nanoSIM–Apple si patentoval šuplík na SIM kartu

nanoSIM–Apple si patentoval šuplík na SIM kartu
2012-03-28T11:26:40+02:00
• 28. 3. 2012
3

Již jsme vás informovali o nové válce mezi společnostmi Apple, Nokia, Rim a Motorola, která se točí kolem titěrné SIM karty. Nyní se objevují další informace týkající se celého sporu. Apple zřejmě tušil, že jeho návrh na nanoSIM karty bude potřebovat nějakou patentovou oporu, a tak začal v roce 2010 jednat.

apple-sim-card-patent

Tehdy podal patent na šuplík pro SIM karty, který používá již nyní. Teprve v roce 2012 mu byl patent uznán a tak může podpořit svůj koncept na nanoSIM kartu. Je evidentní, že má obrovský zájem o nastavení nového standardu a již tehdy začaly práce na nejmenší SIM kartě. V nejbližší době můžeme očekávat rozhodnutí ETSI o tom, kdo nastaví standardy a normy.

Pokud by vyhrál Apple, mohl by všem výrobcům diktovat, jak má vše fungovat a vypadat. Jen připomínáme, že varianta od Applu počítá s právě zmiňovaným patentem, tedy, že budete potřebovat na SIM kartu šuplík. Verze nanoSIM od Nokie, Motoroly a RIM již nepočítá s ničím navíc a jejich koncept je dle Nokie sofistikovanější. Sami posuďte podle obrázku, kde jsou obě varianty zobrazeny.

apple_rim_nokia_motorola_nano-sim_4ff_proposals

Také vám verze od společností RIM, Nokia a Motorola připomíná microSD kartu? Bude zajímavé sledovat tento koncept, jelikož by mohl nasvědčovat tomu, že budoucí nanoSIM karta bude vlastně microSD karta.

Na druhou stranu Vás můžeme ubezpečit, že se s těmito titěrnými SIM kartami jen tak nesetkáme. Proti jsou hlavně mobilní operátoři, kterým se nelíbí předkládané návrhy na nanoSIM. Ostatně se jim vůbec nezamlouvalo ani navrhované řešení od Applu, kde již SIM karta nehrála žádnou roli.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

SudruhStopa

28. 3. 2012, 15:22

A je to tu, Nokia sa uz vyhraza stylom „my way, or highway“ http://www.theverge.com/2012/3/28/2908116/nokia-license-nano-sim-apple-etsi

SudruhStopa

28. 3. 2012, 14:48

1: pricom patent je iba na spominany „suflik“, patenty na nanoSIM Apple nema, kedze je to obycajna SIM orezana o vsetok zbytocny plast.
Tento fakt zaroven prihrava Applu, kedze ich navrh je, narozdiel od navrhu Nokie a spol, spatne kompatibilny. A tiez kedze je ich navrh opradeny patentami, tak to prave oni si mozu zacat diktovat ako bude co fungovat.

anonymousCZ

28. 3. 2012, 12:10

„Pokud by vyhrál Apple, mohl by všem výrobcům diktovat, jak má vše fungovat a vypadat.“

Nedivim se, ze odpurce Apple pan Vaculík se neobtěžoval zmínit, že Apple je ochoten patenty související s nanoSIM poskytnout zdarma.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat