Chrome si lépe poradí s 3D grafikou a strojovým učením

Chrome si lépe poradí s 3D grafikou a strojovým učením
2023-04-08T09:35:57+02:00
• 8. 4. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

Někdy vývoj webových standardů trvá roky a navíc je nutné započítat rivalitu mezi jednotlivými společnostmi vyvíjející webové prohlížeče. Ne vždy se dohodnou, což vede ke zmatkům a také ke zpomalení vývoje. Naštěstí v případě lepší podpory grafických karet je vše jinak. I tak Chrome jako první dostává vylepšení v podobě WebGPU.

WebGPU

V tuto chvíli existuje WebGL pro nativní zobrazování interaktivní nejen 3D grafiky s využitím právě grafických karet, ale standard nenabízí tolik možností, jak by bylo potřeba. Proto již v roce 2017 započal vývoj lepší technologie v podobě WebGPU, která má přímý přístup ke grafické kartě, díky čemuž může lépe využít potenciál, respektive výkon a možnosti.

Na vývoji se podílí společnosti jako Google, Apple, Mozilla, Intel a Microsoft. Chrome 113 ve beta verzi dostává přímou podporu této novinky, přičemž se zatím mohou těšit jen uživatelé verze pro ChromeOS, macOS a Windows. Android a linuxové systémy se dočkají později, stejně jako prohlížeče Firefox a Safari, ale u nich nevíme, kdy přesně bude podpora dostupná.

DV3geEz9FsEc3JiFPSY2 1252x763x

Ukázka využití WebGPU; Zdroj: Google

Aby bylo možné využít WebGPU v prohlížeči, musí mít zařízení podporu pro Vulkan nebo Direct3D 12, případně se musí jednat o macOS. Tato novinka dává vývojářům lepší možnosti ve vytváření 3D grafiky ve webovém prostředí, ale také lze využít hardware pro strojové učení. Kromě toho vše poběží rychleji, takže to může mít i pozitivní dopad na spotřebu energie. Dá se očekávat, že budou vznikat propracovanější hry, ale využití si novinka najde i u online nástrojů nejen pro 3D.

Zdroj: neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat