Krize v Mobilmánii? – 0 zájem o blogaře

Krize v Mobilmánii? – 0 zájem o blogaře
2012-09-30T14:03:17+02:00
• 1. 8. 2010
21

Poslední dobou, přibližně od stěhování Mobilmanie na nové místo se mi zdálo, že úroveň těchto mobilních stránek rapidně začala klesat. Jednak kvalita článků se oslabila, týden mobilně nemá svou úroveň a zájem o blogy klesl úplně. Koho by vlastně bavilo číst vlastní články , přepsané autory z redakce?

Blogy – zájem o ně nulový

Pro blogaře je důležitá návštěvnost a tím, že jsou blogy poslední dobou přehlížené autorům nedělá dobře. Pokud měl někdo motivaci blogovat o mobilní telefon a nějaká návštěvnost ho nezajímá, tak již nyní se jej nedočká a může to rovnou zabalit. My se snažíme blogovat o návštěvnost a to, že napíšeme článek, který poté vidíme o den poté napsaný jedním z redaktorů na titulní straně nám naší motivaci bere. Dokonce i blog Mobil(n)ovinek, který byl minimálně 3 krát do měsíce na titulce si může své zprávy číst přepsané někým z redakce a titulku už nespatří.

U blogů ještě zůstanu. Redakce nebo vedení stanovilo pro blogy jasný pravidla, kterou jsou nejspíše pouze pro parádu. To, že nechají blogu porušovat pravidla by možná až tak nevadilo, ale to že tento blog dají dokonce do výběru?

Nebudu jmenovat tento blog, stačí říci, že se jedná pouze o reklamní blog, který má zvýšit návštěvnost jiných stránek. Stránek kam utekl jeden z redaktorů SEmánie. Nevím zda zde není nějaká dohoda s redakcí, ale pravidla by měli platit pro všechny.

Zde jsou pravidla, která porušuje:

· blog není možné zneužívat ke stálé nebo opakované propagaci jiných webů, zejména komerčního charakteru

· je zakázáno využívat obsah blogů jako prostor pro reklamu

· obsah blogu nesmí být kopírován na jiné weby nebo naopak kopírován z cizích webů

Nebudu zde hodnotit kvalitu článků redakce a můj dříve oblíbený týden mobilně. Každý má svůj názor, jestli jsou na lepší úrovni nebo spíše na horší úrovni než byli. Ale vyzívám redaktory k profesionálnějšímu přístupu k blogařům a ne že jsme pouze kousek odpadu. Nemůžete se divit, že tento článek vznikl, jelikož jsem touto situací znechucen. Jsem rád, že to není pouze můj názor. Tímto přístupem tu za chvíli nebude blogovat nikdo.Děkuji všem, kteří mě podpořili k napsání tohoto článku.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Roman Taliano

Zakladatel mobilního blogu Dotekománie. Stále věrný své značce HTC. Fanoušek dotykových tabletů, telefonů ale i her a počítačů. Sportovní nadšenec ( cyklistika, fotbal, florbal a plavání ), ale také fanoušek.

Komentáře

To Filip Kůžel Článek komentující stažení kapitálu Vodafone do Británie: z titulky jsem jej stáhnul já, pro nedostatečné jazykové kvality

To chápu, ovšem nechápu, že k tomuto tématu jsem žádný článek na MM nenašel. Na rozdíl od největšího konkurenčního webu který k operátorům takto loajální není.

Jediné k čemu mám nyní čas se vyjádřit jsou témata článků a jejich „zdvojování“. Uvědomte si, že mobilní svět je jen jeden a je logické, že ne každý má jen své originální zprávy. Bloger může sednout k PC kdykoliv a napsat aktualitu, protože mu nikdo nic nemusí schvalovat, nedostane zato peníze, nemusí dodržovat standardy. I proto mívá informace rychleji.

Opisování se opravdu projevuje jinak, už jsme to zažili s Mobil.cz, kteří opravdu „vykradli“ náš článek. Tam to bylo zcela evidentní. Ale určitě nemám na MM.cz pifku za to, že napíšu článek, který poté vyjde na titulce o stejném tématu od někoho jiného.

Dle mého soukromého názoru mají blogy prostor hlavně v publikování zpráv „z kuloárů“, zpráv, které by zapadly, v komentářích… A když píšou o aktualitách, musí počítat s tím, že hlavní web o tom bude psát také, ale ve vlastní režii.

určitě ano, soutež může být i bez cen, ale blogu to pomůže v propagaci

také souhlasím, že nemusí být pravidlem nominovat vždy 5 blogů ( pokud bude 5 kvalitních, tak ano, pokud nebude, tak stačí klidně 3)

blog by se dal zlepšit i vzhledově, bohužel MM nám tuto změnu nedovoluje ( pokud by tu bylo řešení, dát si vlastní wp šablonu tak ji uvítáme)

MacLive: souhlasím s Markem, tenhle web prostě s odchodem ze Živě skončil a pochopil to i Karel, jen se podívejte na data publikace posledních pěti článků

Článek komentující stažení kapitálu Vodafone do Británie: z titulky jsem jej stáhnul já, pro nedostatečné jazykové kvality

Blogerská soutěž: Nemyslím si, že bychom někomu dlužili vysvětlení, proč nepokračuje. Zkrátka dosavadní partner ztratil zájem o pokračování spolupráce. Nicméně soutěž se určitě zase objeví.
Myšlenka, že jsme při stěhování našli něco jako cenu, je trochu naivní.
Ozývají se hlasy volající po změně pravidel – klidně navrhujte, není to nic neměnného. Omezení výher je z našeho pohledu nesmysl, připravili bychom se o ten nejkvalitnější obsah. V jednom příspěvků čtu mezi řádky, že byste soutěž uvítali i bez ceny? Je to tak?

Linkování blogů na titulní stranu MM: odmítám komentovat, tohle je prostě na uvážení redakce. Romane, v minulosti jsme si párkrát psali, řeč byla i o podkresové hudbě, kterou jsem doporučil odstranit. Poslechnul jste, až se stejným názorem přišla veřejnost. Mám i další návrhy na zlepšení vašeho blogu, jestli máte zájem o konzultaci, ozvěte se mi na mail.

Blog MůjSamsung: byl vyřazen z ověřených blogů.
Kam směřuje zmínka o kontextové reklamě v tomto článku? A nechte si prosím své náznaky, jestli je tu problém, potřebuji konkrétně vědět kde.

Opisování blogů redakcí: Marek už naznačil, že je tahle myšlenka poněkud absurdní. Máte pravdu, že jsou blogy někdy rychlejší, má to svoji logiku, je tu několik věcí, které nás brzdí. Jindy jsme rychlejší my. Obor ale není tak široký, že nebude docházet k tomu, že bychom se tematicky nepřekrývali.

u první věty Na linkování… bych raději viděl určitě :) lépší motivace psát :), soutež být nemusí

Marek Lutonský

2. 8. 2010, 11:18

Myslím, že se témata už jen opakují a já bych se také opakoval. Blogy mají své mantinely, jsou zmíněny v pravidlech, která nebyla ze strany redakce nijak porušena. To, že občas nabídneme víc, neznamená, že se z toho hned stane pravidlo.

Na linkování se asi trochu víc zaměříme, soutěž nějaká asi také bude. Na téma opisování blogů jsem se vyjádřil, stejně na téma jestli nový majitel ovlivňuje obsah. Dal jsem vám také svůj názor na možnost odchodu a založení vlastního blogu.

K Marek Lutonský

S tím co nazýváte „občas stejné zdroje“, mám taky bohatou zkušenost. Jednou jsem se na to snažil upozornit, ale můj příspěvek pod článkem, který se dle mého názoru blogem inspiroval, byl vymazán. Tohle už to neřeším, ale co mě opravdu štve je vaše loajalita k operátorům. Například tento příspěvek který jste asi omylem na přední stranu dali, byl rychle stažen (což vyplývá z diskuze) http://mobil2.blog.mobilmania.cz/2009/09/vodafone-z-cr-posle-175-miliardy-do-britanie/

Mac by si asi nepřál, aby jste jej tady pane Lutonský rozebíral. Ono posuzovat někoho, když se nemůže nyní obhajovat je jednoduché. Blogerská soutež neměla stejně úroveň. Je pěkné, dávat telefony, ale ne vždy vyhrával ten nejlepší. Stačily vybírat 3 blogy a ne i ty, kteří blogovali posledních 5 dní nebo napsali pouze 1 článek a pak vyhráli. Také mělo být nějaké omezení , na maximální počet výher a ne že tu pořád vyhrával stejný blog. ( 3 až 5 výher do roka) Pokud ji tedy zavedete, tak raději zmodernizujte.

Vůbec nechápu, proč Vás Dotekománia musí upozorňovat na porušování pravidel. Pokud říkáte, že sledujete blogy, tak nechápu proč přehlídnete reklamní blog, na který už sem alergický. Koho by bavilo číst 5 řádků a klikat na tlačítko pokračovat ve čtení na jiné stránce.

Měli byste si ujasnit svou pozici, jelikož tím, že se tu vytahujete , že všechno můžete a pokud blog bude zlobit tak se s ním rádi rozloučíte či jej smažete, tak být blogařem tak tu raději nejsem. Jo začátek blogerské souteže , někdy před rokem a 3 mesíci to bylo ono. Teď to tu stojí za …….

Přemysl Vaculík

VIP 2. 8. 2010, 10:24

12.
Blogerská soutěž může být nekonečný serial, nemusí pokaždé být nějaká cena. Jinak konečně někdo dal přímé vysvětlení co se týče soutěže. A asi nějaké blogy ochladnou, dokud se opět nevrátí. Ale asi mluvím za nás oba, my se nevzdáme :D

Chápu, že jako blogeři jsme nějakým způsobem závislí na vás, ale bloger je asi ten nejvěrnější fanoušek, který se chce podílet na obsahu webu. Neříká si odměnu a vše dělá pro zábavu a vlastní prezentaci, která je doplněna rivalitou mezi blogery navzájem a rivalitou s redakcí.

Myslím, že tento spor je začarovaný kruh, který tady nikdo nevyřeší.

Marek Lutonský

2. 8. 2010, 10:15

9. Už ho máme, půjde pryč.

Znovu píšu, že redakce v žádném případě neopisuje blogy. Spíš máte občas stejné zdroje jako my.

Kdo jiný má vědět, zda má nový majitel vliv na obsah, než my? Pokud víme, že absolutně neřeší, o čem píšeme nebo ne (stejně jako to neřešil minulý majitel), tak jak může mít nějaký vliv?

10. Ujasněte si prosím pozici blogera a redakčního obsahu. Viz můj předchozí příspěvek.

Maca řešme: to je naprosto stejná situace, o které píšete tady. Bloger si neuvědomil, že blogy mají nějaké mantinely.

11. Blogerská soutěž zmizela už před měsíci. Vyhlašovala se pokaždé individuálně, nebyl to nekonečný seriál. Tím netvrdím, že zase nebude.

Přemysl Vaculík

VIP 2. 8. 2010, 9:40

Ale je tu ještě jedna věc, která nasvědčuje, že se něco změnilo. Blogerská soutěž zmizela, ne že bych byl lačný po nějakém daru, ale po přestěhování jste určitě našli spoustu zbytečných věcí…. Kdo říká, že pokaždé se musí soutěžit o mobil nebo o něco jiného. Aspoň stačilo říct že se už nehraje nebo tak. Ušetřili by jste čas blogerům, kteří ožijí na konci měsíce.

Někteří blogeři píšou i přesto, že se o nic nehraje. Třeba mi dva píšeme pro zábavu a ne pro peníze.

Když se bojíte kritiky, že za Vás píšou články blogaři, tak to tu opravdu psát nemusíme, jelikož naším cílem je vždy dostat se na titulní stranu a to je hlavní motivací proč tu píšeme.

Maca bych raději neřešil, jelikož jeho hlavní důvod odchodu byl spor právě s Vámi. Zanikl sice tady na Mobilmanii a Živě, ale žije pořád.

Přemysl Vaculík

VIP 2. 8. 2010, 9:28

Takže k tomu porušování pravidel. Pokud čtete nebo sledujete blogy, tak není vůbec těžké najít blog, který toto porušuje, v poslední době je dostatečně aktivní.
Když nepřepisujete témata blogerů, tak mi přijde úsměvné, že se trefíme do stejných témat a většinou píšeme dříve než redakce. Úsměvné je to, že se tomu neděje naopak :)
Jak zive.cz tak i MM tvrdíte, že nový majitel nemá vliv na obsah. Bohužel toto nemůžete vědět, čtenáři si všimnou dříve než vy. Ale snad máte pravdu, že se jedná jen o prázdninovou věc.

Marek Lutonský

2. 8. 2010, 9:17

Tak postupně a souhrnně:

– Přestěhování nemá na obsah webů žádný vliv, na rozdíl od toho, že začaly prázdniny. Když se toho moc neděje, nebudeme si obsah vymýšlet.

– To, že redakce přepisuje články z blogů, je úplný nesmysl.

– Mám pocit, že je zde jakési nepochopení, kde začínají a končí blogy a kde je pozice redakčního obsahu. Bloggerům nabízíme prostor na velmi čteném webu a dál je na nich, jak ho dokážou využít. Články schválených blogů jsou vždy zobrazeny na titulní straně MobilManie, ale nikde neslibujeme, koho a jak často budeme linkovat přímo z článku na MM. Viz přesná citace z pravidel: „Provozovatel může vybrané články propagovat přímým odkazem z článku nebo bleskovky na titulní straně MobilMania.cz“. A kousek dál: „Počet takto vybraných článků není přesně stanoven.“

Zpočátku jsme linkovali víc a od čtenářů se dočkali kritiky, že za nás teď píšou články bloggeři. Když to nyní děláme méně, ozývá se kritika z druhé strany. Možná se zase vrátíme k trochu častějšímu linkování, ale nebude to víc než kompromis mezi oběma extrémy.

– Blog porušující pravidla. Když mi nebo redakci napíšete, o co jde, tak se na to podíváme. Podle těchto náznaků ale vůbec nic nepoznám.

– K založení vlastních stránek: ta možnost zde samozřejmě je a dokonce vám dáváme možnost vyexportovat obsah z tohoto blogu, abyste ho přesunuli jinam. Jen bych ale připomněl kdysi nejčtenější blog MacLife zde na MobilManii a Živě. Jeho autor si neuvědomil, kolik propagace mu dávají naše weby a založil si vlastní stránky. A tím zmizel ze světa.

Přemysl Vaculík

VIP 1. 8. 2010, 22:19

zajímavé, čekal bych tu nějaký koment od redakce, ale asi až v pondělí.

Vlastní web? no ve dvou lidech by to bylo dost náročné nejen na čas.

Napadlo mě, že když přes víkend MM nemá tolik aktivity, tak proč neuveřejní více blogů. Třeba nazvěme „Blogerský víkend“

ahoj,

hudba asi už neubude, dostali jsme dost nepříjemných komentářů, že nejsme na blogísku apod.., nemůžeme se zavděčit všem no ( možná nějaký přehrávač sem dáme ale ne automatický)

vlastní stránky nyní neplánuji(jem) , na MM jsme byli hlavně kvůli návštěvnosti a zájmu. Ono vést stránky bez zájmu zas tak lehké není. Pokud se ale něco nezmění, tak to výjde asi stejně. Jinak děkujem za povzbuzení :)

Jinak bude na Dotekománii ještě někdy hudba?

Je to hrůza co poslední dobou mobilmania.cz předvádí… články z blogů byly vždy příjemným zpestřením čtení na MM a mnohé zprávy přinášely často rychleji než samotná redakce.
Zdejším blogům zejména pak Dotekomanii fandím, pokud se ale redakce MM nevzpamatuje, blogeři se pravděpodobně časem sbalí a odejdou.
Ostatně romacz neplánuješ si založit nějakou vlastní stránku o mobilech?

musim souhlasit..kor o tech porusovani pravidel

když píšeš články denně, vrázíš do blogu peníze aby si návštěvníkům udělal nějakou soutěž a tvou odměnou je odpadkový koš, tak si zklamaný

Tomas Kohout

1. 8. 2010, 11:48

Když jsme u té kvality…
Vyzívat redaktory Mobilmanie – to je něco podobného jako je vypískat? :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat