Gesto Double Tap je i na starších modelech Apple Watch

Gesto Double Tap je i na starších modelech Apple Watch
2023-09-25T11:40:27+02:00
• 25. 9. 2023

Zdroj: Apple

Pokud jste pečlivě sledovali letošní Keynote, na které Apple představil mimo jiné i nové modely jablečných chytrých hodinek Apple Watch Series 9 a Apple Watch Ultra 2, pravděpodobně vám neunikla jedna z nově zmiňovaných funkcionalit: gesto zvané „Double Tap“, tedy dvojité spojení palce a ukazováčku stejné ruky, na které máte hodinky nasazeny.

Novinka? Ano i ne

Řadu uživatelů asi napadlo, že je to poměrně zajímavá funkce, která najde využití například v situacích, kdy pro ovládání hodinek nemůžete zrovna využít i druhou ruku. Ovšem ne každý ví, že tato zmiňovaná novinka vlastně žádnou naprostou novinkou není.

Velmi podobnou funkcí totiž Apple Watch disponují už od verze systému watchOS 9. Skrývá se v menu pod kategorií „Zpřístupnění“. Právě zde totiž naleznete položku s názvem „Rychlé akce“, jejíž aktivací máte možnost toto gesto používat.
A jak to vlastně funguje? Velmi jednoduše. Pokud vám například na hodinky přijde notifikace o novém e-mailu, zároveň se vám v horní části displeje zobrazí modře orámovaný obdélníček s textem „Zavřít – dvojí spojení prstů“, a právě oním gestem dvojitého spojení prstů můžete tuto notifikaci jednoduše zavřít a vrátit se zpět na váš ciferník. Velmi rychlé, elegantní, a obejdete se bez použití druhé ruky. Například na kole (či během jiných sportovních aktivit) to může být k nezaplacení.
Mimochodem – v sekci menu „Rychlé akce“ si můžete také změnit vzhled této funkce: buď úplný, tedy zobrazení výše uvedeného obdélníčku s textem, nebo minimální, kdy se namísto toho na horním okraji displeje zobrazí tučná modrá čárka.

Apple Watch 9

Zdroj: Apple

Rychlými akcemi to nekončí

Ještě komplexnější možnosti gest pak nabízí další část kategorie „Zpřístupnění“, konkrétně sekce „Assistive Touch“. Zde si totiž můžete nastavit až 4 různá gesta:
– Gesto Spojení prstů, které je standardně provede funkci Pohyb vpřed
– Gesto Dvojí spojení prstů, standardně funkce Zpět
– Gesto Sevření pěsti, standardně funkce Klepnutí
– Gesto Dvojí sevření pěsti, standardně funkce Zobrazení nabídky akcí
Pomocí těchto gest můžete ovládat funkce hodinek Apple Watch, kdy pomocí gest pro Pohyb vpřed a Zpět přecházíte mezi jednotlivými ovládacími prvky, a pomocí Klepnutí tyto prvky aktivujete.

Moje osobní zkušenost je taková, že jako dlouholetému uživateli Apple Watch se mi toto „novum“ zpočátku moc nepozdávalo, a zvláště s nastavením Assistive Touch jsem musel nějakou chvíli experimentovat, abych si jej nastavil ke své spokojenosti, ale poměrně brzy jsem gestům přišel na chuť.
Takže pokud jste se (podobně jako já) rozhodli letošní novinky vynechat a počkat si na příští rok, kdy se (doufejme) dočkáme designově inovovaných Apple Watch X,či hodinek Ultra v tmavé barvě titanového pouzdra, můžete si kouzlo gesta „Double Tap“ vyzkoušet i na starších modelech. Assistive Touch podporují Apple Watch Series 4, Apple Watch SE 1. generace, Apple Watch Ultra a pochopitelně i všechny novější modely.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat