Zážitek pro audiofily. Český výrobce představil reprosoustavu za 2 milióny Kč

Zážitek pro audiofily. Český výrobce představil reprosoustavu za 2 milióny Kč
2024-02-02T15:00:30+02:00
• 2. 2. 2024

Zdroj: AQ

AQ Ultima je výsledkem nejnovějších znalostí a dovedností v akustice a elektronice. Kombinuje prvotřídní řemeslné provedení, zkušenosti a technologie AQ, které jsou dobře známé věrným příznivcům značky s originálními konstrukčními řešeními Jána Gbúra. Ten se proslavil hlavně sérií aktivních reprosoustav Acon, které si oblíbili mnozí nadšenci Hi-Fi.

Na první pohled upoutá hybridní zesilovač vlastního návrhu, který je umístěn v dolní části reprosoustav a ukazuje krásu elektronek, které jsou zodpovědné za jemné detaily a přirozený výraz celého systému.

Novinka byla představena na podzim přímo ve výrobním komplexu AQ v Července nedaleko Olomouce.

AQ Ultima

Zdroj: Aq

„Mám obrovskou radost, že se nám s Jánem podařilo přivést k životu reprosoustavy, které dalece převyšují cokoli, co jsme dosud vyrobili. Věřím, že AQ Ultima nadchnou i ty nejnáročnější milovníky hudby a špičkové techniky,“ říká spoluzakladatel a šéfkonstruktér AQ Vladimír Sapara. „S pány z AQ se přátelím už roky a velmi mě těší, že se právě oni ujali mé koncepce vycházející ze zkušeností se značkou Acon,“ dodává Ján Gbúr. „Už teď vidím, že s pomocí Laďových zkušeností je možné posunout tyto reprosoustavy ještě dál, a věřím, že v jejich rozvoji budou úspěšně pokračovat.“

To nejlepší, co v Česku vzniklo

Reprosoustava AQ Ultima představuje to nejlepší z dílny tradičního moravského výrobce. Spojuje výhody jemnosti a přirozenosti analogového elektronkového zvuku s pevností moderního 500W zesilovače třídy D pro basovou sekci. Měniče výškové sekce se chlubí moderní eliptickou konstrukcí a středobas patří mezi ty nejagilnější a nejpreciznější v historii audia.

V oblasti basů se pak výrobce neuspokojil s jediným magnetem a pro jasný a dynamický pohyb měniče jich nainstaloval rovnou celé pole. Posluchače tak čeká záplava detailů i nekompromisní dynamika. Integrovaná aktivní výhybka přitom zajišťuje dokonalé sladění jednotlivých pásem i jejich fáze.

AQ Ultima

Zdroj: AQ

Novinka využívá všech známých technologií AQ, které posouvá na ještě vyšší úroveň. Těšit se tak lze z precizního zatlumení kombinací akustické pěny a rouna, ze značkové kabeláže Audioquest uvnitř kabinetů i velmi bohatého systému BDS (ball damping system), který pohlcuje nežádoucí vibrace korpusu. Eliminace paralelních rovnoběžných stěn, která se osvědčila jak u dostupných AQ Labrador 39, tak u elegantních AQ Canto z ohýbané bukové skořepiny, samozřejmě nechybí.

Díky zakřivení je umožněna plasticita zvuku

Pro maximální přesnost stereoskopického obrazu navíc konstruktéři zakřivili čelní stěnu reprosoustav tak, aby se v místě poslechu protínaly osy jednotlivých měničů. Koherenci a plasticitu prezentovaného prostoru nahrávky tak nelze přehlédnout. Sebevědomý design zrozený ze zákonů akustiky. Ohromující i účelný a zároveň sebevědomý je design reprosoustav.

AQ Ultima

Zdroj: AQ

Celý korpus přitom pokrývá luxusní dýha z makasarského ebenu, který patří mezi nejtvrdší dřeviny na světě. Jeho nezaměnitelná kresba a výraz přitom dodá jakémukoli interiéru punc avantgardního přepychu. Pověstnou tečkou za impozantním zjevem AQ Ultima pak tvoří výrazné elektronky vystupující z těla zesilovače pokrytého 24kt zlatem.

První páry AQ Ultima jsou ke slyšení přímo v centrále společnosti AQ v obci Červenka. Zájemci, kteří by si chtěli tento česko-slovenský klenot pořídit, je mohou mít za 2 000 000 Kč.

Zdroj: tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat