Apple by mohl již příští rok umožnit instalaci aplikací mimo App Store

Apple by mohl již příští rok umožnit instalaci aplikací mimo App Store
2023-11-15T09:35:26+02:00
• 15. 11. 2023

Zdroj: 9to5mac

Instalace aplikací na zařízení Apple mimo App Store byla a stále je velmi diskutovanou záležitostí. Apple si nechce nechat vzít tu výsadu, že jakákoliv aplikace musí projít přes jeho obchod App Store, pokud se má dostat do iPhonu nebo iPadu. To se ale s rozhodnutím EU mění.

Instalace aplikací mimo Apple App Store

V roce 2022 vešel v platnost nový evropský zákon o digitálních trzích (Digital Markets Act, DMA), který určuje pravidlo pro to, jak se mohou na evropském trhu chovat jednotlivé společnosti. Tento zákon mimo jiné nařizuje společnosti Apple umožnit instalaci aplikací třetích stran mimo obchod App Store. Podle informací od Marka Gurmana z agentury Bloomberg by Apple měl přijít se systémem, který by měl být vysoce kontrolován a který by mohl umožnit instalaci aplikací mimo obchod i mimo EU, ale je více než pravděpodobné, že tato výjimka bude dostupná pouze pro EU, aby Apple vyhověl zdejším zákonům.

iPhone 15 Pro 4 2 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Původně měla tato funkce přijít s aktualizací systému iOS 17.2, ale nyní se tato možnost jeví jako velmi málo pravděpodobná. Naopak, podle nejnovějších informací, by ke změně mělo dojít až někdy v první polovině roku 2024, tedy s nějakou budoucí aktualizací iOS. Uvidíme, jak se Apple s tímto nařízením vypořádá a zdali se také naplní obavy, které jsou spojené se snížením bezpečnosti, kterými Apple argumentoval.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat