Objevila se modifikovaná verze aplikace WhatsApp obsahující trojského koně

Objevila se modifikovaná verze aplikace WhatsApp obsahující trojského koně
2022-10-22T21:55:23+02:00
• 23. 10. 2022

Zdroj: The Verge

Bezpečnostní společnost Kaspersky odhalila modifikovanou verzi aplikace WhatsApp pro Android, která vystupuje pod názvem YoWhatsApp. Podle společnosti Kaspersky má za úkol krást přihlašovací údaje k účtům.

Neoficiální aplikace WhatsApp obsahují škodlivý kód

Modifikované verze aplikace WhatsApp obvykle nabízejí plnohodnotné vlastnosti originální aplikace s tím, že uživatele lákají na funkce navíc. Jsou nabízeny prostřednictvím reklam na Snaptube, což je služba pro stahování videí a je právě proslavena tím, že obsahuje škodlivé reklamy. Modifikovaná verze YoWhatsApp dle zjištění obsahuje trojského koně Triada, který má za úkol získat přístupové údaje k uživatelským účtům a odesílat je na server útočníků.

YoWhatsApp trojan malicious whatsapp mod 512x1024x

Zdroj: Android Headlines

Modifikovaná aplikace se v podstatě chová stejně jako ta oficiální. Při instalaci žádá o stejnou sadu oprávnění, mezi která patří přístup ke kontaktům, fotoaparátu a mikrofonu a dalším. Všechna tato oprávnění ale zároveň získává trojský kůň obsažený v aplikaci. Tento trojský kůň pak může díky oprávnění registrovat uživatele placeným službám, nebo v horším případě může získat i přístupové údaje k účtům.

Společnost Kaspersky neuvedla, zdali modifikovaná verze YoWhatsApp již nějakým způsobem zneužila získané přístupové údaje. Zmiňuje však, že aplikace může získat přístup k účtu WhatsApp a zneužít ho. Vedle verze YoWhatsApp společnost Kaspersky objevila její klon, který vystupuje jako WhatsApp Plus, která funguje na stejném principu a dokáže škodit stejným způsobem. Doporučení je jediné, neinstalovat žádní neoficiální verze nejen aplikace WhatsApp, ale i dalších. Škody pak mohou být opravdu nedozírné a pro uživatele velmi bolestné.

Zdroj: androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat