EU zahajuje vyšetřování možného porušení pravidel pro vyhledávání Google a Google Play

EU zahajuje vyšetřování možného porušení pravidel pro vyhledávání Google a Google Play
2024-03-31T08:00:30+02:00
• 31. 3. 2024

Zdroj: Engadget (se souhlasem)

1

Evropská unie začala vyšetřovat společnost Alphabet, konkrétně v souvislosti s vyhledáváním Google a pravidly v obchodu Play, v rámci nového zákona o digitálních trzích (DMA). Toto vyšetřování je součástí širšího úsilí o zlepšení digitální hospodářské soutěže.

Google čelí dalšímu vyšetřování ze strany EU

Zákon DMA, který vstoupil v platnost na začátku tohoto roku, klade nová pravidla pro společnosti jako Google, Apple a další. V rámci těchto pravidel musí tyto společnosti dodržovat určité standardy chování, zejména co se týče konkurence na trhu.

google gemini ai 1200x675x

Zdroj: MSPowerUser

Vyšetřování EU se soustředí na dvě oblasti ohledně společnosti Google. Zaprvé, zkoumá, jak pravidla v obchodu Play ovlivňují „řízení“ a možnost vývojářů aplikací komunikovat s uživateli ohledně nákupů a odběrů mimo obchod Play. EU má obavy, že tato pravidla mohou být příliš restriktivní a omezující.

Druhým bodem vyšetřování je způsob, jakým Google odkazuje na své vlastní služby ve výsledcích vyhledávání. Komise EU se obává, že Google může upřednostňovat své vlastní služby, jako je Lety Google a Nákupy Google, na úkor konkurenčních služeb. DMA vyžaduje, aby právě společnosti jako Google zacházely se službami třetích stran spravedlivě a nediskriminačně.

Tato vyšetřování mohou trvat až 12 měsíců a mohou vést k přijetí dalších opatření nebo k uložení pokut společnosti Alphabet až do výše 10 % celosvětového obratu. EU má za cíl zajistit spravedlivou soutěž na digitálním trhu a zabránit možným zneužitím dominantního postavení.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Václav Hanák

1. 4. 2024, 3:53

Že se EU pořád musí sr.. do podnikání soukromých firem! Pivovar taky nebude propagovat kosmetiku, ale svoje pivo! Každý uživatel si může nainstalovat prohlížeč, jaký chce a v každém prohlížeči si každý může nastavit vyhledavač, který chce. Co po nich ještě jako chtějí? Kdyby se raději EU starala hlavně o bezpečnost na internetu, než zasahovala do podnikání soukromých firem!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat