Apple po 13 letech v dodávkách sesadil Samsung dle analýzy IDC

Apple po 13 letech v dodávkách sesadil Samsung dle analýzy IDC
2024-01-22T18:00:42+02:00
• 22. 1. 2024

Zdroj: IDC

Analytická firma IDC vydala tiskovou zprávu k dodávkám chytrých telefonů za celý rok 2023 a po velmi dlouhých 13 letech dochází ke střídání přímo na čelní pozici. Samozřejmě k výměně dochází mezi největšími rivaly, takže ani nemůže nikoho překvapit, když zmíníme kalifornský Apple s jihokorejským Samsungem. Ovšem rozdíl mezi oběma výrobci nedělá ani 1 procento.

Tenký led

První místo nově patří společnosti Apple, která na mobilní trh dodala 234,6 milionů iPhonů a za to jí náleží 20,1% podíl. Druhý Samsung s meziročním propadem (-13,6 %) sebral 19,4 % výseče z koláče, což konkrétně odpovídá 226,6 milionů zařízení. Zpovzdálí tuto přetahovanou sleduje třetí Xiaomi. Čínská firma dosahující na 12,5% podíl ze skladů do celého světa vyexpedovala 145,9 milionů telefonů.

idc analyza 2023 chytre telefony apple 1632x544x

Zdroj: Businesswire

Bezkonkurečně největším skokanem díky 30,8% meziročnímu nárůstu se stává méně známá firma Transsion z Číny, pod kterou především spadají značky Tecno, Itel a Infinix. Dohromady z jejich dílny vyšlo 94,9 milionů zásilek, za což jim náleží páté místo s podílem 8,1 %. V každém případě i letos lze očekávat velkou přetahovanou o zákazníky. Samsungu před pár dny vyšla generace Galaxy S24 a úhlavní konkurent v podobě Applu jako každý rok chystá novou sérii na konec září.

Zdroje: businesswire.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat