Qualcomm představil Snapdragon X75 5G

Qualcomm představil Snapdragon X75 5G
2023-02-19T09:35:34+02:00
• 19. 2. 2023

Zdroj: Qualcomm

Společnost Qualcomm nedávno představila 5G řešení pro chytré hodinky. Nyní jsme se dočkali uvedení nového řešení pro smartphony, tablety a jiná zařízení. Konkrétně na trh zamíří Snapdragon X75 5G a Snapdragon X72 5G. Tedy modemy, které mají nabídnout uživatelům větší možnosti.

Snapdragon X75 5G

Qualcomm uvádí, že se jedná o 6. generaci řešení modem-to-antenna, přičemž je začleněna podpora nejen pro 5G Advanced. Hodně se Qualcomm soustředil na možnosti agregace. Například u mmWave jde docílit agregace 10 pásem, u Sub-6GHz frekvencí jde o 5. Tím se zvyšuje samotná rychlost pro stahování i odesílání. Výrobce sice zatím nezmiňuje v tiskové zprávě konkrétní rychlosti, ale ve specifikacích se uvádí, že bude možné dosáhnout na rychlost 10 Gbps v případě stahování. Pro odesílání dat lze použít až 3,5 Gbps.

Ta samá rychlost se může nabídnout i v případě WiFi, kde je podporována verze sedm. Jde také možné využít tri-band a osm antén. Modem si také poradí s možností využití dvou SIM karet současně, a to obě mohou být simultánně na 5G. Nemyslelo se jen na rychlosti a kapacity. Qualcomm začlenil i technologie pro úsporu energie a v některých částech využívá umělou inteligenci pro zvýšení optimalizace.

Qualcomm 5G FWA Platform Gen3 1 1200x676x

Zdroj: Qualcomm

Samozřejmě bude hodně záležet na samotných výrobcích, jelikož oni se musí rozhodnout, co vše z dané nabídky u novinky využijí. Očekáváme, že Snapdragon X75 5G bude součástí Snapdragonu 8 Gen 3, který vyjde na konci roku. Je pochopitelné, že tento modem vychází s takovým předstihem, jelikož výrobci musí navrhnout mobilní telefony i s ohledem na antény a požadavky Snapdragonu X75 5G. Ostatně tato novinka má přímou podporu pro satelitní připojení, které bylo představeno před nějakým časem.

Podcast #60 – Satelit v mobilu, rýsuje se nový trend?

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat