Google Wear OS 4 uveden, opět ve spolupráci se Samsungem

Google Wear OS 4 uveden, opět ve spolupráci se Samsungem
2023-10-06T08:00:58+02:00
• 6. 10. 2023

Zdroj: Google

Google stanovuje poměrně přesná pravidla pro systém Android pro smartphony. Bylo tomu tak i u Wear OS, ale celý systém má poněkud chaotické vydávání verzí a navíc aktualizace u výrobců jsou velmi sporné. Zprvu Google velmi jasně definoval, že do systému nemohou výrobci nějak moc zasahovat, ale s příchodem třetí verze uvolnil pravidla. Spíše musel, jelikož se zapojil Samsung a velmi napomohl ve vývoji.

Nyní zde máme Wear OS 4, tedy oficiální představení, ale tato verze se prvně objevila už na hodinkách Galaxy Watch6 v červenci. Až nyní ale Google představuje samotný systém. Je totiž dostupný na hodinkách Pixel Watch 2, zatímco aktualizace na první generaci přijde až později v tomto roce.

Wear OS 4

První podstatnější novinka se týká samotných ciferníků. Google ve spolupráci se Samsungem vytvořil Watch Face Format, což je deklarativní XML formát, díky kterému mohou vývojáři jednodušeji vytvářet nové ciferníky a hlavně se nebudou muset starat o náročnou optimalizaci. Zatím ale nemusí nutně přecházet na tuto novinku, jen se to doporučuje.

image2 856x288x

Zdroj: Google

Z nových ciferníků budou nadšeni i uživatelé, ale co je podstatnější, tak je odebrání nutnosti resetovat hodinky při přechodu na nový smartphone. Díky nové funkci budete moci jednoduše přenést nastavení a data do nového mobilu, ten si vše zařídí, přičemž hodinky si ponechají veškerá nastavení. Zde je ale nutnost mít hodinky s podporou nebo se zapnutou cloudovou zálohou.

Animated tiles (1) 1000x355x

Zdroj: Google

Také došlo na vylepšení dlaždic (Tiles), zejména pak v oblasti zpracování dat a také animací. Wear OS 4 je založen na Androidu 13. Vývojáři samozřejmě již mohou používat emulátor pro vývoj, ale ten je limitován jen na 64bitové aplikace. Současně Google dodává, že vývojáři se mají připravit na kompletní přechod na 64bitovou architekturu, z čehož se dá usuzovat, že i hodinky přijdou postupně o podporu 32bitové architektury.

Už si asi musíme zvyknout, že Samsung první uvede hodinky s novým systémem a až pak Google. Je ale otázkou, kdy se dočkáme aktualizací na Wear OS 4 u ostatních výrobců. Někteří do dnešního dne ještě nevydali Wear OS 3, přičemž je zde ještě Wear OS 3.5.

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat