Čína se chlubí prolomením šifrování Apple AirDrop

Čína se chlubí prolomením šifrování Apple AirDrop
2024-01-09T16:35:20+02:00
• 9. 1. 2024

Zdroj: Theinformation

Čínský mobilní trh je poněkud zvláštní, respektive má svá specifika oproti světovému trhu. Například v Číně nenajdete v prodeji mobil s Androidem, který by měl obchod, aplikace a služby od Googlu. Sice by se mohlo zdát, že konkurenční zařízení od Applu budou mít výhodu, tak ve skutečnosti jsou zde rozdíly.

Bude nutné vylepšit Apple AirDrop?

Apple v Číně upravuje funkce a také obsah dostupný na iPhonech, o čemž svědčí právě omezení funkce Apple AirDrop, jelikož umožňuje šířit informace mezi uživateli bez nutnosti připojení k internetu. To se ale nelíbí čínským úřadům, jelikož nemohou zasahovat a cenzurovat obsah, který je proti čínskému vládnímu režimu.

Sice došlo v roce 2022 k omezení Apple AirDrop v Číně, i tak si tamější úřady snažily najít cestu, jak prolomit samotné šifrování a získat přístup ke sdíleným informacím. Jejich forenzní tým vyvinul metodiku, jak prolomit samotné šifrování Apple AirDrop a získat informace o uživatelích, jako je například e-mail a telefonní číslo. To již bylo využito k odhalení lidí, kteří nejsou pohodlní pro tamější režim.

2024010814091849601 589x1000x

Zdroj: sfj.beijing.gov.cn

Apple se zatím k celé situaci nevyjádřil, ale asi společnost bude řešit, co s tímto problémem dělat. Jedna věc je, když nějaký institut prolomí šifrování a získá informace, druhá je pak možnost, že se tato metoda dostane na internet. Apple bude muset celou problematiku prověřit a zřejmě vyvinout novou metodu šifrování a ochrany osobních informací.

Je otázkou, jak moc budou čínské úřady používat tento postup, a jestli jej aplikují i na zařízení cizinců. Je jasné, že se jedná o další nástroj, jak více cenzurovat informace.

Zdroje: bloomberg.com, phonearena.com, sfj.beijing.gov.cn

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat