Fairphone expanduje a chystá levnější opravitelný mobil

Fairphone expanduje a chystá levnější opravitelný mobil
2024-04-05T16:35:31+02:00
• 5. 4. 2024

Zdroj: Dotekomanie.cz

Značka Fairphone si udělala své jméno zejména díky jinému přístupu k tomuto typu zařízení. Od svého začátku se soustřeďuje zejména na eticky získané suroviny, recyklované materiály a hlavně opravitelnost. V podstatě je jedinou společností na světě, u které si můžete objednat náhradní díly a ještě vám k tomu přibalí návod a patřičné nástroje. Nejnovější model Fairphone 5 má velmi dobré specifikace, dlouhou softwarovou a hardwarovou podporu, ale cena je značně vyšší při srovnání hardwaru jiného výrobce. Pokud mobil berete jakou dlouhodobou investici, tak cena není vysoká. I tak bychom se měli dočkat značné změny ve strategii.

Levnější Fairphone

CEO společnosti, Reinier Hendriks, v rozhovoru pro německý magazín Handelsblatt nastínil blízkou budoucnost samotné značky. Fairphone nepůsobí na mnoha trzích, tedy ne oficiálně, byť si mobil můžete zakoupit v podstatě odkudkoliv. I tak se plánuje rozšíření na 23 trhů. Bohužel nebylo upřesněno, o které se jedná. Je ale možné, že mezi vybranými zeměmi bude i Česká republika. Mobily této značky se objevují v českých obchodech velmi sporadicky a za vyšší cenu. Oficiální dostupnost by prospěla, jelikož by se cena snížila.

Aktuální top model Fairphone 5 má nastavenou cenu na 699 eur, což je v přepočtu přibližně 17 700 Kč, což je celkem dost, jelikož za podobnou sumu můžete zakoupit mobil s lepším hardwarem. Na druhou stranu nedostanete tak dlouhou softwarovou a hardwarovou podporu, o opravitelnosti nemluvě.

@dotekomanie.cz

Opravitelný Fairphone 5 se softwarovou podporou 8 let! 😱@fairphone #fairphone5

♬ původní zvuk – dotekomanie.cz

Společnost chce ale svou expanzi podpořit levnějším modelem. Jeho cena by se měla pohybovat kolem 400 eur, tedy v přepočtu přibližně 10 100 Kč. Zatím nevíme, jakou nabídne výbavu, ale je otázka, jak moc se snížení ceny dotkne například podpory. Pokud bude zachována, případně se nezmění ani možnosti opravitelnosti, možná firma naláká další zákazníky. Zatím si tedy musíme počkat, co si na nás výrobce z Nizozemska nachystal.

Zdroje: handelsblatt.com, androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat