem bude moci přímo komunikovat. Dobrou zprávou je, že Speech budou moci využívat i aplikace třetích stran. To znamená, že její funkcionalitu nevyužijeme jen v navigaci, hudebním přehrávači nebo kalendáři, ale i v jakékoliv jiné aplikaci, do které bude funkce zakomponována. Naopak špatnou zprávou je, že se mezi podporovanými jazyky neobjevil žádný nováček. Tedy ani čeština.

wp-summit-0719wp-summit-0725

Company Hub: Microsoft cílí na firmy

Vzhledem k tomu, že Microsoft se ve svém businessu na firemní zákazníky do značné míry specializuje, chce jim nabídnout i Windows Phone jako ideální “služební platformu”. S tím souvisí právě Company Hub, což je nová aplikace, která firmám nabídne možnost vytvořit si vlastní centrum jakýchkoliv sdílených informací. Firemní aktuality, sdílení informací, jednotná upozornění a další. Mimo to si bude moci firma vytvořit jakýsi privátní Marketplace, kde budou dostupné aplikace například pouze pro zaměstnance.

wp-summit-0782wp-summit-0794

Nové herní tituly

Před koncem dnešního článku doplníme, že Microsoft oznámil brzkou dostupnost nových herních titulů pro systém Windows Phone. Gameloft na Windows Phone přinese hry NOVA 3 a Asphalt 7. Vývojáři z Big Fish potom hru Fairway Solitaire.

wp-summit-0670

Budoucnost: Dostupnost updatu a nové telefony

Na závěr hlavní části prezentace Microsoft přišel s informacemi ohledně updatu pro stávající zařízení a představil strategické partnery pro uvedení nových zařízení s WP8 na trh.

Tím se dostáváme k nejméně příjemné části dnešního článku. Update na WP8 totiž pro stávající zařízení dostupný nebude. Starší telefony dostanou aktualizaci na verzi 7.8, která alespoň přinese podporu nové podoby Live Tiles. Toto je z hlediska uživatelů jeden velký omyl. Byť WP8 přináší obrovské množství novinek, pro stávající uživatele to až tolik neznamená.

S ohledem na aktualizace WP8 přináší ještě jednu novinku. Pro update softwaru zařízení již nebude nutné jeho připojení k počítači, ale systém bude schopen aktualizaci stáhnout “over the air”.

wp-summit-0841

Co se týče nových telefonů, ani zde se velké překvapení nekoná. Hlavním partnerem bude zřejmě Nokia, dále pak můžeme počítat se zařízeními od Huawai, Samsungu a HTC. Čipy pak bude dodávat Qualcomm.

wp-summit-0820

Kompletní záznam:


Obrázky převzaty ze serveru The Verge

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Matouš Eckert

Zajímám se o moderní technologie, telefony, tablety, internet a vše, co se kolem toho točí. Na Dotekománii píšu články, točím pořad Na Dotek a seriál Windows Phone Apps. Mimo svého pisálkovství stále ještě studuji jedno pražské gymnázium.

Komentáře

linb: Nedostane, dostane WP7,8, ve které přibude něco málo funkcí WP8, jako například nová start screen, ale stále to bude WP7.
Prostě něco jako value pack co dostal Galaxy S místo přímého updatu na ICS

to je legracni. Neni to tak davno, co mi prisel od microsoftu email, ze windows mobile marketplace byl zrusen…. po rade let co jsem byl jejich zakaznikem proste smytec. chces aplikace? kup si nas novy supertruper foun. a ted se situace opakuje. vsichni s windows phone, pokud budou chtit vyjmenovane veci, musi znovu do obchodu a koupit si novy telefon… des

No, Microsoft šel docela do sebe, to se mi líbí…ale stejně mě nejvíc zajímá, jestli se dočkám aktualizace pro svoji Omnii W a jestli v ní budou všechny výše zmíněné funkce…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat