Novinky v Androidu 15 – potěší vás vylepšení u notifikací

Novinky v Androidu 15 – potěší vás vylepšení u notifikací
2024-02-23T08:00:04+02:00
• 23. 2. 2024

Zdroj: Google

Google představil Android 15 v první Developer Preview verzi. Ta je k dispozici jen pro vývojáře a není určena pro běžné používání. První veřejná beta verze se objeví později, ale již nyní se objevují první novinky, respektive se je daří objevovat.

Uveden Android 15 v první Developer Preview verzi

Mnoho novinek je samozřejmě pro samotné vývojáře, kterým se rozšiřují možnosti, ale také Google bude zavádět nějaká omezení. Například dostávají nové vývojářské možnosti v rámci HDR/SDR poměru. Jsou zde ale i maličkosti pro běžné uživatele, jako je přidání haptické odezvy při nastavování jasu displeje. V oblasti vibrací jsme se dočkali nového přepínače, pomocí kterého je jde vypnout specificky jen pro klávesnici.

android 15 dp1 keyboard vibration 1080x890x

Zdroj: 9to5google

Ochrana proti návalu notifikací

Možná sem tam zažíváte situace, kdy se nějaká aplikace tak trochu zblázní a jede jednu notifikaci za druhou. Případně nějaký kontakt místo napsání celého textu posílá jednu zprávu za druhou. Právě pro takové případy Android 15 dostává funkci, pomocí které dojde k utlumení oznámení. V tomto případě dojde ke snížení hlasitosti, jakmile nějaká aplikace začne posílat mnoho upozornění. Systém jde omezit jen na konverzace, případně je možné aplikovat na všechny aplikace.

android 15 dp1 notification cooldown 2 1080x2400x

Zdroj: 9to5google

Quick Share pro macOS?

Google se soustředil na nástroj Quick Share, tedy funkci, pomocí které jde posílat nejen soubory mezi mobily s Androidem. Je také k dispozici aplikace pro Windows. Pro macOS zatím existuje jiný nástroj, který se jmenuje Android File Transfer, ale poslední změny naznačují, že bychom se měli dočkat Quick Share pro macOS. Bohužel nejsou k dispozici jakékoliv přesnější informace.

transfer 400x156x

Zdroj: Google

Nahrávání jedné aplikace

Dočkali jsme se novinky, kdy bude možné nahrávat dění jen jedné aplikace a nikoliv celého displeje. Jednoduše vyberete jednu aplikaci a jen dění v ní se bude nahrávat. Teoreticky se tak nemusíte obávat, že došlo k nahrávání jiné aplikace, například s citlivými daty. Je ale otázkou, jak se projeví přeskakování mezi aplikacemi na výsledném videu.

Android 15 Partial Screen sharing 988w 864hjpg 988x864x

Zdroj: androidauthority

Vylepšení pro OTP

Google si posvítí na notifikace s citlivými aplikacemi, respektive se začne řešit, aby nemohlo dojít ke čtení takových upozornění, která mají v sobě jednorázová hesla. Celý systém ale ještě není hotový a je zde poměrně hodně otázek. Ve výsledku by zde ale měl být systém, který znemožní čtení notifikací například s OTP.

Zdroje: 9to5google.com, 9to5google.com, androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat