Avast: Uživatelé v Česku i v Evropě byli napadeni malwarem FormBook

Avast: Uživatelé v Česku i v Evropě byli napadeni malwarem FormBook
2022-10-22T19:31:25+02:00
• 22. 10. 2022

Zdroj: Avast

Výzkumníci ve společnosti Avast zaznamenali nové rozšíření malwaru s funkcemi spywaru FormBook v Evropě. Antivirové řešení společnosti Avast pomohlo před tímto malwarem již ochránit tisíce uživatelů.

Malware FormBook útočil v Česku i v Evropě

Od poloviny září před ním Avast ochránil uživatele v Česku (přes 10 tisíc), Španělsku (téměř 10 tisíc), Francii (přes 5 tisíc), Řecku (téměř 5 tisíc), Rumunsku (téměř 3 tisíce) a na Slovensku (přes 1 tisíc). Útok probíhal ve třech vlnách prostřednictvím phishingových e-mailů odeslaných z adres skutečných lidí i firem, které byly buď zneužity pomocí tzv. spoofingu (tj. podvržení odesílatele e-mailu), anebo přímo hacknuty.

avast formbook 1600x988x

Zdroj: Avast

Jan Rubín, výzkumník malwaru v Avastu, doporučuje: „Uživatelé by si měli dvakrát rozmyslet, než otevřou jakoukoli e-mailovou přílohu. Spoofing umožňuje kyberzločincům posílat škodlivé e-maily, které vypadají jako od reálné osoby nebo firmy. Jsou-li na pochybách, měli by se pokusit kontaktovat odesílatele jiným způsobem a ověřit si, zda e-mail opravdu poslal. Určitou záchrannou síť pak představuje používání antiviru, který je schopen útoky zablokovat.

CZ Formbook MalSpam 418x501x

Zdroj: Avast

V příloze phishingových e-mailů je souborový archiv ISO obsahující instalační spustitelný soubor NSIS (Nullsoft Scriptable Install System), který je však ve skutečnosti downloader GuLoader. Ten poté stáhne malware FormBook, který infikuje počítač, načež dokáže zaznamenávat úhozy na klávesnici, ukrást obsah schránky (clipboardu) či nezašifrovaných relací protokolu HTTP, spouštět různé soubory, vytahovat hesla z místních uživatelských souborů cookies, deaktivovat správce úloh, vytvářet snímky obrazovky nebo restartovat systém.

V případě hacknutí e-mailového účtu je nejlepší kontaktovat svého poskytovatele e-mailu, který většinou dokáže pomoct získat adresu zpět a resetovat heslo. Předcházet napadení e-mailových účtů lze nejlépe používáním silných hesel, a především pak dvoufaktorového ověření,“ dodává Rubín.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat