5G je dostupné nově na Pradědu díky CETIN

5G je dostupné nově na Pradědu díky CETIN
2024-02-01T11:34:16+02:00
• 31. 1. 2024

V roce 2023 probíhala modernizace mobilní sítě O2. Spolu s CETIN se jim podařilo kompletně nahradit antény na 1074 místech. Od začátku roku 2024 je tak nejnovější 5G síť od O2 k dispozici na 51 % území ČR pro 81 % české populace.

Nárůst 5G v tisících vysílačů za uplynulý rok

V roce 2023 došlo k významnému posunu v modernizaci mobilní sítě. Technici společnosti O2 ve spolupráci s operátorem CETIN aktualizovali technologii pro nejrychlejší 5G připojení. Do té doby bylo 5G připojení nainstalováno v 3251 lokalitách, z toho 1074 z nich bylo zmodernizováno v minulém roce. Modernizace se týkala i vodojemu Chroustovice, který se nachází ve výšce 41 metrů.

CRYHR 7 edited 1635x920x

Vodojem Chrustovice. Zdroj: O2

Odborníci se při instalaci nevyhnuli ani extrémním výzvám. Vylezli na jednu z nejvyšších hor České republiky na Praděd, kde kompletně vyměnili technologii za novou. Surfovat na internetu v nejvyšší možné rychlosti můžete tak i ve výšce 1 492 metrů nad mořem.

Připojení 5G vysílače na Pradědu

Připojení 5G vysílače na Pradědu. Zdroj: O2

Náročnost modernizace i nové lokality

Modernizace mobilních vysílačů byla pro techniky fyzicky náročnou prací, která vyžadovala odvahu a soustředění. Při každém zásahu museli vylézt na stožár, který byl vysoký průměrně 32 metrů. Nejprve museli odstranit staré zařízení a poté nainstalovat nové. V loňském roce vynesli technici celkem 472 tun ocelových konstrukcí, antén a dalšího zařízení. Nejvyšší stožár, který byl zmodernizován, měřil 110 metrů a nachází se v Třinci.

Řídící stanice základové vysílací stanice

Řídící stanice základové vysílací stanice. Zdroj: O2

V letošním roce bude modernizace mobilních vysílačů pokračovat v dalších lokalitách. Jako první se jí dočkají obyvatelé Brna. Použití nejmodernějších dostupných technologií a plné využití šířky frekvenčního spektra zvýší kapacitu na každém vysílači, vylepší pokrytí a umožní lidem dosáhnout mnohonásobně vyšších rychlostí mobilního internetu.

Připojení 5G vysílače.

Připojení 5G vysílače na Pradědu. Zdroj: O2

Zdroj: tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat