Samsung a focení měsíce, výsledná fotka není reálná

Samsung a focení měsíce, výsledná fotka není reálná
2023-03-14T06:04:34+02:00
• 12. 3. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

5

Společnosti se snaží nabídnout maximum možného z foťáků na mobilních telefonech, ale nejde jen tak pokořit zákony fyziky a dostat z malé optiky ty nejlepší záběry jen tak. Proto na scénu vstupují algoritmy a také neuronové sítě, strojové učení a další podobné techniky. Dnes si celá tato oblast vysloužila pojen „computational photography“. Některé techniky jsou vskutku pokročilé, ale jiné nejsou ani reálné. Samsung to zřejmě nyní přehnal s focením měsíce, jelikož se podařilo dokázat, že výsledný snímek není reálný.

Space Zoom a měsíc

Na internetu najdete články, které srovnávají top modely od Samsungu s foťáky za desetitisíce korun, které mají mnohdy ještě dražší optiku. V některých případech je snímek měsíce ze smartphonu od Samsungu daleko lepší, aspoň na první pohled. Na Redditu uživatel ibreakphotos ukázal svůj pokus, který dokazuje, že snímek měsíce ze Samsungu není ve skutečnosti reálný.

Existují techniky, jak dostat více detailů za velmi špatných podmínek, a to hlavně za zhoršených světelných podmínek. Mnohé obsahují nutnost pořízení více snímků najednou, přičemž se následně algoritmy postarají o složení a získání maxima detailů. Uživatel ibreakphotos na to šel trochu oklikou.

První si stáhl velmi kvalitní snímek, který zmenšil na rozlišení 170 x 170 pixelů, aby došlo ke ztrátě všech detailů. Následně provedl upscaling, tedy umělé zvětšení na vyšší rozlišení a aplikoval rozmazání. Tím v podstatě vznikl velmi rozmazaný snímek, kterému chybí jakékoliv detaily. Poté obrázek zobrazit na monitoru v rozlišení 170 x 170 pixelů. Pro vyfocení tohoto rozmazaného snímku na monitoru použil Samsung Galaxy S20 Ultra a v podstatě ho donutil aplikovat vše k vyfocení měsíce. Výsledek vidíte níže.

ULVX933 1360x680x

Zdroj: u/ibreakphotos (se souhlasem)

Vlevo je obrázek, který byl použit, a vpravo výsledek ze smartphonu. Není možné, aby získal detaily jednotlivých míst, které nejsou obsaženy na původním obrázku. Samsung údajně používá techniky umělé inteligence pro aplikování kráterů a dalších prvků na fotografii, aby získal snímek. Nejde o nějaké úpravy po vyfocení. Všechno toto je součástí samotného procesu pořízení snímku. Ostatně Samsung sám uvádí, že neaplikuje jakékoliv filtry.

Zřejmě Samsung zašel moc daleko a asi nikdo nepřemýšlel nad tím, že se někdo pokusí o takový test. Řešení Samsungu je sice velmi vynalézavé, ale jde o klamání zákazníka. Ve skutečnosti totiž nevznikne reálný snímek měsíce. Jen nějaký počítačový model.

Zdroje: reddit.com, inverse.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Zatím co vidím fotky z Ultry, tak mi přijde, že se mi podařilo vyfotit lepší právě s Huawei p30 pro který je dnes už 4 roky starý.
Foceno z ruky bez stativu a bylo to stejné, né-li lepší.
A noční fotky z Huawei byly taky lepší než teď z S23.
Holt.. Mají se ještě co učit kluci z Koreji👍

To je novinka. Tohle už dělal huawei P30 pro. :-)

Ladislav Zenk

12. 3. 2023, 18:28

„““Scenes and objects that aren’t recognized by the Scene Optimizer will likely look like grainy mush at 100x zoom. So take that into consideration when using the S21 Ultra’s max zoom.“““
Používám S23Ultra a optimalizaci scény mám vypnutou
Takže to vylučuje oba vaše zdroje : reddit a inverse
Lidi co se zabývají fotografií tak alespoň umí zaostřít manualně zrcadlovkou ne jako ten šašek v inverse

Ladislav Zenk

12. 3. 2023, 18:20

Pokusím se pokus replikovat , pokud vyjde se stejným výsledkem tak to to ohlásím, samsung podle toho co vím používá upscaling a to je zcela normální, pokud vím tak podle pokusu co uživatel dělal tak obrázek „měsíce jako test“ byl zmenšený a v určitém rozlišení by to dávalo smysl, upscaling se jinak používá u telefonu roky a to u všech značek, takže žádný objev.

Ladislav Polický

12. 3. 2023, 16:06

Gratuluji. Autor objevil upscaling.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat