Passkeys jako nyní výchozí metoda přihlašování do Google účtu

Passkeys jako nyní výchozí metoda přihlašování do Google účtu
2023-10-12T08:00:49+02:00
• 12. 10. 2023

Zdroj: Gizmodo

Passkeys, nová metoda ověřování, která přináší novou dobu bez hesel. Metoda, která má přinést ještě bezpečnější přístup k účtům, je nyní výchozí metodou, kterou bude Google prosazovat pro ověřování uživatelů.

Google Passkeys je tady

Passkeys, neboli klíče, jsou novou bezpečnější alternativou k tradiční metodě přístupu k účtu pomocí hesla. Jak jste si jistě mohli již všimnou, tuto metodu Google nabízí jako doporučenou metodu přístupu ke správci hesel. Stačí pouze jeden způsob ověření, například otisk prstu, který používáte pro přístup do telefonu, nebo do počítače, a tento biometrický údaj vám odemkne i správce hesel, který obsahuje hesla k vašim účtům.

Kromě Googlu tento způsob ověřování již testuje například i komunikační platforma WhatsApp, která chce metodu Passkeys integrovat do své aplikace jako způsob ověření pro přístup k účtu. Celý princip fungování Passkeys spočívá v tom, že využívá naše biometrická data (otisk prstu, sken obličeje atd.) a k samotnému klíči, respektive jeho celé délce, není jednoduché se dostat. Část klíče (neveřejná část) je totiž uložena v zařízení uživatele, jako je telefon, nebo počítač, a druhá část klíče je uložena na straně poskytovatele služby – na serveru. Abychom se mohli přihlásit do platformy, která tento způsob ověření nabízí, musíme se ověřit biometrickými údaji, například otiskem prstu, a jedině tak získáme druhou část klíče uloženou u poskytovatele služby.

GettyImages 1338209277 1390x973x

Zdroj: Techcrunch

Tato metoda nabízí mnohem bezpečnější způsob ověření, než například vícefaktorový způsob ověřování pomocí zasílání kódu, nebo správce hesel. Kód zasílaný většinou SMS může být zachycen útočníkem, stejně jako správci hesel mohou být hacknuti, hlavně ty, kteří fungují v cloudu. Google je jedním z hlavních iniciátorů, kteří tuto metodu začal testovat a prosazovat na svých službách. Nyní společnost oznamuje, že metoda Passkeys je výchozí pro přihlašování do účtu Google. „To znamená, že až se příště přihlásíte ke svému účtu Google, začnou se vám zobrazovat výzvy k vytvoření a používání klíčů, což zjednoduší vaše budoucí přihlášení,“ uvedli produktoví manažeři společnosti Google Christiaan Brand a Sriram Karra. „Náš cíl je stejný jako vždy, poskytnout vám technologii, která je ve výchozím nastavení bezpečná, takže máte nejsilnější zabezpečení, ale bez zátěže.“

Google tvrdí, že od spuštění klíčů jako metody pro přístup k účtu 64 % uživatelů uvedlo, že přístupové klíče považují za mnohem jednodušší způsob přihlašování ve srovnání s tradičními metodami pomocí hesla a dvoufaktorového ověřování.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat