Nově stačí telefonní číslo k poslání peněz u českých bank

Nově stačí telefonní číslo k poslání peněz u českých bank
2023-11-15T08:00:32+02:00
• 15. 11. 2023

Zdroj: ČBA

Poslání peněz na konkrétní kontakt bez nutnosti zadávání čísla účtu není absolutní novinkou na českém trhu. Například Revolut používá kontakty, tedy telefonní čísla. I další aplikace se najdou, ale u českých bank to zatím nebylo možné. V tomto týdnu jsme se ale dočkali představení a zavedení novinky, kde vám stačí zaslat peníze při znalosti telefonního čísla.

Platby na kontakt

Nová metoda se jmenuje Platby na kontakt. V podstatě celý mechanismus spočívá v tom, že si skrze svou banku, respektive skrze její mobilní aplikaci zaregistrujete telefonní číslo ke svému bankovnímu účtu. K jednomu účtu je možné mít více telefonních čísel, ale jedno číslo může být spárováno jen s jedním účtem. V rámci registrace si projdete odklikávacím kolečkem, přičemž bude nutné jednoduché ověření čísla skrze speciální kód, který je vám zaslán prostřednictvím SMS.

Jakmile toto učiníte, máte možnost změny nebo odregistrování telefonního čísla. Banka provede za vás přímo u ČNB registraci, což trvá pár minut. Následně již můžete používat své telefonní číslo jako takový alias ke svému bankovnímu účtu, respektive číslu. Druhá strana nepotřebuje znát váš účet a ani nemusí mít registrované vlastní číslo. Jednoduše ve svém bankovnictví zvolí platbu na kontakt a zadá vaše telefonní číslo pro zaslání finanční částky.

„V registru, který provozuje ČNB, je možné uchovávat k jednomu číslu účtu více telefonních čísel, například u společného účtu manželů. Naopak k jednomu telefonnímu číslu nelze přiřadit více čísel účtů. Platbu na kontakt je možné zadat pouze v českých korunách. Maximální limit jedné platby je 5 tisíc korun, minimální částka je jedna koruna,“ uvedl Jan Schmidt, ředitel sekce řízení rizik a podpory obchodů ČNB.

Novinka má svá omezení. Dolní limit je nastaven na 1 Kč, horní pak na 5000 Kč. Pokud někomu chcete poslat vyšší částku, tak ji budete muset poslat po částech, nebo zvolit původní systém, ale to již potřebujete kompletní číslo k účtu.

V tuto chvíli je Platba na kontakt funkční u bank jako KB, Česká spořitelna, ČSOB, Raiffeisen Bank, Fio Banka, Air Bank. V příštím roce se zapojí UniCredit Bank a Moneta.

Zdroj: Tisková zpráva

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat