Samsung představil 200MPx foťák pro sérii Galaxy S23

Samsung představil 200MPx foťák pro sérii Galaxy S23
2023-01-17T08:00:49+02:00
• 17. 1. 2023

Zdroj: Samsung

Samsung kromě jiného vyrábí i senzory pro focení. V červnu minulého roku jsme se dočkali nového senzoru nazvaného ISOCELL HP3 s 200MPx rozlišením, ale nyní došlo na představení ISOCELL HP2 s totožným rozlišením. U tohoto modelu se ale očekává, že bude použit minimálně v jednom z nadcházejících modelů série Galaxy S23, která se představí již 1. února.

Samsung představil 200MPx ISOCELL HP3 senzor pro mobily

ISOCELL HP2

Jak již bylo napsáno, tak novinka ISOCELL HP2 má rozlišení 200 MPx. Samotné pixely mají velikost 0,6 μm a celkově má senzor formát 1/1.3”. Dá se tedy říci, že jeho velikost je srovnatelná s jiným senzorem od Samsungu se 108MPx rozlišením. Firmě se tedy podařilo skoro zdvojnásobit hustotu pixelů.

Samozřejmě se neočekává, že uživatelé budou pořizovat 200MPx fotky. Od toho jde zde technologie Tetra Pixel, která spojí data z pixelů. K dispozici jsou dva režimy, kde u základního je ve výsledku 50MPx snímek, u druhého 12,5MPx. Právě u druhé varianty dojde ke spojení dat z 16 pixelů do jednoho výsledného obrazového pixelu.

ISOCELL HP2 dl1 4500x4500x

Zdroj: Samsung

Nový senzor si poradí i s 8K rozlišením, přičemž v tomto módu se přepne senzor do 50MPx verze, spojí data a výsledkem je kvalitnější záznam v tomto rozlišení, aspoň podle Samsungu. Novinka používá i technologii Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG) pro lepší přenos samotných signálů z jednotlivých pixelů.

Jednou z hlavních výhod má být i rychlost ostření díky technologii Super QPD. Jinak řečeno, automatické ostření má využívat všechny pixely v senzoru. Také došlo na vylepšení HDR a kromě toho senzor zvládá natáčet 4K HDR video s 60 snímky za sekundu. Samsung dodává, že se senzor již masově vyrábí, ale nic dalšího nenaznačuje. Vzhledem ke strategii v minulosti odhadujeme, že se s novinkou setkáme u Galaxy S23.

Zdroje: fonearena.com, news.samsung.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat