TikTok zavádí centrum povědomí o duševním zdraví, snaží se kupovat si odpustky?

TikTok zavádí centrum povědomí o duševním zdraví, snaží se kupovat si odpustky?
2023-05-23T15:00:26+02:00
• 23. 5. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

S tím, jak mnoho zemí přijímá restriktivní opatření vůči sociální síti TikTok, společnost zavádí opatření v podobě Centra povědomí o duševním zdraví. Zřejmě sám TikTok si snad již uvědomuje, že dopad obsahu, který se objevuje na jeho platformě, může negativně ovlivňovat duševní zdraví, a to především mladistvých, kteří jsou jeho největšími konzumenty.

TikTok čelí kritice za svůj obsah a dopad na mladistvé

Během několika posledních let TikTok čelí kontrolám týkajících se dopadu této sociální platformy na nejmladší uživatele. Nejen TikTok, ale i další sociální platformy, čelí dotazům zákonodárců v rámci kongresových slyšení o tom, jaký vliv na duševní zdraví a rozvoj mohou tyto platformy mít. Mnoho odborníků vyjádřilo velké obavy z toho, že TikTok významným způsobem přispívá ke krizi duševního zdraví mezi americkými dospívajícími.

Centrum povědomí o duševním zdraví v průběhu tohoto měsíce prochází aktualizací a uživatelé zde naleznou různá vzdělávací videa, nebo tvůrce obsahu na TikToku, kteří se zaměřují právě na osvětu a zvyšování povědomí o duševním zdraví a vlivu sociálních platforem na něj. TikTok chce věnovat 2 miliony dolarů v reklamních kreditech organizacím, které se podílejí na podpoře duševního zdraví a pohody, a to včetně organizací Aliance pro poruchy příjmu potravy, Americké nadace pro prevenci sebevražd, Krizové textové linky, Made of Millions, Národní aliance pro duševní nemoci, Národní asociace poruch příjmu potravy a Peer Health Exchange.

aplication bad for mental health 1200x628x

Zdroj: Therapy Brands

Kromě toho chce TikTok podpořit a hostit řadu školení a dát k dispozici nástroje pro své partnery, kteří je využijí pro sdílení informací se svými komunitami během světových akci, jako je například Světový den duševního zdraví v říjnu, nebo pro období návratu mladistvých do školních lavic. „Prostřednictvím pokračující spolupráce s organizacemi duševního zdraví, tvůrci obsahu a naší komunitou TikTok pokračujeme ve zvyšování povědomí a podporujeme prostor, kde se každý může cítit vyslyšen a podporován – během měsíce #MentalHealthAwareness i později,“ napsal TikTok v blogovém příspěvku. „Věříme, že každý si zaslouží přístup ke zdrojům a podpoře pro svou duševní pohodu, a jsme odhodláni se neustále učit, vyvíjet a měnit.

Americká psychologická asociace APA vydala vůbec své první doporučení, které se zabývá rostoucími obavami z toho, jak sociální sítě typu TikTok, které jsou určené pro dospělé, mohou negativně ovlivňovat dospívající. Doporučení vyzdvihuje nejen důležitou roli rodičů, ale odsuzuje také algoritmy, které sociální sítě používají a které mladé směřují k potenciálně nebezpečnému obsahu včetně příspěvků, které propagují sebepoškozování, špatné stravovací návyky, rasismus a další formy nenávisti. APA především apeluje na rodiče, aby byli ostražití a věnovali pozornost svým dětem a bránili tomu, aby sociální platformy narušovaly jejich přirozený vývoj a narušovaly spánkové a pohybové rutiny, které mají zásadní vliv na vývoj jejich duševního zdraví.

Zdroj: techcrunch.com

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat