V Google Vyhledávání již nepoužijete funkci Archív, ruší se

V Google Vyhledávání již nepoužijete funkci Archív, ruší se
2024-02-02T13:35:49+02:00
• 2. 2. 2024

Zdroj: MSPowerUser

Google má poměrně hodně služeb a funkcí pro uživatele a na dalších se pracuje každou chvíli. Některé jsou ale zastaralé, nebo je už nepoužívá mnoho uživatelů, proto dojde k jejich odstranění. V těchto dnech mizí jedna taková přímo z vyhledávání na Googlu.

Archív jako užitečný nástroj?

Vyhledávání na Googlu má svá specifika a za poslední dobu došlo k mnoha změnám v zobrazování výsledků. Ostatně se pracuje na využití AI pro lepší zobrazování vyhledaných informací. Současně ale došlo na zavedení nové nabídky, kterou si můžete rozkliknout u každého odkazu skrze tři tečky.

Dříve se zobrazil jen seznam několika odkazů, ale dnes se vám otevře plnohodnotnější dialogové okno, kde se nabízí souhrn různých informací a funkcí. Z této nabídky ale zmizela funkce Archívu. Ta slouží pro zobrazení uložené webové stránky z archívu Googlu. Takže pokud oficiální odkaz má nějaké problémy, nebo nebyl dostupný, mohli jste si aspoň zobrazit jeho předchozí verzi, kterou má Google uloženou. Na obrázku níže je uvedena v angličtině jako Cached.

thread 97920719 7912260860768601474 1440x961x

Zdroj: theverge

Zástupce Googlu potvrdil, že došlo k rozhodnutí, že tato funkce zmizí ze samotného vyhledávání a Google již nebude poskytovat archivovanou verzi webových stránek. Současně bylo sděleno, že funkce neprošla modernizací už dlouhou dobu a navíc byla designovaná pro dřívější dobu, kdy jste se mohli setkávat s horší dostupností stránek v případě špatného připojení nebo jiných komplikací.

Google neplánuje jakoukoliv náhradu a již nebude poskytovat archivované verze. Nebudete se tak moci podívat, jak konkrétní web vypadal dříve, případně již takto nezjistíte, co se změnilo. Pokud vám tato funkce chybí, nabízí se alternativní řešení skrze službu Wayback Machine, který poskytuje daleko větší možnosti a navíc uchovává i mnoho verzí jedné konkrétní stránky.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat